מתודולוגית התחלה - אשמח להארות והערות

phoenix

Active Member
האם אתם משתמשים בשירותי אתרים בתשלום, כמו gurufocus, morningstar, seekingalpha?
gurufocus עושה לי קטע מעצבן מהבוקר ומקפיץ באנר שחוסם את הדף: Take a 7-Day Free Trial. מוכר למישהו?

daat99

מייסד
מנהל
הבעיה בלמידה של דבר חדש (עבורי לפחות), היא שמרוב שאני שואלת בהתחלה ״למה״ על כל פסיק אני לא מתקדמת ואז נאלצת לקבל דברים כאקסיומות כדי להתחיל לחוש את החומר. כך נוצרים לי לעיתים מצבים שהתפספסו יסודות.
את לא לבד :)

טוב שיש פה ממי ללמוד
תנצלי את זה כמה שיותר!
יש כאן הרבה מוחות חריפים שבוחרים לשתף בחכמתם את הרבים ללא תמורה וזה פשוט מדהים אותי כל פעם מחדש.

@daat99 אשמח לרפרנס מוצלח ל basics אם יש לך בשלוף.
לצערי אין לי משהו כזה בשלוף חוץ מהפניה למאמרים תחת קטגוריית "מידע למתחילים" והפצרה לשאול כמה שיותר שאלות (בעיקר "למה").

לגבי ספרים אני ממליץ על single best investment (ניתן למצוא PDF להורדה מהאתר של המחבר באמצעות גוגל).

לא - רק חשבונות חינמיים.

לופטי

Well-Known Member
משתמש באתרים האלו אבל לא בתשלום.

gurufocus עושה לי קטע מעצבן מהבוקר ומקפיץ באנר שחוסם את הדף: Take a 7-Day Free Trial. מוכר למישהו?
אני משתמש ב incognito. זה אומנם לא פותר את החסימה, אבל אני סוגר את החלון ונכנס מיד שוב ללא בעיות.

rugh78

Active Member
אני משתמש בתוסף הזה לכרום, הוא מעולה, בהצלחה !

sparkl

Active Member
התחלתי בארך באותה השיטה - לסנן ולבחור חברות.
לא טוב, מסובך מדי, תכני מדי.. בסוף שניתי את הגישה אחרי דשדוש של כמה שנים. במקרה שלי הייתי צריך להתחיל לא מלמטה אלא מלמעלה ולשאול שעלות פשוטות במקום שעלות תכניות מורכבות. אין צורך להסתבך מהתחלה עם כל הפרמטרים של חברות.

1. מה התזרים שאצטרך בעתיד?
2. מתי אצטרך את התזרים הזה?
3. עד כמה אני יכול להיות בטוח שתזרים יהיה שם בזמן ההוא?

מכאן אפשר להתחיל להכניס את המספרים הספציפיים, לרדת למטה ולפרק.
לדוגמה, אני חייב תזרים מאוד בטוח יציב וגדל בשנת 2030 לפחות והגודל שלו חייב להיות פי 4 מהיום. עניתי במשפט אחד לשלוש השאלות. פשוט לא?

יורדים עוד טיפה למטה - כדי להגיע להכנסה פי 4 מהיום באד 9 שנים אני חייב גידול שנתי של דיבידנד בארך 15% (כלל של 72).

יפה.. ומה זה אומר 15% הגדלת דיבידנד לעשר שנים הבאות?
זה אומר שגדילה אורגנית שלהם + השקעות שלהם מחדש פנימה + כסף חדש חייבים לספק 15%.
אם יהיה יותר נקבל תזרים הרצוי מוקדם יותר.
אם יהיה פחות נקבל תזרים הרצוי מאוחר יותר.
אלו הכללי המשחק.

ומה זה אומר?
זה אומר שאני צריך למצוא איזון בין תשואת דיבידנדים ובין כצב גדילה הכי אופטימלי אחרת כדי להגיע ל15% אצטרך להזרים המון כסף מהכיס או לאחר. זה - סיכון אמיתי בעיני.

ואז אני מגיע למספרים כמו 6.2% צמיחה אורגנית + 3.2% תשואת דיבידנד + ~5% שצריך לקנות עם כסף חדש או באמצעות מסחר או שניהם (וזה מה שאני עושה)

6.2% צמיחה אורגנית של דיבידנדים - זה הנתון המרכזי לחיפוש אחרי השחקנים בתיק. זה ותשואת הדיבידנד 3.2% הם מספרים ברמה של תיק כולו וזה נותן לך מרחב בחירה בין חברות צמיחה ויציבות. למשל שילוב של SO + LMT נותן גם תזרים חזק וגם צמיחה ושניהם עשקים מועלים.

איך בדיוק לבחור חברות טובות לתיק זה סיפור אחר אבל מתבסס אף ורק על מספרים שרוצים לקבל בעתיד כמו שרשמתי בהתחלה. ולא על רשימה של פיש שזה כלי מדהים רק לא לזה. אני אישית מעדיף לבחור מגזר ספציפי ולבחור בו שחקנים הכי חזקים ועונים למספרים שלי. לדוגמה - אני חשוף לתחום הבריות כך וזה 20% מהתיק:
ABBV ABT AMGN PFE MRK MDT JNJ UNH

יש כאן גם מענה לתשואה, גם מענה לצמיחה, וגם איכות.
הדברים הטכניים של כל החברות הללו אני משאיר לסוף אם בכלל.

בקיצור זה הרבה יותר פשוט לפרק את התמונה הסופית לחלקים לעומת להרקיב תמונה מחלקים רבים לא ברורים ובמיוחד כאשר לא ברור מה התמונה הסופית שצרכים..

(מצטער על מילים רבות כל כך)

נערך לאחרונה ב:

מומו

Well-Known Member

phoenix

Active Member
אני משתמש ב incognito. זה אומנם לא פותר את החסימה, אבל אני סוגר את החלון ונכנס מיד שוב ללא בעיות.
פתר לי את זה לגמרי, לא קופצים לי יותר באנרים חוסמים.

היה לי בראש שהיא חיפשה משהו גם ל SEEKING ALPHA וזה עובד מצויין
תודה, ב seeking alpha לא חוויתי בעיות ונקווה גם שלא יהיו בהמשך.

phoenix

Active Member
@sparkl תודה על התגובה שלך. גם לדעתי (כמעט) תמיד טוב להתחיל top down, גם בחיים :)

1. מה התזרים שאצטרך בעתיד?
2. מתי אצטרך את התזרים הזה?
3. עד כמה אני יכול להיות בטוח שתזרים יהיה שם בזמן ההוא?
זאת גישה מצויינת להתחיל מלמעלה מלמטה אבל היא אנשים עלולים ליפול כך אם הם לא מציאותיים. נניח, אם אדם רוצה בעתיד יותר כסף ועקב כך נכנס להשקעות יותר מסוכנות כתנאי לקיום הסכומים הרצויים, הוא עלול להתאכזב קשות.
לדעתי האישית, זה טוב כ general idea ובדיקת יתכנות למציאות כלכלית עתידית והכי חשוב, עוזר להיערכות כלכלית מחדש בהווה במידה וצריך.

אני מקווה לא להזדקק לעולם לכסף מתיק ההשקעות שלנו ובונה אותו ל:
1. שינויים כלכליים דרסטיים בעתיד הרחוק שלא ניתן לצפות (שינויים במצבים בריאותיים ו/או כלכליים).
2. השאיפה האמיתית - לתת לילדים בסיס כלכלי חזק מאוד.

לכן כרגע החלטתי להסתכל פחות על ערך תשואת הדיבידנד המדויק (לא אכפת לי אם זה 2.5% או 2.9% ולאו דווקא החברה עם התשואה הגבוהה יותר תבחר) ויותר על החברה עצמה, מתוך תקווה לבחור חברות שהן מצוינות ורק יגדלו וישגשגו בעתיד.

איך בדיוק לבחור חברות טובות לתיק זה סיפור אחר אבל מתבסס אף ורק על מספרים שרוצים לקבל בעתיד כמו שרשמתי בהתחלה. ולא על רשימה של פיש שזה כלי מדהים רק לא לזה. אני אישית מעדיף לבחור מגזר ספציפי ולבחור בו שחקנים הכי חזקים ועונים למספרים שלי.
איפה אתה בודק ובוחר חברות?
אשמח להכיר עוד רשימות מומלצות, כמעט בכל מקום ששמעתי מדברים על dividend aristocrats, dividend kings או ccc של פיש.

sparkl

Active Member
איפה אתה בודק ובוחר חברות?
אני כבר פרסתי את התיק אופקית כך שאני כמעת ולא מחפש חברות חדשות. יש לי 50 חברות ואני בונה אותם לגובה. בזמנו חקרתי את השוק כדי לבחור את הבסיס וכל כלים מתאימים לזה לפי דעתי. אני אישית הסתכלתי הרבה בפרומים, הקשבתי למשקעים שבגילי פחות או יותר ומנסים להגיע למטרות דומות. זה כדי בכלל להבין מה יש בשוק.. את זה לא מחפשים ברשימה של פיש - אותה אפשר להשתמש כ-reference. מעולם לא עשיתי סינונים לפי פרמטרים מספריים, בטח ובטח לא לפי כמות השנים שחברה מגדילה דיבידנד. תמיד חשבתי קודם על העסק ואחר כך ירדתי לפרטים. ולפני הכל חשבתי על איך אני הולך להיחשף למגזרים בכלכלה. מה שמתאים לי זה בארך כך:
מגזר הגנתי - 50% (consumer staples, health, utilities)
מגזר רגיש - 30% (tech, telecom, energy, industrials)
מגזר מחזורי - 20% (REIT's, consumer discretionary, materials, financials)

ואז נתתי לך דוגמה איך הגעתי למגזר הבריאות שלי.
הנה עוד דוגמה של מגזר הצרכני - ADM CLX UL PG PEP GIS SYY KMB HSY
זה לא בא מרשימות. פשוט בחרתי מה שאני מבין, מכיר, חושב שיהיה כאן עוד 2-3 עשורים, כל אחד זקוק בו, וכו'.., והשאר זה באמת תכני לגמרי.

אני משתמש ב-SSD ,די פופולרי בקרב של משקעי DGI, הם נותנים דירוג של בטיחות של דיבידנדים, מאוד מכובד.
תמחור הולך טוב עם FastGraphs. (שניהם לא חינמים)

כמעט בכל מקום ששמעתי מדברים על dividend aristocrats, dividend kings או ccc של פיש
תלוי באיזה הקשר מדברים. לבנות תיק השקעות לפי רשימה של פיש זה כמו לבנות חללית לפי לוח הכפל.
נכון שחייבים את הלוח, אבל לא רק וליו דווקא מתחילים ממנו.. :)

SIN

Well-Known Member
אכן גם אני משווה לחברות אחרות בסקטור, למשל בעודי מסננת את החברות בקובץ ה Equity/Debt של LMT עומד על 1.93, שזה משמעותית גבוה מ 0.8 או 1 שזה גבול עליון עבורי, אבל כל השאר מסתדר לי וסימנתי אותה כרכישה שאבצע.
היו לי קצת בעיות מחשבים לאחרונה, אז סליחה על ההצתה המאוחרת.

כמו שכתבת הייתי ממליץ לך לא להירתע מחוב גבוה אלא ללכת לפי שיטת העבודה הסדורה כפי שציינו כאן.
במידה ונדרש ממך להתגמש, תבחרי במה את מוכנה ובמה לא.
אם תסתכלי על יחס החוב של LMT לפי שנים תראי שביחס לעצמם הם בשיפור וזו נקודה חשובה בעיני להתייחס אליה כי החברה מאותתת למשקיעים שהיא "על זה" (כמובן שצריך לראות את זה על פני מספר שנים ולא שנים בודדות).
כשאני מגמיש תנאים אני גם יותר חוקר על החברה וגם קורא עליה, רואה עסקאות עתידיות בקנה, מסתכל על נתונים פיננסיים כמו תזרים ורווחיות ומסתכל על המלצות ודירוגים (אנליסטים, גורופוקס וכו') בצורה מוגבלת אבל בעיקר כדי לראות שאני לא מפספס איזה דגל אדום/שחור בוהק (במהות אין לי שום דרך להעריך כיצד בוצע דירוג האנליסטים או גורופוקס ולכן מהבחינה הזאת מדובר במידע שנחמד לדעת אבל בטח שלא לבסס עליו בצורה דומיננטית את ההחלטה).

לפעמים חברות לוקחות סיכון וחוב כדי למנף את עצמן או להתפתח - זה משהו שאת צריכה להחליט האם את נוטלת את הסיכון/מאמינה בחברה או לא - הכל שאלה האם החוב הוא "חוב טוב" (מינוף) או "חוב רע" (ההנהלה חלשה וביצועי החברה לא מדהימים, החברה נותנת דיבידנד מופרז ומממנת אותו על ידי חוב בלי גיבוי רווחי וכו'). יש גם חברות שיש להן תזרים אדיר אבל גם חוב גדול (כמו הדוגמא של PEP או KO) - את צריכה להחליט לפי מה שגורם לך לישון בשקט,האם זו השקעה שמתאימה לך או לא, וככה תגלי עוד ועוד על הגמישות שאת מוכנה לתת לקריטריונים מסויימים והקשחה/הרפייה שלהם.

בהצלחה

למעלה תחתית