למה בעצם תשואת הדיבידנד הממוצעת יורדת עם השנים ?

הרי החברות מוגנות אינפלציה, וגרף השווי של המדד עולה, אז השווי שלהן עולה, והרווחים גם עולים ומחולקים בהתאם ?
לא ברור לי

תודה

daat99

מייסד
מנהל
אחת הסיבות המרכזיות היא שהמדד של היום מוטה יותר לחברות צמיחה מהמדד של פעם - זה פשוט לא אותו המדד.

סיבה נוספת היא סביבת ריבית נמוכה ביחס להיסטוריה הארוכה (ראה את סביבת הריבית בשנות השמונים למשל) שבה אין אלטרנטיבות השקעה תזרימית חלופיות ראויות ולכן אנשים מוכנים לשלם יותר בתמורה לדיבידנד יותר קטן.
את הסיבה הזו ניתן לראות גם במחירי הנדל"ן בישראל (ובעולם) שמשקפים נכון להיום תשואת שכר דירה של טיפונת מעל 2% בערים המבוקשות לעומת כמעט 5% בעבר.
אתה יכול לראות את הכתבה הזו (שפורסמה ביום חמישי האחרון) למשל:
"בהשוואה בין תשואה משכירות, לפיקדון בבנק – הנדל"ן יפסיד": רכישת דירה להשקעה לא תמיד משתלמת
על פי הלמ"ס, מחיר דירה ממוצעת שנרכשה ברבעון הקודם הגיע ל־2.33 מיליון שקל, ואילו שכר הדירה הגיע ל־4,677 שקל בחודש. ביחד זה יוצר תשואה שנתית ממוצעת של 2.4%. מחוז הדרום הוא המחוז שמציע למשקיעים את התשואה הגבוהה ביותר, שמגיעה ל־2.6%; במחוז הצפון התשואה מגיעה ל־2.4%, בחיפה ל־2.2%, ובמחוזות תל אביב, המרכז וירושלים ל־2.1%.
תחילת שנות ה־2000 התחוללה בשוק דרמה אמיתית, שעה שמחירי הדירות החלו לצנוח, תרחיש שנראה כיום לרבים דמיוני, ואילו מחירי השכירות עלו במהירות. התשואה השנתית הממוצעת בישראל קפצה לרמה ממוצעת של עד 4.8%, שאף היא נראית כיום לקוחה מסרט. המשבר דאז הגיע לרמות כאלה, שבתל אביב שוכרי דירות החזירו לבעלי הדירות את המפתחות והודיעו שהם עוזבים באופן מיידי.

אחת הסיבות המרכזיות היא שהמדד של היום מוטה יותר לחברות צמיחה מהמדד של פעם - זה פשוט לא אותו המדד.
איך אני יכול "לעדכן" או לראות מדד מעודכן מוטה כמו שהיה פעם ? או בממוצע כמו שהיה כל השנים ןפחות צמיחה ?
יש כזה דבר ?

daat99

מייסד
מנהל
איך אני יכול "לעדכן" או לראות מדד מעודכן מוטה כמו שהיה פעם ?
אתה צריך לבצע מחקר כמו שביצע ג'רמי סיגל שבדק מה קרה לחברות המקוריות במדד לעומת המדד "המתעדכן".
יש כזה דבר ?
אין לחברה שמפרסמת את המדד אינטרס לייצר ו/או לתעד מדד שכזה.

daat99

מייסד
מנהל
אשמח להפניה למקור
אם זה היה אותו המדד אז לג'רמי סיגל לא היה מה לחקור ;)

המקור הוא הנתונים הרשמיים של מדד ה-SP500 ההיסטורי והשינויים שחלו בו.

אתה יכול לקרוא מעט על ההיסטוריה שלו בויקיפדיה למשל.
* תשים לב שהמדד נוצר לראשונה בשנת 1926 והיו בו רק 90 חברות.
* בשנת 1957 הרחיבו אותו ל-500 חברות ואז היו בו 425 חברות תעשייתיות (ייצור), 50 חברות תשתיות ו-25 חברות של רכבות.
כל סוגי החברות הללו הן סוגים ידועים של חברות שמחלקות דיבידנדים יציבים ולעתים אפילו גדלים (בניגוד לחברות ההייטק למשל והתיירות שידועות כחברות שלא מצליחות לעשות זאת).
* בשנת 1982 הנפיקו קרן מחקה מדד ראשונה (וואנגרד - שבשנותיה הראשונות הפסידה למדד...)
* בשנת 2005 שינו את משקלי החברות במדד כך שהן יהיו לפי משקל "המניות הצפות" (המניות הזמינות למסחר) כך שיש פער משמעותי אפילו בין המדד של 2004 למדד של 2005 ולו בשל שינוי המשקלים הדרסטי שהוחל באותה השנה

כל הפערים הללו עוד לפני שהתייחסנו לתחלופת החברות שבמדד.

וכמובן שהיו גם סקנדלים כאלו שמרמזים שהיכללות במדד ניתנת לרכישה ע"י חברות "שמשלמות מספיק" (זה אפשרי רק בגלל שבניגוד להרבה מדדים אחרים, ה-SP500 מנוהל ע"י ועדת השקעות, בדיוק כמו שמנהלים קרן השקעות אקטיבית, ולא ע"י חוקים מתמטיים קבועים).

יש אזכורון לכך שהמדד של היום אינו דומה למדד של לפני 40 שנה גם בסרטון הזה:

אתה יכול להשוות את ההקצאה המקורית של המדד (425 חברות תעשייתיות, 50 חברות תשתיות ו-25 חברות של רכבות) להרכב המדד ב-2023 למשל:
591

הדגשות:
* 26.1% מהמדד הנוכחי הן חברות טכנולוגיה שלא היו קיימות
* 14.5% הן חברות רפואיות שלמרות שהיו קיימות, לא נכללו במדד המקורי
* 12.9% הן חברות פיננסיות שלמרות שהיו קיימות, לא נכללו במדד המקורי

* החלק של החברות התעשייתיות ירד ל-8.6% בלבד מהמדד
* החלק של חברות התשתיות ירד ל- 2.9% בלבד מהמדד
* החלק של חברות הרכבות אפקטיבית נעלם מהמדד

תודה על התשובה המפורטת,
אוקיי, אז אני אמציא רגע מדד משלי,
איך אני בודק מיהן כל החברות הנסחרות בבורסה האמריקאית, ששוויין X, מחלקות דיבידנד Y, וכו לפי הפרמטרים שלי, בלי קשר להיותן חלק ממדד ה 500 ?
כמו הקובץ של לאו, רק ללא קשר למדד אלא להיותן נסחרות, יש ?
ואגב, זה מחזק את מכפיל הטווח "הבטוח", שאני מתייחס אליו, מממוצע התשואה של הקובץ של לאו, ולא ממוצע המדד כמשפיע על הבחירות בקנייה,
אבל ימים יגידו.

נערך לאחרונה ב:

daat99

מייסד
מנהל
אז אני אמציא רגע מדד משלי,
אתה בדיליי ;)
אפילו קווין אולירי (שפרסמתי עליו מאמר שלם ב-2015) המציא מדד משלו ואז הנפיק "קרן מחקה מדד" שמחקה את המדד של עצמו.

איך אני בודק מיהן כל החברות הנסחרות בבורסה האמריקאית
יוצר קשר עם הבורסה הרצויה (כגון NYSE או NASDAQ) ושואל אותן - יתכן והם ידרשו תשלום עתק על הספקת המידע.

את זה אתה תצטרך לבדוק לבד או לשלם לגוף שאסף את המידע הזה הון עתק.

מחלקות דיבידנד Y
גם את זה אתה תצטרך לבדוק לבד או לשלם לגוף שאסף את המידע הזה הון עתק.

את זה לא בהכרח תצליח להשיג אפילו אם תהיה מוכן לשלם הון עתק ויתכן שתצטרך להעסיק אנשים בשכר בשביל שיאספו את המידע הרלוונטי עבורך.

בלי קשר להיותן חלק ממדד ה 500 ?
בשביל זה אתה תצטרך את הרשימה של ה-500 המעודכנת כולל השינויים שחלים בה בזמן אמת.
ה-S&P דורשים תשלום גם על אספקת המידע הזה.

כמו הקובץ של לאו, רק ללא קשר למדד אלא להיותן נסחרות, יש ?
זה בדיוק הקובץ של לאו רק שהמידע לא תמיד אמין כי הוא נאסף בחינם בצורה "לא בדיוק חוקית".
עבור הצרכים שלי כאינדיבידואל זה מספק אבל זה ממש לא מספק בשביל הקמת קרן כי זה כרוך בחבות משפטית בנקיטת פעולות שמצמצמות את הטעויות הללו.

זה מחזק את מכפיל הטווח "הבטוח", שאני מתייחס אליו, מממוצע התשואה של הקובץ של לאו, ולא ממוצע המדד כמשפיע על הבחירות בקנייה,
כבר היו לנו דיונים על זה.
אם אתה רוצה להתבסס על מכפיל "טווח בטוח" מול קבוצה אחרת אז אתה צריך קודם לחקור ולהבין מה היה המכפיל הבטוח בעבר.
מכיוון שלא ביצעת מחקר שכזה (כם אני לא ואין לי כוונה לבצע אחד בשל כמות העבודה העצומה הנדרשת לצורך כך) אז אין לך שמץ של מושג מה נחשב "בטוח" מבחינת המכפילים הללו.

לצורך ההמחשה: בהקשר של מדד ה-SP500, על סמך הנתונים של 2008-2009 אני יודע שתשואת דיבידנד של פי-2 מתשואת הדיבידנד של המדד מייצרת קפיצה מאוד משמעותית ברמת הסיכון התזרימי.

מה המספר הבטוח אם אתה לוקח רק את החברות שחילקו דיבידנדים גדלים ב-2008-2009?

אתה צודק שיש יותר היגיון בהיצמדות לממוצע רק של החברות שחילקו והגדילו את הדיבידנד אבל אין לך את המספר הזה.

עד כמה שאנחנו יודעים, "הטווח הבטוח" יכול להיות או 0.01X או 100X - באיזה תשתמש?

תה צודק שיש יותר היגיון בהיצמדות לממוצע רק של החברות שחילקו והגדילו את הדיבידנד אבל אין לך את המספר הזה
זה לא המספר שמופיע בקובץ של לאו ? אם אני מסנן לפי שנים, DGR וכו, ועושה ממוצע תשואה של אלו שנשארו ?

הוא מציג ממוצעים בתחתית הקובץ

יוצר קשר עם הבורסה הרצויה (כגון NYSE או NASDAQ) ושואל אותן - יתכן והם ידרשו תשלום עתק על הספקת המידע.

פה https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/screener
יש רשימה של 7067 החברות הנסחרות, אפשר להוריד קובץ CSV
אני מסנן לפי שנת הנפקה (מעל 24) ושווי שוק מעל 2 מיליארד, מארה"ב, ונשאר עם 665 חברות בלבד להמשך בדיקה:)
איך יש חברות, שעברו את הסינון הנ"ל אבל לא נכללות במדד ה 500 ?
הקובץ של לאו מתייחס לכל מחלקות הדיבידנד שנסחרות, בכל הבורסות ? רק חלק ? רק אלו שב 500 ?

שוב התבלבלתי, המדד הוא בעצם "סתם" רשימה שמישהו בחר (ועדה) ? שיכולות להיות עליה השפעות חיצוניות (שוחד) ? והכל בעצם מכור מראש ?
אין מדד "נקי" של כל הנסחרות ?
תודה

נערך לאחרונה ב:

daat99

מייסד
מנהל
זה לא המספר שמופיע בקובץ של לאו ?
יש לך קובץ של לאו מלפני 2008?
לי אין ;)

אם אני מסנן לפי שנים, DGR וכו, ועושה ממוצע תשואה של אלו שנשארו ?
לא מעניין הממוצע של תקופות שבהן השוק היה שורי.
מעניין הממוצע מלפני ובמהלך משברים כבדים כגון 2008 או 2000.
בהינתן אותו ממוצע צריך לבדוק מה היה המכפיל (לפני המשבר) של החברות ששרדו את המשבר ועדיין הגדילו את הדיבידנד.

יש לנו את המידע הזה על תשואת הדיבידנד של ה-SP500 ולפיה מדובר במכפיל תשואה "בטוח" של פי-2 מהמדד.
בשביל להשתמש במכפיל תשואה לפי "ממוצע החברות המגדילות" אתה צריך קודם כל להבין מה היה המכפיל "הבטוח" הזה לפני המשברים הקודמים.

למיטב ידיעתי לא בדקת זאת עדיין ואין לך את הנתון הזה.
בלעדיו אין לך מספר להתבסס עליו וכל בחירה שרירותית שתעשה תהיה שרירותית וחסרת משמעות גם אם ההיסטוריה תחזור על עצמה במדויק.

פה https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/screener
יש רשימה של 7067 החברות הנסחרות, אפשר להוריד קובץ CSV
רשימה נחמדה.
צריך לוודא שזה מתעדכן בזמן אמת וללא חורים אחרת אתה עלול לחשוף את עצמך לתביעה משפטית אם תבסס עליו קרן מחקה.

איך יש חברות, שעברו את הסינון הנ"ל אבל לא נכללות במדד ה 500 ?
1. שמת לב שכמעט לחצי מהחברות אין תאריך הנפקה בכלל? (כולל טבע למשל!)

2. בניגוד למה שאנשים חושבים, ה-SP500 הוא לא החברות הכי גדולות בבורסה האמריקאית.
ה-SP500 זו קרן השקעות שמנוהלת ע"י וועדת השקעות שיכולה להכניס אליו חברות קטנות במקום חברות גדולות יותר.
בנוסף ה-SP500 מוגבל לחברות שעיקר עסקיהן הוא בארצות הברית (חברת TSM הטייוואנית למשל לא יכולה להיות במדד למרות שהיא החברה ה-11 בגודלה מכל הרשימה העצומה הזו, לצורך ההמחשה טסלה נמצאת במקום ה-13 והיא כן במדד).

בעולם מתוקן הייתי מצפה ממדד הדגל של הבורסה האמריקאית להחזיק את כל ה-500 חברות הראשונות שברשימה ללא אפשרות בחירה של ועדת השקעות כלשהי (כמו למשל מה שעושים במדד ראסל).

הקובץ של לאו מתייחס לכל מחלקות הדיבידנד שנסחרות, בכל הבורסות ?
רק בבורסה האמריקאית, בלי קשר למיקום החברה ולעיקר עסקיה (הוא יכול לכלול למשל את טבע הישראלית בעוד היא לא יכולה להיות במדד ה-SP500).

שוב התבלבלתי, המדד הוא בעצם "סתם" רשימה שמישהו בחר (ועדה) ?
ספציפית מדד ה-SP500 הוא רשימת חברות שוועדת השקעות שממומנת ע"י חברת S&P בחרה בדיוק כמו שועדת השקעות בקרן מנוהלת בוחרים את ההשקעות שלהם.
"השקעה פאסיבית מחקה מדד SP500" זו אחת ההונאות הגדולות ביותר בעולם הפיננסי ;)

הכל בעצם מכור מראש ?
לא הכל אבל מספיק בשביל לגרום לציבור שלא מבין מה הוא עושה נזקים בלתי הפיכים.

אין מדד "נקי" של כל הנסחרות ?
ה-"ווילשייר 5000" זה הדבר הכי קרוב שאני מכיר ואני לא בטוח ב-100% שהוא עונה על ההגדרה שנתת.

למעלה תחתית