מתודולוגית התחלה - אשמח להארות והערות

phoenix

Active Member
לאחר קריאה (פה ועוד) והאזנה לפודקסטים בתחום במשך חצי שנה, אני מרגישה בשלה להתחיל.
המטרה היא השקעה ארוכת טווח כדי שנוכל, אם נרצה או נצטרך, להינות מהדיבידנדים בעוד 20-25 שנים ובמידה ולא נרצה, נעביר את התיק לילדים.
נתונים: סכום ראשוני של 300k ש״ח, תוספת שנתית של $1000 לחודש לשנים הראשונות, ואחרי זה אשקול העלאת הסכום ל $2000.
שאלות:
1. הבנתי לא רע את קריטריוני הסינון הראשוני ברשימת האלופות ויצרתי Query כדי ליצא את הנתונים לטאב חדש בגליון. איך יודעים להקשיח/להרפות אילוצים? רק לפי כמות חברות? אם בפילוח נשארו הרבה, מקשיחים, אם נשארו מעט או כלום, מרפים? זה לא מסוכן להרפות תנאים?
2. מה עושים אחרי? קראתי באתר החברה על החברה והבנתי את פועלה, קראתי גם אונליין המלצות (סותרות) מאת אנליסטים. בכל מקום מציינים שהסינון הינו ראשוני. איך ממשיכים לחקור מכאן על מנת להתכנס להחלטה?
3. כיוון שהחלטתי על גודל תיק של 20 חברות, אקצה אחוז קניה ראשוני שווה לכל חברה. מהו זמן סביר לבנות כזה תיק? החודש מצאתי שתי חברות, בקצב הזה יקח כמעט שנה רק לסיים להשקיע את הסכום הראשוני, זה הגיוני?
4. לאחר שאתבסס עם 20 חברות בתיק, איך ממשיכים הלאה? יתכנו שנים שאף אחת מהחברות בתיק לא תהיה כדאית להשקעה?
5. מתכננת לעשות השקעה דיבידנדים מחדש בעצמי כדי שאוכל לשלוט באילו חברות להכניס ובאילו לא (ב IBKR ה drip הוא אוטומטית לכל התיק). יש מניעה לעשות זאת על בסיס חודשי כחלק מהסכום שאני מכניסה לתיק גם כך?

אני כבר חודשים בעולם הזה, מנסה להתכנס כדי לא לטעות (יותר מדי) ועדין לא מרגישה שעץ ההחלטות שבניתי מוגדר היטב. אשמח לפידבק ותשובות.

כל הכבוד ותודה למי ששרד עד פה!

סטרבו

Well-Known Member
1. יותר חשוב מלהבין את הקריטריונים, כדאי להבין את הנתונים. כך תוכלי לבנות קריטריונים משלך. זה בסדר להתחיל עם קריטריונים של מישהו אחר אבל רק בתנאי שהבנת מה כל נתון אומר ולמה בחרו בו. תמיד תוכלי להוסיף ולהוריד קריטריונים.
2. זה שוב חוזר לקריטריונים המתאימים לך - למשל ביצועי החברה, כמות מזומנים, יחס חלוקת דיבידנד, הנהלה (איכות עסקאות קודמות של רכישות מיזוגים, קנייה ומכירה של מניות החברה ע״י ההנהלה, וזו רשימה חלקית) ועוד ועוד ועוד.
ברגע שחברה עונה לקריטריונים שלך, תרכשי.
הקריטריונים נועדו בשבילך בלבד- עם אילו חברות את יכולה לישון בלילה בשקט.
3. היסטורית מנקודת מבט של עליית ערך ׳עדיף׳ להיכנס בסכום אחד במכה ב60-70% מהמקרים(לא זוכר בדיוק, ולא יכול לבדוק כרגע. אשמח אם יתקנו אותי החברים האחרים). האם זה מספק אותך? מיצוע או כניסה בחלקים נועד למזער סיכונים אבל לפעמים יבוא על חשבון תשואה כוללת. (אגב האם תשואה כוללת משנה לך בכלל? או רק תזרים? זה משפיע על ההחלטה).
לדעתי האישית בלבד כדאי להתחיל במנות קטנות כדי להרטיב קצת את הרגליים ולראות אם השקעה בכלל וכזאת בפרט מתאימה לך.
4. יכול מאוד להיות. החלטה שלך אם לקנות בכל זאת או לקנות חברות אחרות.
5. אין מניעה בכלל.

אל תחששי מזה שהעץ לא סגור סופית, הוא ישתנה עוד כמה פעמים, במיוחד בתקופה הראשונה.
ההחלטה הקריטית היא האם לפתוח תיק דיבידנדים (על כל משמעויות ), ולהבין את הקריטריונים שאת משתמשת בהם מה כל אחד אומר. ולדעתי את יכולה להתחיל עם זה.

אם זו השקעה ראשונה אצלך, הייתי מתחיל בבנק - קונה מניה או שתיים. כדי להרגיש ולהתנסות בזה. לאחר חודשיים שלוש, אם זה מתאים לך, הייתי עובר לאינטראקטיב.
הסיבה היא שחשבון בחול דורש התעסקות עם מס הכנסה. אם תחליטי אחרי כמה חודשים שלא בשבילך ותמכרי באינטראקטיב תצטרכי לדווח למס הכנסה ע״י מילוי דוח שנתי, לעומת הבנק שתמכרי והבנק ינכה לך את כל המס אוטומטית.

אני יודע שפחות נתתי תשובות ו׳הפלתי׳ עלייך את כל ההחלטות, אבל בסוף את צריכה לחיות עם התיק הזה.
ובשמחה יוכלו לענות על שאלות ספציפיות לגבי נתון כזה או אחר ויש אפילו פורום פה לחוות דעת על מניות שאפשר להתדיין שם על מקרים ספציפיים.
שיהיה לך בהצלחה!!

phoenix

Active Member
ראשית, תודה על התשובה המפורטת! מעריכה מאוד.
לגבי 1+2:לדעתי אני מבינה את הנתונים לא רע (למרות ש only time will tell) אך אני עומדת על כתפי נפילים מבחינת סיווג קריטריונים. יש גם דברים ששיניתי ברשימה שלי אך הם ספורים, אני מניחה שלאחר התנסות מעשית אלמד ואולי יהיו שינויים שאוסיף שמתאימים עבורי.
אחדד את השאלה: בהנחה שחברה ענתה על הקרטיריונים שלי בסינון, קראתי עליה אונליין והתבוננתי בגרפים, בפרט: Dividend Per Share History כדי לראות שאין זעזוע לדיבידנד כל x זמן באופן כרוני ו- Free Cash Flow Per Share כדי לראות שהחברה יכולה לעמוד בתשלומי חוב ודיבידנד. יש בדיקה חשובה נוספת שפספסתי? כי מבחינתי, אני הולכת לקנות. אבל פוחדת שיש עוד data חסר לקבלת ההחלטה.
לגבי 3: אופרטיבית - איך לעשות זאת ועדיין לשמור על תיק מבוזר? הרי אם מצאתי שתי חברות שטובות לדעתי, לא אשקיע את כל הסכום הראשוני כי לא אגין על התיק, אין כלל פיזור. המטרה כאמור הינה 20 חברות בשלב זה (ואולי לעד).
לגבי מיצוע, הכוונה היא ל dollar cost averaging? (אני קוראת בעיקר בחו״ל, בארץ רק פה בדיבידעת אז רוצה לוודא שלזה התכוונת). אם כן, זה לא משנה לי כיוון שגם כך אשקיע חודשית עד גיל פרישה בעוד 30 שנים (לפחות) ועקב זאת אשתמש ב dollar cost averaging.
לשאלתך - מעניין אותי תזרים מזומנים ולכן בחרתי באסטרטגיה של DGI (כן מסתכלת על ה value כשאני מסננת ולכן שואפת להינות משני העולמות. מקווה שלא עשיתי פה סלט כי האסימון הזה נפל רק השבוע, הגעתי למסקנה שאפשר גם וגם - growth and value, אם אני טועה אשמח לתיקון).
אוסיף ואציין שאסטרטגיית השקעה זו מתאימה לי פסיכולוגית, אני לא מאמינה בלחסל חלק מהתיק כדי להינות מרווחיו אלא ליצור משהו שיתקיים לעד ולהינות מתשלומים בדמות דיבידנדים מתישהו בעוד כמה עשורים (ובהנחה שנרצה אותם, ואז אפסיק להשקיע את רווחי הדיבידנד מחדש בתיק). מה גם שאני לא מאמינה (מבדיקה מספרית וסטטיסטיקות שקראתי) שאפשר ללמוד לתזמן ולקנות כל מניה בתור האמזון הבאה, בעיני זה הימורים.
לאור זאת, האם אתה עדיין חושב שכדאי לי לקנות במנות קטנות ולאט? קיוויתי לסיים את בניית התיק עד סוף 2021 רק לא מבינה האם להרפות מערכי סינון מסויימים כדי למצוא את כל ה20 חברות בבת אחת.
4. מצטערת אבל לא הבנתי מה עושים אופרטיבית - נניח שיש לי תיק על 20 חברות ואני רוצה להמשיך להשקיע בו סכום חודשי משמעותי שאני חוסכת, מה עושים אם אף אחד מהחברות שלי לא עוברת את הסינון? להתגמש נניח ולקנות אותה גם אם היא יקרה רק כי היא בתיק שלי? יש לי פה פרדוקס.
5. הבנתי, תודה.

לגבי ברוקר, פתחתי בקלילות תוך כמה שעות חשבון ב IBKR ואני מרגישה נח לגמרי באנגלית, אז לא רואה שום יתרון לעשות זאת דרך הבנק (רק חסרונות). גם העברות הכסף (רגילות) היו מהירות ותוך פחות מ24 שעות נרשמו בחשבוני (לא משנה אם היו על סך 10 ש״ח או 10k ש״ח אגב).

לגבי מס הכנסה, אישי ואני שכירים והגשתי לראשונה השנה טופס 135 בשם שנינו. קיבלנו את החזר המס שהגיע לנו במלואו, אז לא פוחדת ללמוד למלא את הספח שנדרש בעצמי (ואגב לקוראים עתידיים, התהליך למילוי טופס 135 בעיני היה מהיר ופשוט ויש מספר מדריכים מפורטים אונליין).

תודה על הרפרנס לשאלות ספציפיות, פספסתי אותו וזה יהיה שימושי מאוד עבורי!
המון תודה :)

סטרבו

Well-Known Member
1-2 אני יכול להגיד על מה אני מסתכל:
מחפש רצף הגדלות דיבידנד מאז 2000 (אם כי גמיש בעת הצורך גם ל16- אם לא נמצאה שום חברה מתאימה לשאר הקריטריונים). מחפש תזרים מזומנים חיובי קבוע שגבוה כמה שיותר מהדיבידנד, מחפש הנהלה נורמלית לחברה, מסתכל על רכישות מיזוגים בשנים האחרונות ואיך זה השפיע על ביצועים, עושה חישוב של היוון תזרים מזומנים עתידי DCF (זה פחות מעניין את התזרים ויותר מעניין את הערך), מסתכל על הגדלות 3-5 שנים אחרונות שיהיו מעל לאינפלציה. מסתכל על טרנד הbook value אם הוא בעלייה או לא.

דעת את כבר יודעת מה הוא מחפש ועל מה הוא מסתכל, בפורום פה מספר אנשים כתבו מה הקריטריונים שלהם, אפשר לחפש בשרשורים השונים/אולי יכתבו פה כמה דברים.

הדבר הקריטי לי זה רצף דיבידנד ותזרים. האחרים אני גמיש איתם. למה? ככה פשוט בא לי.

3 - כן, מיצוע הכוונה לdollar cost average. לדעתי אם חברה לא עונה לקריטריונים שלך אין לך מה לקנות אותה (איך תשני טוב בלילה כשאת יודעת ש5% מההון שלך עלי אדמות מושקע בחברה שאת לא רוצה?).
חברות הן יצור דינמי- היום לא מתאימות ומחר כן, פה מיצוע משרת אותנו.
4- זה שיקול שלך. נניח אף אחת מה20 לא מתאימה אבל יש אחת אחרת שכן, האם קריטי לך דווקא 20? למה לא לרכוש את האחרת? אם אף אחת לא עלתה, אפשר גם לא לקנות כלום ולהמתין, או להתגמש זו שוב החלטה שלך.

לא בקיא לגבי טופס 135 אז לא יודע מה לענות, מניח שאחרים פה בעלי ניסיון גדול משלי.
תמשיכו ככה.
למזלנו, יש פה בעל בית וקהילה נפלאה של אנשים שלא מהססים לעזור, שווה לנצל את זה ולא להסס לשאול שום שאלה.

daat99

מייסד
מנהל
לאחר קריאה (פה ועוד) והאזנה לפודקסטים בתחום במשך חצי שנה
כל הכבוד!

אני מרגישה בשלה להתחיל.
מזל טוב!

איך יודעים להקשיח/להרפות אילוצים?
אין כאן "מדע מדויק".
המטרה בהרפיית הקריטריונים היא שנוכל לרכוש חברה אחת איכותית תוך כדי הקטנת הסיכון התזרימי בתיק שלנו.
בשביל להשיג את המטרה הזו אני נוהג להרפות קריטריונים של "יוקר" אבל מקפיד לשמור על קריטריונים של "יציבות".

זה לא מסוכן להרפות תנאים?
יש פתגם שאומר: "לנשום זה מסוכן - בטעות נמות".
החיים מלאים בסיכונים שאנחנו לוקחים ברמה היומיומית (כולל בסיכונים שעלולים לעלות לנו בחיינו ובחיי יקירינו!) וזה לא מונע מאיתנו להמשיך לחיות את חיינו.
צריך לזכור את המטרה שלנו ובנוסף לזכור שגם אם נבחר את כל המניות בצורה עיוורת (ונממש את הסיכון של בחירה במניות שפושטות רגל ו/או לא רווחיות) אז אנחנו עדיין צפויים להניב תוצאות לא רעות בכלל.

מה עושים אחרי?
איך ממשיכים לחקור מכאן על מנת להתכנס להחלטה?
אני באופן אישי לא נוהג לחקור על החברות ומסתפק בסינון שאני מבצע בשביל לרכוש (בדיוק כמו שאני מתאר במאמרי הרכישה הרבים שבבלוג).
הרבה מאוד פעמים אני לא טורח לבדוק אפילו מה החברה עושה עד אחרי שאני רוכש אותה (ומסתקרן).

@סטרבו לעומת זאת נוהג לחקור מעבר ואפשר ללמוד הרבה מקריאת מאמרי הרכישה שהוא מפרסם בבלוג שלו (את יכולה למצוא קישור אליו בסרגל הימני בבלוג שלי).

מהו זמן סביר לבנות כזה תיק?
אין כאן תשובה נכונה.
יש אנשים שיעשו את כל הקניות במכה אחת.
יש אנשים שיפרסו את הרכישות על פני כמה חודשים.
יש אנשים שיפרסו את הרכישות על פני שנה ומעלה.
לכל גישה יש את היתרון והחסרון שלה.

היתרון ברכישות בהתחלה הוא שמבחינה סטטיסטית התוצאות אמורות להיות יותר טובות ("זמן בשוק עדיף מתזמון השוק").
החיסרון ברכישות בהתחלה הוא שאם יהיה משבר בטווח הקצר אז זה יכול לערער את הביטחון העצמי של המשקיע ולגרום לו לברוח במהלך הירידות (ולהימנע מהשקעות גם בעתיד).

בקצב הזה יקח כמעט שנה רק לסיים להשקיע את הסכום הראשוני, זה הגיוני?
יש אנשים שיגבילו את הרכישות לחברה אחת בכל חודש :)

לאחר שאתבסס עם 20 חברות בתיק, איך ממשיכים הלאה? יתכנו שנים שאף אחת מהחברות בתיק לא תהיה כדאית להשקעה?
זו גם החלטה אישית.
בקצה אחד יש אנשים שבוחרים לבדוק שבכל שנה כל התיק שלהם "מוצא חן בעיניהם" והם מוכרים את מי שלא בשביל לרכוש חברות אחרות שכן.
בקצה השני יש אנשים כמוני שמתעלמים ממה שכבר קיים בתיק ומתמקדים ברכישת חברות בצורה שתקטין את הסיכון התזרימי שלהם.
וכמובן שיש גם אנשים באמצע :)

מתכננת לעשות השקעה דיבידנדים מחדש בעצמי כדי שאוכל לשלוט באילו חברות להכניס ובאילו לא (ב IBKR ה drip הוא אוטומטית לכל התיק). יש מניעה לעשות זאת על בסיס חודשי כחלק מהסכום שאני מכניסה לתיק גם כך?
זה בדיוק מה שאני עושה (גם בתיק דיבידעת וגם בתיק הגדול שלי).

אני כבר חודשים בעולם הזה, מנסה להתכנס כדי לא לטעות (יותר מדי) ועדין לא מרגישה שעץ ההחלטות שבניתי מוגדר היטב. אשמח לפידבק ותשובות.
תשאלי כמה שיותר שאלות.
תשתפי את "החצי השני" בתהליך וגם בשאלות ובתשובות.

אני מניחה שלאחר התנסות מעשית אלמד ואולי יהיו שינויים שאוסיף שמתאימים עבורי.
זה קורה לכולם - גם לי :)

יש בדיקה חשובה נוספת שפספסתי?
אם נצטט את וורן באפט "פיזור נועד להגן מפני בורות".
אני מעדיף לאמץ את הבורות שלי ולכן אני מפזר את התיק שלי על פני 50 חברות ומעלה (בסך הנכסים שלי יש היום כ-70 חברות שונות, לא כולן בתיק דיבידעת).
אם את מגבילה את התיק שלך ל-20 חברות בלבד אז לדעתי האישית את צריכה לבדוק הרבה יותר מאשר "הדיבידנד בסדר".
עם הגבלה כמותית שכזו כל חברה שאת נופלת איתה תגרום לך נזק של כ-5% מהתזרים שלך וזה נזק משמעותי שלשאר החברות בתיק שלך יהיה מאוד קשה לפצות עליו.
הסיבה המרכזית שתיק דיבידעת הצליח לספק תזרים יותר גדול מהצפי שלו מהקמתו ועד היום (כולל הקורונה!) למרות החברות שהפסיקו/הקטינו את הדיבידנד היא הפיזור הרחב שבו שצמצם את הנזק מהחברות הבעייתיות ואיפשר להגדלת הדיבידנד משאר החברות לכפר עליו.

לגבי מיצוע, הכוונה היא ל dollar cost averaging?
כן.
מיצוע מייצר יתרון פסיכולוגי בעלות סבירות גבוהה יותר לתשואת חסר.

מעניין אותי תזרים מזומנים ולכן בחרתי באסטרטגיה של DGI (כן מסתכלת על ה value כשאני מסננת ולכן שואפת להינות משני העולמות. מקווה שלא עשיתי פה סלט כי האסימון הזה נפל רק השבוע, הגעתי למסקנה שאפשר גם וגם - growth and value, אם אני טועה אשמח לתיקון).
גדילת דיבידנד (לא סתם "גדילה") וערך הם "אחים חורגים" אז תיאורטית אפשר לשלב ביניהם.
המציאות לעומת זאת טיפה יותר מורכבת.
חלק מהותי בהשקעות ערך מגיע ממכירת מניות שעלו במחירן הרבה מעבר לערכן והפניית ההון לרכישת מניות של חברה אחרת שמחירה נמוך בהרבה מערכה.
כשאת מנטרלת את הפעולה הזו את מטרפדת את עיקר הרווחים ההיסטוריים שהתקבלו מהשקעות ערך ואת נשארת עם "קנה והחזק" רגיל בלי קשר מיוחד ל-"ערך".

השקעה בדיבידנד גדל מתמקדת ב-"קנה והחזק" ובגלל שמתמקדים בתזרים שגדל ללא פעולות של המשקיע אז מחיר המניה לאחר הרכישה הופך להיות חסר משמעות.

לעניות דעתי (ויש הרבה אנשים חכמים מאוד שחולקים עלי - כולל כאן בפורום) זה כמעט בלתי אפשרי לשלב את הגישה התזרימית עם גישת השווי בגלל הפסיכולוגיה המנוגדת של שתי הגישות (הגישה התזרימית מתמקדת בתזרים ומתעלמת מהשווי בעוד שגישת השווי מתמקדת בשווי).

האם אתה עדיין חושב שכדאי לי לקנות במנות קטנות ולאט?
זו שאלה מאוד קשה ואנשים זרים לא יוכלו לענות לך עליה מעולם.
גם אם תשבי בשיחות "פסיכולוג" במשך שנה שלמה את לא תוכלי לספק לאדם זר מספיק מידע על הפסיכולוגיה שלך בשביל שהוא יוכל לדעת מה התשובה הנכונה.
כל תשובה שתקבלי (וכל החלטה שתממשי) היא בגדר הימור על העתיד ותושפע מ:
* האם יהיה משבר חריף בטווח הקצר לאחר הרכישה
* האם את באמת תצליחי להתעלם מאותו המשבר
* האם המשפחה שלך לא תצליח לגרום לך "לנטוש"
ועוד

הדבר היחיד שאני יכול לציין בנושא: "כלכלית סטטיסטית עדיף במכה, פסיכולוגית עדיף בהדרגה."

4. מצטערת אבל לא הבנתי מה עושים אופרטיבית - נניח שיש לי תיק על 20 חברות ואני רוצה להמשיך להשקיע בו סכום חודשי משמעותי שאני חוסכת, מה עושים אם אף אחד מהחברות שלי לא עוברת את הסינון? להתגמש נניח ולקנות אותה גם אם היא יקרה רק כי היא בתיק שלי? יש לי פה פרדוקס.
זו החלטה שאת צריכה לקבל.
יש אנשים שימכרו את המניות שלא עוברות את הסינון ויחליפו אותן במניות שכן.
יש אנשים שירכשו עוד ממניות קיימות בלבד.
יש אנשים שיתעלמו מהמניות הקיימות ויקנו את מה שמתאים "היום" בלי קשר למה היה מתאים "פעם".

כל התשובות נכונות ושגויות בו זמנית.
התשובה הנכונה היא התשובה שתעזור לך לישון בלילה שאחרי.
התשובה השגויה היא התשובה שתגרום לך לפקפק בעצמך כשאת מנסה לישון.

למזלנו, יש פה בעל בית וקהילה נפלאה של אנשים שלא מהססים לעזור, שווה לנצל את זה ולא להסס לשאול שום שאלה.
תודה רבה וגם אני מרגיש שיש כאן בפורום אנשים מאוד איכותיים שמאוד אוהבים לעזור לאחרים.
זה מאוד מחמם את הלב אז תודה לכולכם!

phoenix

Active Member
היי דעת,
תודה רבה על התשובה, היא מורכבת ואני מעכלת אותה בסופ״ש, ממשיכה להתבשל עם עוד שאלות ותהיות.
היא עוזרת לי להתכנס עוד יותר ואכן יש מספר נקודות שסטריבו ואתה העליתם שאין לי תשובה סגורה עליהן.
אקרא ואחשוב עוד ואפנה שוב בקרוב. תודה!

daat99

מייסד
מנהל
@phoenix בהצלחה ואל תתייאשי.
לשאול שאלות זה חינם! לפחות כאן בפורום :)

לופטי

Well-Known Member
ברוכה הבאה ובהצלחה!
אנסה להשיב לפי שיטת העבודה שלי.

1. הבנתי לא רע את קריטריוני הסינון הראשוני ברשימת האלופות ויצרתי Query כדי ליצא את הנתונים לטאב חדש בגליון. איך יודעים להקשיח/להרפות אילוצים? רק לפי כמות חברות? אם בפילוח נשארו הרבה, מקשיחים, אם נשארו מעט או כלום, מרפים? זה לא מסוכן להרפות תנאים?
כשאני מבצע רכישה יש לי פרמטרים קשיחים ורכים
קשיחים:
1. יחס חלוקת רווחים קטן (ממש) מ60%
2. גודל חברה מעל 1 מיליארד
3. תשואת הדיבידנד גבוהה מהממדד
4. מכפיל נמוך מהמדד

רכים:
1. החברה שרדה 2 משברים (לחילופין- מגדילה מאז 2007, ולא הפסיקה לחלק במשבר הדוט קום)
2. קצב צמיחת הדיבידנד גדול מ6 (לחילופין- גדול מ5)
3. צפי צמיחה, וצמיחה ב5 השנים האחרונות גדולים מ6 (לחילופין- גדולים מ5)

בתחילת הדרך זה לא היה המצב. וכנראה שגם בהמשך יהיו התאמות. אני משער שברגע שתביני את המשמעות של כל תנאי יהיה לך קל יותר להחליט היכן את יכולה ורוצה להתגמש.

2. מה עושים אחרי? קראתי באתר החברה על החברה והבנתי את פועלה, קראתי גם אונליין המלצות (סותרות) מאת אנליסטים. בכל מקום מציינים שהסינון הינו ראשוני. איך ממשיכים לחקור מכאן על מנת להתכנס להחלטה?
באופן כללי אני נמנע מלקרוא המלצות מהסיבות:
1. לא יודע מה האינטרסט של כל ממליץ
2. אף אחד מהממליצים לא צריך לחיות עם ההחלטות שלי

אני כן קורא על החברה כדי להבין מה תחום הפעילות שלה, ומסתכל על הביצועים שלה בגורופוקס.
לרוב אני מזהה מיד אם החברה מוצאת חן בעיני או לא

3. כיוון שהחלטתי על גודל תיק של 20 חברות, אקצה אחוז קניה ראשוני שווה לכל חברה. מהו זמן סביר לבנות כזה תיק? החודש מצאתי שתי חברות, בקצב הזה יקח כמעט שנה רק לסיים להשקיע את הסכום הראשוני, זה הגיוני?
4. לאחר שאתבסס עם 20 חברות בתיק, איך ממשיכים הלאה? יתכנו שנים שאף אחת מהחברות בתיק לא תהיה כדאית להשקעה?
זמן סביר? לא יודע. אני לא מיהרתי לבצע רכישות כי ראיתי שלוקח לי זמן לגבש דעה.
לפי תכנית העבודה שלך, את תשקיעי 20 אלף דולר ב20 חברות וישארו לך כ 60 אלף נוספים. אם החברה ה21 וה22 מתאימות לתוכנית ההשקעה שלך למה לא לרכוש? כי החלטת מראש שיהיו 20 חברות? לחילופין, גם לא צריך לקנות "בכח" גם אם חלפה חצי שנה ויש לך 15 חברות.
תיווכחי שעם הזמן יהיה לך קל להמתין עם הרכישה, או לבצע מס' רכישות באותו החודש.

5. מתכננת לעשות השקעה דיבידנדים מחדש בעצמי כדי שאוכל לשלוט באילו חברות להכניס ובאילו לא (ב IBKR ה drip הוא אוטומטית לכל התיק). יש מניעה לעשות זאת על בסיס חודשי כחלק מהסכום שאני מכניסה לתיק גם כך?
אני משקיע מחדש במקביל להשקעה החודשית. אם יש מי שיעזור לי, למה לא :)

לטעות וללמוד זה חלק מהדרך. המסקנה היא לא הטעות, אלא מה הוביל אליה ומה היית עושה אחרת.
לדעתי זה מאוד הגיוני שאת לא מרגישה שעץ ההחלטות שבנית מוגדר היטב. גם אצלי הוא לא היה כך ביום הראשון, ועדיין הוא ממשיך להתגבש.

ובשמחה יוכלו לענות על שאלות ספציפיות לגבי נתון כזה או אחר ויש אפילו פורום פה לחוות דעת על מניות שאפשר להתדיין שם על מקרים ספציפיים.
שיהיה לך בהצלחה!!
+++++++++
אני לא טיפוס של פורומים. הפורום האחרון שהשתתפתי בו היה בגיל 13 של דרגון בול Z...
הקהילה כאן מדהימה, מקצועית, ופתוחה לכל דעה ושאלה! בהצלחה!!

phoenix

Active Member
היי @לופטי
גם אני לא טיפוס של פורומים אבל אכן התרשמתי מקהילה ברמה גבוהה ואני נהנית לקרוא פה.
אחרי כמה ימי חשיבה, התשובה שלך סייעה לי להבין שהייתי במוד דפנסיבי מדי כך שאף חברה לא עברה את הסינון שלי. פה חשדתי...

מסכימה לגמרי
באופן כללי אני נמנע מלקרוא המלצות מהסיבות:
1. לא יודע מה האינטרסט של כל ממליץ
2. אף אחד מהממליצים לא צריך לחיות עם ההחלטות שלי
אשמח אם תוכל לפרט על מה אתה מסתכל בגורופוקס. אני מסתכלת על שני הגרפים של FCF ו- DPS.
אני כן קורא על החברה כדי להבין מה תחום הפעילות שלה, ומסתכל על הביצועים שלה בגורופוקס.
לרוב אני מזהה מיד אם החברה מוצאת חן בעיני או לא
תודה על התשובות המפורטות!

phoenix

Active Member
שאלה כללית - אני רואה שהרבה מכם מסננים לפי p/e נמוך מהמדד, שהוא נושק ל37 (בממוצע 10 שנתי, לפי גוגל).
בהרבה מקומות מסננים לפי יחס קטן מ20, גם בפוסט של דעת, קריטריונים בבחירת מניה, הוא מפרט זאת (אפילו פחות מ-15 אם אני לא טועה).
איך זה מתיישב יחד?

סטרבו

Well-Known Member
דעת מסנן לפי מכפיל נמוך מהמדד. אני אוהב נמוך מ15 אבל זה גמיש. אחרים אוהבים ערכים אחרים לנתון הזה.
זה לא מתיישב יחד, זו החלטה אינדיבידואלית- כמה את מוכנה לשלם על דולר רווחים של החברה.

לופטי

Well-Known Member
הייתי במוד דפנסיבי מדי כך שאף חברה לא עברה את הסינון שלי. פה חשדתי...
כן.. גם אני עברתי את זה :)
לדוגמא- בתחילת הדרך רציתי לבחור חברות בלי חוב בכלל- 0.00. היום הגישה שלי כאמור אחרת.

אשמח אם תוכל לפרט על מה אתה מסתכל בגורופוקס. אני מסתכלת על שני הגרפים של FCF ו- DPS.
בגדול-
אני מסתכל על הגרפים בטאב dividend. אני רוצה לראות עליה ב EPS ו FCF. אני רוצה לראות שאין שינויים גדולים מידי בpayout ratio. תשואת דיבידנד גבוהה ביותר ביחס לעבר זה לא קריטריון אלא nice to have.

בטאב summary אני מסתכל על שיעור הרווח התפעולי ו ROE ביחס לעבר.
משווה מכפיל לתעשייה (אם שאר הפרמטרים מוצאים חן בעיני אני לא פוסל בגלל זה)
מסתכל על הגרפים אם יש גידול בהכנסות, בתזרים המזומנים.

בהרבה מקומות מסננים לפי יחס קטן מ20, גם בפוסט של דעת, קריטריונים בבחירת מניה, הוא מפרט זאת (אפילו פחות מ-15 אם אני לא טועה).
איך זה מתיישב יחד?
זה לא מתיישב יחד, זו החלטה אינדיבידואלית- כמה את מוכנה לשלם על דולר רווחים של החברה.
+1

daat99

מייסד
מנהל
שאלה כללית - אני רואה שהרבה מכם מסננים לפי p/e נמוך מהמדד, שהוא נושק ל37 (בממוצע 10 שנתי, לפי גוגל).
איך זה מתיישב יחד?
זה לא מתיישב יחד
לעניות דעתי, כשמבינים את הסיבה מאחרי המספרים "הקבועים" זה מתיישב לא רע :)

הסיבה שאנשים נקבו במספרים "קבועים" כגון 15/20 היא שזה מכפיל הרווח הממוצע ההיסטורי של המדד וחברות עם מכפיל נמוך מכך נתפסו כחברות זולות ביחס למדד.
ישנם אנשים שנצמדים למספרים ההיסטוריים בדרך שגובלת בפנטיות דתית רק כי "זה מה שהיה פעם".
מה שצריך להבין זה שהעולם משתנה ואנחנו צריכים להתגמש ביחס אליו.
מי שנצמד לעבר אולי יבטיח שהוא לא ירכוש מניות יקרות בהווה אבל הוא עלול להבטיח שהוא גם לא ירכוש מניות טובות (או בכלל)!

אני ממליץ בחום לחזור למקורות ולהבין מאיפה הגיעו המספרים שאנשים נקבו בהם ולא להיצמד למספר שננקב בצורה עיוורת.

לופטי

Well-Known Member
מי שנצמד לעבר אולי יבטיח שהוא לא ירכוש מניות יקרות בהווה אבל הוא עלול להבטיח שהוא גם לא ירכוש מניות טובות (או בכלל)!
ולכן
כשאני מבצע רכישה יש לי פרמטרים קשיחים ורכים
קשיחים:
4. מכפיל נמוך מהמדד

phoenix

Active Member
הסיבה שאנשים נקבו במספרים "קבועים" כגון 15/20 היא שזה מכפיל הרווח הממוצע ההיסטורי של המדד וחברות עם מכפיל נמוך מכך נתפסו כחברות זולות ביחס למדד.
היה חסר לי המידע ש 20> נבע מהממוצע ההיסטורי, זה לא מתיישב עם ממוצעים בשנים האחרונות. השכלתי.

אני ממליץ בחום לחזור למקורות ולהבין מאיפה הגיעו המספרים שאנשים נקבו בהם ולא להיצמד למספר שננקב בצורה עיוורת.
עברתי על ההסברים באנליזת המספרים כחלק מהקריאה עליהם, אבל חלק נשכח וחלק לא ראיתי לדעתי (למשל לגבי ה p/e, רובם המוחלט של מקורות הקריאה והשמיעה שלי דבק בקטן מ15-20).
אשמח להפניה למקור מומלץ. ראשון ברשימת הקריאה שלי- the intelligent investor, אבל יקח לי עוד קצת זמן להגיע אליו.

daat99

מייסד
מנהל
היה חסר לי המידע ש 20> נבע מהממוצע ההיסטורי, זה לא מתיישב עם ממוצעים בשנים האחרונות. השכלתי.
כשהצגתי את גישת ההשקעה במניות דיבידנד הצגתי אותה עם השקעה תחת הנחת תשואת דיבידנד של 3% - תשואה סבירה ביחס לתשואת הדיבידנד של המדד באותה התקופה.
כפי שאת רואה בעצמך הרכישות שבתיק דיבידעת בוצעו עם תשואת דיבידנד נמוכה בהרבה מ-3% כי תשואת הדיבידנד של השוק כולו התכווצה (הריביות במשק ירדו).

*נקודה למחשבה: תשואת הדיבדינד ההיסטורית הממוצעת של המדד היא כמעט 4.5%.

רובם המוחלט של מקורות הקריאה והשמיעה שלי דבק בקטן מ15-20
זה נובע משני מקורות:
1. אנשים לא טורחים לפרט את המקור
2. אנשים אחרים חוזרים על מה שהם למדו מהאנשים שלא טרחו לפרט את המקור בלי להבין את המקור בעצמם

אני יודע שאני בעצמי נפלתי ב-#1 (כמו למשל במאמר שאת קראת על הקריטריונים שבהם אני לא טרחתי להסביר למה נקבתי במספרים 15/20).
אני חושד ש @סטרבו נפל ב-#2 (אולי בגלל שאני הפלתי אותו ב-#1?) ואני אשמח מאוד אם הוא יתקן אותי ויסביר לי למה הוא הגיע למספר 15 (בניגוד ל-16/14 למשל) בלי להסתמך על "קראתי/שמעתי/אמרו לי".

סטרבו

Well-Known Member
הגעתי לזה ע״י המכפיל הממוצע (מה אנשים היו מוכנים לשלם ב120 שנה האחרונות) אפשר לראות כאן- אני קישור

ויש פנים להגיד -לא אכפת לי מה עשו בעבר אלא מה אנשים מוכנים לשלם עכשיו (המכפיל הנוכחי של המדד), וזה בסדר.
מבחינתי התמחור הוא לא קריטי, רכשתי חברות עם מכפיל גבוה יותר מ15. אבל כסינון ראשוני אני מעדיף לחפש חברות עם מכפיל באיזור הזה, ורק אם לא מצאתי לחפש הלאה.

phoenix

Active Member
אכן גם אני משווה לחברות אחרות בסקטור, למשל בעודי מסננת את החברות בקובץ ה Equity/Debt של LMT עומד על 1.93, שזה משמעותית גבוה מ 0.8 או 1 שזה גבול עליון עבורי, אבל כל השאר מסתדר לי וסימנתי אותה כרכישה שאבצע.

phoenix

Active Member
כשהצגתי את גישת ההשקעה במניות דיבידנד הצגתי אותה עם השקעה תחת הנחת תשואת דיבידנד של 3% - תשואה סבירה ביחס לתשואת הדיבידנד של המדד באותה התקופה.
כפי שאת רואה בעצמך הרכישות שבתיק דיבידעת בוצעו עם תשואת דיבידנד נמוכה בהרבה מ-3% כי תשואת הדיבידנד של השוק כולו התכווצה (הריביות במשק ירדו).
אכן, עקב כך אני מסננת עפ״י yield של 2.5% ומציצה גם בנמוכים מעט מכך, בהנחה שכל השאר מסתדר לי. כיוון שאני מכוונת ל infinity, לא אכפת לי להתחיל מדיבידנד נמוך יחסית ולתת לו לגדול עם הזמן (בשאיפה).

זה נובע משני מקורות:
1. אנשים לא טורחים לפרט את המקור
2. אנשים אחרים חוזרים על מה שהם למדו מהאנשים שלא טרחו לפרט את המקור בלי להבין את המקור בעצמם
הבעיה בלמידה של דבר חדש (עבורי לפחות), היא שמרוב שאני שואלת בהתחלה ״למה״ על כל פסיק אני לא מתקדמת ואז נאלצת לקבל דברים כאקסיומות כדי להתחיל לחוש את החומר. כך נוצרים לי לעיתים מצבים שהתפספסו יסודות.
טוב שיש פה ממי ללמוד :D

למעלה תחתית