הכוונה לצעדים ראשונים

krispi

New Member
שלום לכולם,
אני משקיע בחברות מגדילות דיבידנד ונעזר לא מעט בבלוג ובפורום (תוכן מעולה).

לאחרונה אחותי פנתה אליי עם רצון להיכנס לעולם ההשקעות בשוק ההון.
התחלתי להסביר לה על השקעה בחברות מגדילות דיבידנד ועל מונחים בסיסיים, אבל אני רוצה שהיא תעשה תהליך נכון כמו שאני עשיתי ותחקור מה האופציות הנוספות שקיימות להשקעה ותבין מה הדרך הנכונה לה על מנת שלא תעשה טעויות שנובעות מהשפעה רגשית ופסיכולוגית.

אשמח לעזרת חוכמת ההמונים כדי לקבל עזרה להכווין אותה למקורות לימודיים בעברית (לפחות כרגע להתחלה) שהם אמינים מספיק ויתנו לה את היכולת להבין את הבסיס ולהמשיך ממנו הלאה בלמידה שלה.

כמובן שאני מתכנן ללוות אותה בלמידה ולהכווין אותה מהידע שלי אבל אני רוצה שהיא תוכל לפתח יכולת למידה עצמית (ובכך תחזק את הביטחון שלה במה שהיא עושה)

תודה לעוזרים!

Aloha

Member
לא שאני מבין גדול, אבל הייתי מתחיל בפוסטים של הסולידית רק כדי להיכנס לעולם הזה…

daat99

מייסד
מנהל
לאחרונה אחותי פנתה אליי עם רצון להיכנס לעולם ההשקעות בשוק ההון.
כל הכבוד לך גם על כך שאתה משקיע בעצמך וגם על כך שיש לך את הסבלנות לסייע למשפחתך להחשף לתחום הזה.

אבל אני רוצה שהיא תעשה תהליך נכון כמו שאני עשיתי
מאוד יעזור אם נדע מה התהליך שאתה עשית.
האם אתה מוכן לשתף בכך?

תחקור מה האופציות הנוספות שקיימות להשקעה
חשוב להבדיל בין *השקעה* לבין "השקעה" (רוב האנשים מבלבלים בין השניים).

*השקעה* (קרי: תשלמו לי כשאני ישן או "אני מרוויח בלי למכור אז למה למכור?"):
* חברות שמגדילות את הדיבידנד
* חיקוי מדד באמצעות קרן מחלקת
* נדל"ן מניב (דירה למגורים, משרדים להשכרה)

"השקעה" (קרי: הימורים או "אם אני לא יודע מתי למכור אז אני לא יודע איך להרוויח"):
* מסחר יומי
* מט"ח
* חוזים עתידיים
* מסחר באופציות
* אסטרטגיות על אופציות במטרה לייצר תזרים
* קריפטו
* חיקוי מדד באמצעות קרן צוברת
* קרקע חקלאית

שילוב מוצלח שמצריך המון ידע אישי והשקעת זמן רב:
* השקעות ערך בסגנון וורן באפט - אפשר להגיע לשיאים מדהימים אבל חייבים להיות אנשים יוצאי דופן עם מוכנות להשקיע זמן ברמות יוצאות דופן.

ותבין מה הדרך הנכונה לה על מנת שלא תעשה טעויות שנובעות מהשפעה רגשית ופסיכולוגית.
בשביל זה רצוי ללמוד על כלכלה התנהגותית יותר מאשר על ההשקעות עצמן.
ריצ'רד ת'יילר העביר המון הרצאות בנושא וניתן לראות את חלקן ביוטיוב.

חשוב לזכור שבשביל להצליח בהשקעות הרבה יותר חשוב למצוא את ההשקעה שמתאימה לפסיכולוגיה של המשקיע מאשר את ההשקעה שהניבה לקובץ אקסל את המספר היותר גבוה בעבר.
רצוי גם לזכור שאת הפסיכולוגיה של המשקיע ניתן לשנות מעט עם ראש פתוח ומוכנות לקבל מחשבות שונות מהמחשבות שנשתלו במוחנו מילדות.

למקורות לימודיים בעברית (לפחות כרגע להתחלה) שהם אמינים מספיק
לצערי הרב אני מסופק אם תמצא מקורות אמינים בעברית.
אפילו באנגלית מאוד קשה לבודד את המקורות האמינים מהמלל השגוי שמציף את הרשת :(
אני אשמח לשמוע על מקורות אמינים בעברית אם תמצא כאלו כי אתה ממש לא היחיד שמחפש.

אני כן יכול לומר לך שהצ'אטים השונים אינם אמינים בעליל.
רק הערב ניהלתי שיחה ארוכה עם אחד מהצ'אטים המובילים על מנגנון העבודה של קרנות והוא קשקש דברים שאין בינם לבין המציאות שום קשר.
בכל פעם שהפנתי אותו למקור מהימן או שעימתתי אותו עם סתירה מתמטית בין טענותיו לבין המציאות הוא "התיישר" והתחיל לקשקש דברים חרי קשר למציאות אחרים.
אחרי יותר משעה התייאשתי ממנו והמשכתי בחיי...

אני רוצה שהיא תוכל לפתח יכולת למידה עצמית (ובכך תחזק את הביטחון שלה במה שהיא עושה)
1. כל הכבוד לך, זה מאוד חשוב!
2. בשביל זה היא צריכה לפתח את היכולת שלה להתמודד עם תוכן באנגלית.
אין תחליף לקריאת המקורות בשביל לגלות את השקרים שמופצים באינטרנט.

יש שם יותר מדי מידע שגוי ושקרי.
מבחינתי זה רחוק מאוד מלהיות מקור מידע מהימן.

Wave

New Member
בתור אחד שהתחיל משם - הכתיבה שלה מעניינת וכו' אבל מאוווווד ארוכה, ולאורך השנים יש מלא סתירות בהשקפות ובשיטות השקעה שלה.
מעבר לכך שבאמת אז לא בדקתי את מה שהיא אומרת, ובדיעבד הרבה מדבריה פשוט לא נכונים עובדתית.

krispi

New Member
קודם כל, תודה רבה על המענה המהיר והמושקע!

האם אתה מוכן לשתף בכך?
כמובן. אחרי שסיימתי את השירות הצבאי והתחלתי לעבוד, הצטבר לי סכום כסף והבנתי שאני חייב ללמוד מה לעשות איתו ואיך להשקיע. באותה תקופה, המחשבה העיקרית שהייתה לי בראש תאמה בדיוק למה שכתבת:

אם אני לא יודע מתי למכור אז אני לא יודע איך להרוויח
ובעיקר פחדתי...

לאחר זמן מה חבר חשף אותי לעולם ההשקעות באופן כללי, ובפרט להשקעה בחברות מגדילות דיבידנד. בהתחלה בעיקר שוחחנו על הנושא ועל אקטואליה כלכלית, מה שגרם לי להבין כמה אני בעצם לא יודע ונתן לי דרייב ענק ללמוד. במקביל ללמידה על חברות מגדילות דיבידנד, חקרתי ונחשפתי לגישות נוספות, בעיקר כדי להבין אילו עוד אופציות קיימות בחוץ. צרכתי לא מעט תוכן (כמו הבלוגים של "הסולידית" ו"ידע שווה כסף", הפודקאסט "השקעות לעצלנים", ואפילו התייעצויות עם צ'אטים למיניהם), אבל בעצת אותו חבר, הקפדתי לקרוא הכל בעין ביקורתית, לאמת את המידע ותמיד לשמוע גם את הצד השני של הסיפור.

נקודת המפנה הייתה כשאותו חבר אמר לי: "אתה שומע אותם מדברים על מחקר? לך תקרא אותו בעצמך!". הוא הסביר שזו הדרך הטובה ביותר לאמת דברים ולהבין מה היו הגורמים שהשפיעו על המחקר בתקופה שבה הוא בוצע. עשיתי את זה, ונדהמתי לגלות כמה טעויות אנשים פשוט מדקלמים בלי לדעת שהם טועים.

בסופו של דבר, הבנתי עם עצמי מה באמת מתאים לי. שללתי צורות השקעה שחשבתי שמעניינות אותי בהתחלה, והגדרתי כמה זמן אני רוצה להשקיע בזה ומהם מנגנוני ההגנה הפסיכולוגיים שאני חייב לייצר לעצמי. המסקנה הייתה שהאופציה הטובה ביותר עבורי היא השקעה בחברות מגדילות דיבידנד.

אני מודה שגם אחרי ההבנה הזו היה לי קושי; בתור מי ששיך לדור ה-Z, אני רגיל לקבל דברים כאן, עכשיו ובענק, והתהליך הזה הרגיש לי איטי מדי ושלא מניב מספיק תשואה, ותמיד הדשא של המנייה השכנה היה נראה טוב יותר. חזרתי קצת אחורה כדי להמשיך לחקור, אבל בסוף השלמתי עם העובדה שאמנם השקעה בחברות מגדילות דיבידנד היא איטית (וייתכן שבדרכים אחרות אפשר להרוויח יותר), אבל עבורי אישית – זו האסטרטגיה המנצחת. מאותו רגע המשכתי איתה בכל הכוח.

אני חושב שמכל התשובה המכבדת והמושקעת שלך, דווקא הבקשה לשתף את הדרך שלי עזרה לי להגיע לתשובה לגבי אחותי: אני אתן לה לעבור את אותו תהליך שאני עברתי, או לפחות דומה. אני אתן לה לקרוא את מה שאני קראתי וגם חומרים נוספים, בידיעה ברורה שהיא תיחשף גם לטקסטים שגויים או מטעים. התפקיד שלי יהיה להיות עבורה מה שהחבר ההוא היה עבורי – מישהו שפותח לה את הראש לכיוונים חדשים ולחשיבה ביקורתית, כדי שהיא תפתח בעצמה את היכולת לסנן ולהבין מה נכון ומה לא בתוך כל עולם התוכן הזה.

אין תחליף לקריאת המקורות בשביל לגלות את השקרים שמופצים באינטרנט.
בקיצור – דייקת לגמרי!
תודה רבה לכל העונים!

daat99

מייסד
מנהל
צרכתי לא מעט תוכן (כמו הבלוגים של "הסולידית" ו"ידע שווה כסף", הפודקאסט "השקעות לעצלנים", ואפילו התייעצויות עם צ'אטים למיניהם), אבל בעצת אותו חבר, הקפדתי לקרוא הכל בעין ביקורתית, לאמת את המידע ותמיד לשמוע גם את הצד השני של הסיפור.
כל הכבוד לך, כמות האנשים שטורחים לעשות זאת היא מועטה ביותר.

אתה שומע אותם מדברים על מחקר? לך תקרא אותו בעצמך!
בדרך כלל הם מדברים על מחקרים (ברבים) ולא מסוגלים להפנות אפילו למחקר בודד :p

הבנתי עם עצמי מה באמת מתאים לי. שללתי צורות השקעה שחשבתי שמעניינות אותי בהתחלה, והגדרתי כמה זמן אני רוצה להשקיע בזה ומהם מנגנוני ההגנה הפסיכולוגיים שאני חייב לייצר לעצמי.
זה מאוד חשוב.

תמיד הדשא של המנייה השכנה היה נראה טוב יותר. חזרתי קצת אחורה כדי להמשיך לחקור
חזרה לבסיס תמיד עוזרת גם לי.
כשמציגים לי השקעה חלופית, אני תמיד חוזר למטרה שהגדרתי לתיק ושואל את עצמי "האם ההשקעה החלופית עונה על המטרה?".
ברוב המוחלט של המקרים עד היום התשובה היתה "ממש לא..." ובזה נגמר הסיפור.
במיעוט של המקרים שבהם התשובה היתה "אולי" אז התחלתי לבצע השוואה יותר מעמיקה שלרוב הובילה למסקנה שגם אם היא תענה על המטרות שלי, היא תעשה זאת בצורה פחות טובה.

עד שאני אמצע השקעה יותר טובה שעונה למטרות שלי כמובן ;)

דווקא הבקשה לשתף את הדרך שלי עזרה לי להגיע לתשובה
לפעמים שיתוף ודיון גורמים לאדם להפנים מה הוא רוצה באמת.
כל הכבוד לך שאתה מודע מספיק לעצמך וקשוב לרגשותיך ומחשבותיך.

אני אתן לה לעבור את אותו תהליך שאני עברתי, או לפחות דומה. אני אתן לה לקרוא את מה שאני קראתי וגם חומרים נוספים, בידיעה ברורה שהיא תיחשף גם לטקסטים שגויים או מטעים. התפקיד שלי יהיה להיות עבורה מה שהחבר ההוא היה עבורי – מישהו שפותח לה את הראש לכיוונים חדשים ולחשיבה ביקורתית, כדי שהיא תפתח בעצמה את היכולת לסנן ולהבין מה נכון ומה לא בתוך כל עולם התוכן הזה.
נשמע כמו אסטרטגיה מעולה!
חשוב רק לזכור שרוב האנשים לא מוכנים להשקיע את הזמן הנדרש בשביל לעבור את המסע המעולה שאתה עברת.
אני ממליץ בחום שלא לצפות ממנה להיות מוכנה להתמסר לתהליך באותה מסירות שברור שאתה נתת אבל כן לעודד אותה לעשות כך בצורה נעימה ומחויכת.

בקיצור – דייקת לגמרי!
תודה רבה לכל העונים!
בשמחה רבה.

למעלה תחתית