תזרים עכשווי מול תיק בן-דורי

• פותח הנושא SIN
  • פורסם בתאריך
AFL עם תשואה של 1.8%, פי 1.5 מהמדד.
FELE עם תשואה של 0.95%, נמוכה מהמדד.
ההבדל ביניהן הוא 0.85% בשנה, ואני מניח שבריבית דה ריבית לאורך 15 שנה, מדובר בהרבה כסף.
הסיכון בשתיהן להפסקת חלוקה והגדלה זהה, עקב העובדה שהן בטווח המכפיל.

האם לא כדאי לקנות 25 דומות ל AFL,
מאשר 50 שחצי מהן הן FELE ?

תודה

daat99

מייסד
מנהל
@daat99
אם אני זוכר נכון, לפי בדיקה שביצעת בעבר חברות שמחלקות פחות מהמדד גם נמצאות בסיכון גבוה יותר לפגיעה בדיבידנד. לא?
לא.
לפי הבדיקה שעשיתי, כל עוד החברה חילקה פחות מפי-2 מתשואת המדד אז ההסתברות לאי-הגדלת דיבידנד במהלך משבר 2008 היתה 1.7%.
ברגע שהחברה עברה את הפי-2 מהמדד אז ההסתברות קפצה בחדות והגיעה ל-52.17%.

על סמך הבדיקה הזו, אני לא מבצע הפרדה ברמת הסיכון לפגיעה בדיבידנד בין חברות שונות שנמצאות בתוך "הטווח הבטוח".

ההבדל ביניהן הוא 0.85% בשנה, ואני מניח שבריבית דה ריבית לאורך 15 שנה, מדובר בהרבה כסף.
הסיכון בשתיהן להפסקת חלוקה והגדלה זהה, עקב העובדה שהן בטווח המכפיל.

האם לא כדאי לקנות 25 דומות ל AFL,
מאשר 50 שחצי מהן הן FELE ?
זו בדיוק הערבובידה שאנחנו עשינו בשרשור.

מבחינת הסיכון לפגיעה בדיבידנד - שתיהן בטווח הבטוח ולכן מבחינתי הוא זהה.

מבחינת הסיכון לפגיעה לא פרופורציונלית בתזרים - זה תלוי ברמת החשיפה של המשקיע לחברות הנ"ל.

אלו סיכונים שונים לחלוטין וצריך לבדוק אותם בנפרד.

לצורך ההמחשה המשקיע יכול לבחור לשים את כל כספו במניית AFL כך שעדיין תהיה הסתברות של 1.7% לפגיעה בדיבידנד.
הבעיה היא שאם ההסתברות הזו תתממש דווקא ב-AFL (מסיבה לא ידועה מראש - ראה WBA כדוגמא) אז המשקיע יאבד את כל התזרים שלו.
זה בדיוק הסיכון לפגיעה לא פרופורציונלית בתזרים.

כל משקיע צריך להחליט עבור עצמו עד כמה הוא רוצה לחשוף את עצמו לסיכון של פגיעה לא פרופורציונלית בתזרים.

ההחלטה הזו צריכה להתקבל באופן מנותק מהחלטה אחרת וקודמת של רמת הסיכון שהמשקיע בחר לגבי ההסתברות שהדיבידנד יפגע (קרי: אם הוא רוכש חברות בתוך הטווח הבטוח או שהוא ממציא לעצמו מכפילים שלא נבדקו היסטורית ולא ברור אם הם נמצאים בתוך הטווח הזה או מחוצה לו).

כל משקיע צריך להחליט עבור עצמו עד כמה הוא רוצה לחשוף את עצמו לסיכון של פגיעה לא פרופורציונלית בתזרים
סליחה על החפירות,
אבל השאלה היא, מניסיונך והידע שצברת,
האם, בהתחשב בכך שכל החברות שנקנות הינן בטווח מכפיל 1.5 מהמדד,
האם יש ומהו הסיכון העודף ו/או הרווח הצפוי העודף, ב החזקת 25 הקרובות ל 1.5, מאשר 50 חברות, שחצי מהן עם תשואה נמוכה מהמדד.

שוב תודה

daat99

מייסד
מנהל
כן.
מהו הסיכון העודף
אני לא סטטיסטיקאי אבל הדגמתי איך לחשב זאת עבור תיק עם שתי חברות.
כל מקרה אחר מצריך חישוב מתמטי דומה כמו שרובנו למדנו במבוא לסטטיסטיקה.

הרווח הצפוי העודף
אני לא חושב שיש כזה.

daat99

מייסד
מנהל
לא זה היה העניין עם החמישון ה3 וה 4?
יוג'ין פאמה וקנת' פרנץ' חילקו את השוק לחמישונים לפי תשואת דיבידנד והנתונים ההיסטוריים שלהם מראים שבטווח הארוך (השקעה של 30 שנה) החמישון הרביעי מוביל בענק ביחס לשאר החמישונים - כולל החמישון החמישי.
המחקר הזה לא דיבר על סיכונים ו/או סיכויים לפגיעה בדיבידנדים.
המחקר גם לא התייחס בכלל למדיניות הדיבידנדים (למשל, חברה שלא מגדילה בכלל את הדיבידנד עדיין יכולה להיות חלק מהחמישון הרביעי).

נד דייויס ביצעו מחקר לפי מדיניות דיבידנדים והם הראו שהחברות שמגדילות את הדיבידנדים (ובכללן החברות שהתחילו לחלק דיבידנד שזו למעשה הגדלה ביחס ל-0) ניצחו את השוק בפער משמעותי בטווחים הארוכים בעוד החברות שפגעו בדיבידנדים היו ביחד עם החברות שלא מחלקות בכלל בקבוצה עם התשואה הכוללת הכי גרועה לאורך זמן.
גם במחקר זה לא היתה התייחסות לסיכונים ו/או סיכויים לפגיעה בדיבידנדים.

אני בדקתי באופן עצמאי מה קרה לדיבידנדים של חברות מרשימת האלופות של דויד פיש מלפני משבר 2008 במהלך המשבר לפי גובה תשואת הדיבידנד מלפני המשבר.
אתה יכול לראות את הפירוט של מה שבדקתי כאן.
בהתבסס על הבדיקה שביצעתי עבור עצמי אני הסקתי שהסיכון לאי-הגדלת הדיבידנד אצל החברות עם תשואת דיבידנד של עד פי-2 מהמדד היתה 1.7% בעוד שהסיכון קופץ ל-52.17% אם מתמקדים בחברות עם תשואת דיבידנד שהיתה פי-2 מהמדד ומעלה לפני המשבר.

שוב דבר מהדברים לעיל לא מנבא את העתיד ולא אומר כלום על מה יקרה לתיק השקעות כלשהו.

SIN

Well-Known Member
הסיכון השני לא קיים אם הסיכון הראשון לא התממש
זה בדיוק מה שכתבתי - המוטיבציה לחלוקת ההון בין חברות שונות (איזון), נובעת מהסיכוי לפגיעה בדיבידנד על ידי חברה בודדת , ולכן זה מחזק את מה שכתבתי.

קצה אחד: תשואות נמוכות.
קצה שני: יעדים ל-"תזרים סביר" (קרי: אני רוצה יותר דיבידנדים על אותה ההשקעה).
זאת פרשנות שגויה שלך. באף מקום, כולל בציטוט עצמו, לא צויין רכישת מניות מחוץ לטווח הבטוח אלא להיפך, ומכאן התמיהה והצורך בהבהרה..
הקצוות הינן: תזרים שאינו מכסה את ההוצאות בהווה , אבל עם צפי לגדילת ערך משמעותית מצד אחד. או תזרים (שמורכב ממנעד מניות בטווח הבטוח), שהוא גבוה יותר מהאופציה הקודמת, עם גדילת ערך נמוכה יותר מהאופציה הקודמת. הכל ממניות שעברו סינון, בטווח הבטוח של עד פי 1.5.
פשוט בתמהיל שבין 100% מניות שהן בדיוק תשואת המדד, לבין 0% מניות שהן בדיוק תשואת המדד, יש מנעד גם בתוך הטווח הבטוח.

הדרך היחידה להגיע לשם בהווה (אין גדילה בהווה) היא באמצעות רכישת חברות עם תשואת דיבידנד גבוהה יותר.
אמת, רק שהושמטה פה, שוב, הסיפא שעלתה לאורך כל השרשור (בתגובות שלי כמובן), שהיא רכישת חברות עם תשואת דיבידנד גבוהה יותר, בתוך גבולות הגזרה הבטוחים , קרי פי 1.5 מתשואת המדד.

לראייתי - הפער הזעום בתזרים הוא "בטל בשישים" לעומת הפער העצום בנזק הפוטנציאלי
יש משפט ביהדות גם שאומר דין פרוטה כדין מאה. ועכשיו ברצינות, ייתכן שזה בדיוק התזרים השולי שבין עצמאות כלכלית ללא.

אם אדם שמשקיע באופן עקבי מגיע למצב שחצי אחוז בשנה מההפקדה האחרונה זה מה שעושה את ההבדל בין "התזרים מכסה את ההוצאות" לבין "התזרים לא מכסה את ההוצאות" אז עצתי היא לחכות עוד חודש, להפקיד עוד סכום חד-פעמי קטן ולהיות רחוקים יותר מהקצב אפילו עם תשואה של 1% בלבד.
זרקת רעיון. למרות שפה כמובן נפתח סיכון אחר, של לא להיות מושקע בדיוק כשהמניה קפצה ב-20%.

הסיכון לפגיעה בדיבידנד עדיין קיים ולכן כל חברה בתיק יכולה לפגוע בדיבידנד.
ברור, מזה התחיל השרשור, ואז נשאלת השאלה האם זה סביר, לקחת סיכון כזה , בסיטואציות כאלה.

אם 99% מהתזרים של המשקיע מגיע מהחברה הזו אז המשקיע בצרות ולא יעזור לו שיש לו עוד 5000 חברות שביחד מייצרות רק 1% מהתזרים שלו...
נכון, ברור, דוגמאת מתמטיות תמיד אפשר לכתוב לכאן או לכאן כדי שישרתו הסבר מסוים. אבל אז אנחנו חוזרים למציאות שבה יש כ- 50 חברות בתיק, שגם ככה חלקן בכל רגע נתון בחשיפה תזרימית, ועולה השאלה האם בסיטואציה כזאת, בטווח הבטוח, להגדיל חשיפה תזרימית במניה אחת מתוך ה-50, היא סיכון סביר או סיכון לא פרופורציונלי להגדרתך.

משכך אנחנו צריכים להתקדם צעד ולחשוב "מה קורה הסיכון התממש בחברה ספציפית?".
אני שואל גם מה הסיכוי שהסיכון יתממש ולא רק מה קורה אם הסיכון התממש (זה ברור).

אם משקיע לא יודע זאת אז הוא צריך לחשוב על הנזק מפגיעה לא פרופורציונלית ואין לו שום קשר לתשואת הדיבידנד של החברות עצמן.
וודאי שיש לו קשר לתשואת הדיבידנד. הסכמנו במקור שחברות מעל פי 1.5 מהמדד מסוכנות בצורה לא פרופורציונלית מאשר החברות אשר אנו דינם בהן כאן. אם הסכמנו עד כאן אז בהחלט שאלת הסיכון עולה תחת ההנחה שאנו בחברות הבטוחות ביותר , על סמך המחקר שביצעת.

אז כשלת מכיוון שאין כאן דיון ;)
מבחינתי כולן שוות מבחינת הסיכון לפגיעה בדיבידנד
לטעמי יש כאן דיון כי מוצגות כאן מחשבות שונות (אם היית דן עם עצמך הייתי אולי מסכים עם האמירה הזאת).
מצוין, אנחנו לא חלוקים שיש סיכון. אני שואל האם הוא סביר.

אני לא.
איש איש ודעתו :)
זה לא עניין של דעה. יש מנעד של מניות בתוך הטווח הבטוח, עם תשואות דיבידנד שונות

במחילה ,אני כנראה לא מצליח לרדת לסוף דעתך אבל לא ברור לי איך ניתן לכתוב את זה:
אין שום קשר בין השניים
ואז את זה:
הסיכון לפגיעה תזרימית לא פרופורציונלית אחרי שהסיכון הראשון התממש הוא סיכון שני.
או שיש קשר או שאין קשר. אם משהו מגיע אחרי משהו וקשור אליו, אז יש ביניהם קשר להבנתי.

התגוננות/התעלמות מהסיכון הראשון לא משפיעה על הסיכויים של הסיכון השני להתממש ולהיפך (בהינתן והסיכון הראשון כן התממש).
נראה לי שזה מה שאתה מפספס.
יש הבדל בין להתעלם לבין לקחת סיכון מחושב (מודע לחלוטין לסיכון, יודע מה השפעת התוצאות על התזרים העתידי ככול והוא יתממש, ומחליט לקחת אותו בכל זאת לטובת התזרים בהווה בתקווה שהסיכון מספיק קטן כדי שלא יתממש - האם כשאנו טסים אנו מתעלמים מהסיכון, או שאנו לוקחים סיכון מחושב? בהתחשב בזה שהמטוס עלול להתרסק, הייתי קורא לזה סיכון לא פרופורציונלי :) ).

זה לא אומר שאני כמשקיע צריך לנקוט בפעולות אקטיביות שיגדילו את הנזק הלא פרופורציונלי הפוטנציאלי במקום בפעולות אקטיביות שיצמצמו אותו.
אלא אם הלחם החודשי שלך תלוי בזה, וזה מוגדר בעיניך כסיכון סביר.

העובדה שאנחנו יודעים שהסבירות לריקול מאוד נמוכה לא אומרת שאנחנו יודעים בוודאות שלא יהיה ריקול שכזה.
נכון, על זה הדיון. האם זה סיכון סביר לשכור פרארי (אני אני חושב שזה יותר מקביל לחשיפה תזרימית זמנית) בהינתן הנתונים שידועים לנו על 60 שנים וכו'.

אם יתממש הסיכון ובאמת יהיה ריקול של פרארי בפעם הראשונה ב-60 השנים האחרונות, האם אני רוצה שני פרארי ולמבורגיני אחת במוסך או פרארי אחת, למבורגיני אחת וסוסיתא אחת?
זה ברור לחלוטין.
שאלת הסיכון הסביר היא האם סביר שזה יקרה בשנה ה-61, 62 וכו'.
אם היה פה טריק חסר סיכון לחלוטין היינו תמיד בוחרים את אותה המניה חסרת סיכון לתמיד. השאלה אם זה סיכון סביר או הימור (כפי שאני מניח שאתה מתכון לזה?). אני פשוט חושב שמאחר והסיכוי לזה כל כך נמוך כי מראש מדבר במניות שעברו סינון קפדני עם פרמטרים נוקשים, לימדו אותי שאולי זה נקרא "בטל בשישים".

daat99

מייסד
מנהל
המוטיבציה לחלוקת ההון בין חברות שונות (איזון), נובעת מהסיכוי לפגיעה בדיבידנד על ידי חברה בודדת
נכון אבל המוטיבציה הזו לא מכתיבה את "יחס החלוקה".
"יחס החלוקה" בין החברות השונות מוכתב ע"י סיכון אחר לגמרי: הסיכון לפגיעה לא פרופורציונלית בתזרים של המשקיע בהינתן התממשות הסיכון "בחברה עם התזרים הגדול ביותר" (תשים לב שהיא יכולה להיות החברה עם תשואת הדיבידנד הנמוכה ביותר... גדול = דולרים, נמוך = אחוזים).

הקצוות הינן: תזרים שאינו מכסה את ההוצאות בהווה , אבל עם צפי לגדילת ערך משמעותית מצד אחד. או תזרים (שמורכב ממנעד מניות בטווח הבטוח), שהוא גבוה יותר מהאופציה הקודמת, עם גדילת ערך נמוכה יותר מהאופציה הקודמת. הכל ממניות שעברו סינון, בטווח הבטוח של עד פי 1.5.
מבחינתי אלו לא הקצוות.
אני שוב חוזר: אם הפער בין "אפשר לצאת לפנסיה" ל-"אי אפשר לצאת לפנסיה" זה בדיוק הפער של "תשואת הדיבידנד של המדד" לעומת "פי-1.5 מהמדד" ברכישה הנוכחית אז עצתי היא לחכות עם הפרישה עוד חודש...
כל עוד לא מדובר בפער שנסגר ברכישה הנוכחית אז זה לא רלוונטי כי אין שום בעיה לרכוש חברות בקצה העליון של הטווח הבטוח וסביר שכאלו ירכשו ברכישות עתידיות גם בלי הגדלת החשיפה התזרימית לרמה לא פרופורציונלית ביחס לשאר התיק.

פשוט בתמהיל שבין 100% מניות שהן בדיוק תשואת המדד, לבין 0% מניות שהן בדיוק תשואת המדד,
זה תמהיל שלא מתקיים במציאות.
מכיוון שהשוק תנודתי, מחירי המניות תנודתיים והמשקיע חוסך ומשקיע לאורך שנים אז בין אם המשקיע מתכנן זאת ובין אם לאו, המשקיע ירכוש גם חברות בקצה העליון וגם חברות בקצה התחתון של הטווח שהמשקיע הגדיר לעצמו.
אם זה בתוך "הטווח הבטוח" או לא זו כבר החלטה של המשקיע עצמו.
תשים לב שאפילו בתיק דיבידעת נרכשו חברות עם תשואת דיבידנד שהתקרבה לפי-2 מתשואת הדיבידנד של המדד.
זה לא שאני מתעדף ברכישות את החברות עם התשואה הכי נמוכה שאני מוצא ורק אחר כך בודק את שאר הקריטריונים...

תיק דיבידעת מתוחזק כבר כמעט עשור וככזה בוצעו בו רכישות ברחבי "הטווח הבטוח" שהגדרתי עבורו ולא רק במינימום של המינימום.

יש מנעד גם בתוך הטווח הבטוח.
מכיוון שהמשקיע רוכש חברות בכל המנעד הזה במהלך תקופת ההשקעה שלו אז הצפי הוא שסך הרכישות לאורך זמן יתקזז לאזור אמצע המנעד בכל מקרה (כמו שקרה עם תיק דיבידעת כדוגמא שמשוקפת לציבור).

אמת, רק שהושמטה פה, שוב, הסיפא שעלתה לאורך כל השרשור (בתגובות שלי כמובן), שהיא רכישת חברות עם תשואת דיבידנד גבוהה יותר, בתוך גבולות הגזרה הבטוחים , קרי פי 1.5 מתשואת המדד.
אני מתקשה להבין מה הבעיה.
המשקיע יכול להגדיר את "הטווח הבטוח" של עצמו להיות "בדיוק פי-1.5 מהתשואה של המדד" וכך לרכוש רק חברות שמחלקות פי-1.5 מהמדד ובהתאם להמשיך לקבל את אותו הסיכון לפגיעה בדיבידנד מכל חברה בודדת.
לא ברור לי מדוע להחלטה שכזו אמורה להיות השפעה כלשהי על חלוקת ההון בין החברות שכבר נרכשו (וירכשו בעתיד) וכתוצאה מכך על הסיכון לפגיעה לא פרופורציונלית בתזרים מחברה בודדת.

ייתכן שזה בדיוק התזרים השולי שבין עצמאות כלכלית ללא.
אני בספק וגם אם כן אז המשקיע עדיין יכול להגביל את הרכישות רק לחברות שהדיבידנד שלהן הוא פי-1.5 מהמדד כל חייו ובכך לוודא שמעולם לא יהיה לו "פער שכזה".

זרקת רעיון. למרות שפה כמובן נפתח סיכון אחר, של לא להיות מושקע בדיוק כשהמניה קפצה ב-20%.
לפי הסיכון שהצגת, אני חושש שהרעיון לא הובן אז אני אסביר שוב.

נניח ומשקיע חוסך 5000 שח בחודש.
אותו משקיע בודק ומגיע למסקנה שאם הוא ירכוש חברה שמחלקת 2% דיבידנד אבל הוא כבר חשוף אל התזרים שלה בצורה לא פרופורציונלית אז הוא יוכל לפרוש היום בעוד שאם הוא ירכוש חברה שמחלקת רק 1% דיבידנד והחשיפה התזרימית שלו אליה נמוכה אז הוא לא יוכל לפרוש היום.

במקום שאותו אדם יתעקש על הרכישה של החברה עם התזרים היותר גבוה ולפרוש דווקא היום עצתי היא לא לקחת סיכונים מיותרים אלא לרכוש דווקא את החברה עם החשיפה התזרימית הנמוכה יותר, לחכות עוד חודש, להפקיד עוד 5000 שח, לרכוש עוד מניות של עוד חברה שמחלקת רק 1% בחודש הבא ואז לפרוש בעוד חודש.

אם הדילמה הזו לא נמצאת על השולחן אז אותו משקיע לא נמצא בגבול שתואר.

במלים אחרות: אני מעודד סבלנות על פני הסתכנות מיותרת.

ברור, מזה התחיל השרשור, ואז נשאלת השאלה האם זה סביר, לקחת סיכון כזה , בסיטואציות כאלה.
עצם העובדה שהסיכון קיים ושהמשקיע בכל זאת רוכש מניות מובילה לכך שהמשקיע לוקח את הסיכון הזה על עצמו.
אם המשקיע חושש מהסיכון הזה אז רצוי שהמשקיע יבין שהסבירות היא שהסיכון יתממש בחייו (וככל שחייו מתארכים כך גדל הסיכוי שהסיכון יתממש) ולכן רצוי שהוא ישקול שוב אם מקום ממונו הוא בהשקעה מנייתית או לא.

עולה השאלה האם בסיטואציה כזאת, בטווח הבטוח, להגדיל חשיפה תזרימית במניה אחת מתוך ה-50, היא סיכון סביר או סיכון לא פרופורציונלי להגדרתך.
1. אין קשר ל"סיכון סביר או סיכון לא פרופורציונלי" מכיוון שהסיכון לפגיעה בדיבידנד נותר ללא שינוי
השאלה היא האם התממשות הסיכון תוביל לנזק לא פרופורציונלי (הנזק אינו פרופורציונלי, לא הסיכון עצמו)

2. אני שוב מביע את דעתי שזו שאלה שאינה קשורה לטווח הבטוח ושהניסיון להכריח קשר שכזה מונע ממך מלהגיע לתשובה שמתאימה לך.

לצורך החתירה לתשובה שנכונה עבורך, אני ממליץ לך להגדיר לצורך השאלה את הטווח הבטוח כ-"בדיוק פי-1.5 מהמדד" כך שאין יותר בחירה בין תזרימים שונים.
עכשיו תשאל את עצמך את אותה השאלה בדיוק:
האם אתה מוכן לקחת את הסיכון לפגיעה לא פרופורציונלית בתזרים ע"י הקצאת הון גדול יותר לחברה X מאשר לשאר התיק?

לצורך ההמחשה:
נניח ומשקיע מסוגל להתמודד עם פגיעה של 20% מהתזרים שלו ויש לו 10 חברות.

אותו המשקיע יכול לבחור למשל בין ההקצאות הבאות:
1. 10% מההון בכל אחת מ-10 החברות
2. 91% מההון לחברה אחת ו-1% מההון לכל אחת מ-9 החברות האחרות

עבור כל אחת מ-10 החברות קיימת אותה הסבירות לפגיעה בדיבידנד (כולן "בטווח הבטוח") ולכן מבחינת הסיכון לפגיעה בדיבידנד הן שקולות.

עכשיו נשאלת שאלה אחרת - מה לגבי הסיכון לפגיעה לא פרופורציונלית בתזרים?

במקרה #1 התשובה היא פשוטה: לא משנה איזו חברה תפגע בדיבידנד, המשקיע יאבד 10% מהתזרים שלו ולכן יוכל להתמודד עם הנזק ולהמשיך בחייו ללא בעיות.

במקרה #2 התשובה אינה כל כך פשוטה אלא מתפצלת לשני תתי-מקרים:
2.א': אם החברה שמחלקת למשקיע 91% מהתזרים שלו הפסיקה לחלק דיבידנד אז המשקיע איבד 91% מהתזרים שלו והוא אינו יכול להמשיך ולממן את ההוצאות שהוא התחייב עליהן
2.ב': אם אחת מ-0 החברות האחרות שכל אחת מהן מחלקת למשקיע רק 1% מהתזרים שלו הפסיקה לחלק דיבידנד אז המשקיע איבד 1% מהתזרים שלו ולכן הוא יוכל להתמודד עם הנזק ולהמשיך בחייו ללא בעיות.

השאלה אם המשקיע מוכן לקחת על עצמו את הסיכון לנזק לא-פרופורציונלי במקרה #2 אינה קשורה לתשואת הדיבידנד שמתקבלת מ-10 החברות כלל.

לצורך ההמחשה ניתן להניח שהחברה עם חשיפת היתר התזרימית היא דווקא החברה עם תשואת דיבידנד של 0.5% בעוד ששאר החברות עם תשואת דיבידנד של בדיוק פי-1.5 מהמדד (הרבה מעל 0.5%).
הסבירות לפגיעה בדיבידנד בכולן היא שקולה, הנזק הפיננסי של המשקיע לא.

אני שואל גם מה הסיכוי שהסיכון יתממש ולא רק מה קורה אם הסיכון התממש (זה ברור).
כל עוד אתה בתוך "הטווח הבטוח" הסיכוי נשאר ללא שינוי (בהנחה וגם אתה מאמין בקיומו של אותו "טווח בטוח" למרות שאין לנו הוכחות חד-משמעיות על כך).

אם יש למשקיע X חברות ובכל אחת מהן הסיכוי לפגיעה בדיבידנד הוא Y אז הסבירות שחברה ספציפית תפגע בדיבידנד הוא עדיין Y.
סך החשיפה הדולרי של המשקיע לכל אחת מהחברות לא משנה במאומה את ה-Y (וזה מדוע אני טוען שוב ושוב שאין קשר בין שני הסיכונים).

אם החשיפה התזרימית של המשקיע אחידה אז בהינתן פשיטת רגל של חברה XYZ הנזק יהיה שקול למקרה שבו חברה ZYX תפשוט את הרגל.
אם החשיפה התזרימית של המשקיע אינה אחידה אז גם הנזק אינו אחיד אבל זה עדיין לא משנה את העובדות:
1. הסבירות שחברה XYZ תפגע בדיבידנד נשארה Y
2. הסבירות שחברה ZYX תפגע בדיבידנד נשארה Y

הסבירויות נותרו ללא שינוי - הנזק שונה באופן דרסטי.

וודאי שיש לו קשר לתשואת הדיבידנד. הסכמנו במקור שחברות מעל פי 1.5 מהמדד מסוכנות בצורה לא פרופורציונלית מאשר החברות אשר אנו דינם בהן כאן. אם הסכמנו עד כאן אז בהחלט שאלת הסיכון עולה תחת ההנחה שאנו בחברות הבטוחות ביותר , על סמך המחקר שביצעת.
אין קשר בין "סיכון לא פרופורציונלי לפגיעה בדיבידנד של חברה X" (קרי: תשואת הדיבידנד מחוץ "לטווח הבטוח") לבין "סיכון לפגיעה לא פרופורציונלית בתזרים בגלל שהסיכוי הרגיל לפגיעה בדיבידנד של חברה Y התממש".

אני שוב ממליץ לך להפריד בין שני הדברים כי זה מבלבל מאוד.

על סמך המחקר שביצעת.
הבדיקה שביצעתי לא התייחסה לנזק התזרימי השונה שמתקבל מהקצאת הון לא אחידה אלא רק להסתברות שחברה X כלשהי לא תגדיל את הדיבידנד.
ההסתברות הזו לא מושפעת ולא משפיעה על גובה הנזק התזרימי שמתקבל בעת התממשותה.

מצוין, אנחנו לא חלוקים שיש סיכון. אני שואל האם הוא סביר.
מסתבר שאנחנו כן חלוקים כי אתה עדיין משתמש במילה סיכון ביחיד בעוד שאני מדבר על שני סיכונים שונים.
ראה כמה דוגמאות:
סיכונים שונים.
לקיחת סיכון לפגיעה בדיבידנד בתוך הטווח הבטוח של פגיעה בדיבידנד היא מבחינתי שקולה.
לקיחת סיכון לפגיעה לא פרופורציונלית בדיבידנד זה כבר משהו אחר לגמרי ואין לו שום קשר לתשואת השוק, למכפיל תשואת השוק ולאיך מגדירים טווח בטוח.
ברגע שאתה בתוך הטווח הבטוח אז אתה בתוך הטווח הבטוח - מבחינתי אין כאן "סיכונים שונים".

אני חושב שעיקר הבלבול הוא הניסיון להתייחס לסיכונים שונים באמצעות המילה "סיכון" בלי לבאר לאיזה סיכון מתייחסים אז ברשותך אני אתחיל לפרט בהמשך השרשור על איזה סיכון אני מדבר.
זו בדיוק הערבובידה שאנחנו עשינו בשרשור.

מבחינת הסיכון לפגיעה בדיבידנד - שתיהן בטווח הבטוח ולכן מבחינתי הוא זהה.

מבחינת הסיכון לפגיעה לא פרופורציונלית בתזרים - זה תלוי ברמת החשיפה של המשקיע לחברות הנ"ל.

אלו סיכונים שונים לחלוטין וצריך לבדוק אותם בנפרד.
אני מציע שבכל פעם שאתה כותב את המילה "סיכון" תבאר אם מדובר ב:
1. סיכון לפגיעה בדיבידנד ע"י חברה בודדת (לפי תשואת דיבידנד, בתוך/מחוץ לטווח הבטוח)
או
2. סיכון שבהינתן פגיעה בדיבידנד, הנזק התזרימי של המשקיע יהיה לא פרופורציונלי ביחס לתזרים הכולל של המשקיע

אלו סיכונים שונים ולדעתי הדיונים עליהם צריכים להתנהל במנותק אחד מהשני.

במחילה ,אני כנראה לא מצליח לרדת לסוף דעתך אבל לא ברור לי איך ניתן לכתוב את זה:
לצערי אני לא טוב בסטטיסטיקה, ואני עוד פחות טוב בללמד סטטיסטיקה דרך האינטרנט :(

הסיכוי של כל אחת מהחברות "בטווח הבטוח" לפגוע בדיבידנד הוא שקול ביחס לאחרות ולכן אין הבדל ביניהן.

בהינתן ההנחה שהסיכוי לפגיעה בדיבידנד של חברה בודדת כבר התממש (קרי: הסיכון יצא לפועל), אז הסבירות להתממשותו היא 1 ולכן אינה רלוונטית יותר.
אחרי שהוא התממש מתקבלת שאלה חדשה: "מה הסיכון לפגיעה לא פרופורציונלית בתזרים של המשקיע" והתשובה עליה לא קשורה לשאלה הקודמת.

בוא ותפריד מקרים:
אם הסיכון לפגיעה בדיבידנד לא התממש אז לא יכול להתממש הסיכון לפגיעה לא פרופורציונלית.
אם הסיכון לפגיעה בדיבידנד התממש אז הסבירות להתממשותו לא משפיעה על הסבירות להתממשות הסיכון לפגיעה לא פרופורציונלית.

לצורך ההמחשה נחזור לדוגמא הקודמת עם 10 החברות וחלוקות ההנון.
במקרה #1 שבו המשקיע חילק את ההון בצורה מאוזנת (תזרימית) רק בחברות בתוך "הטווח הבטוח" (כלומר: הסבירות לפגיעה בדיבידנד של חברה כלשהי הוא 1.7%) אז הסבירות לנזק לא פרופורציונלי היא 0.
גם אם נניח שהסיכון לפגיעה בדיבידנד של אותן 10 חברות הוא 52.17% (כולן מחוץ "לטווח הבטוח"), עדיין הסבירות לנזק לא פרופורציונלי נשארת 0.
תשים לב שהשינוי הקיצוני בסבירות לפגיעה בדיבידנד לא השפיע במאומה על הסבירות לנזק לא פרופורציונלי בתזרים של המשקיע.

נחזור על כך עם מקרה #2 שבו ההון לא חולק בצורה מאוזנת.
נזכור ש-91% מהתזרים נמצא בחברה בודדת ו-9% מהתזרים מחולק ב-9 חברות בצורה שווה.
במקרה שכזה יש 10 חברות שיכולות לפגוע בדיבידנד אבל הנזק הלא פרופורציונלי יתממש אך ורק אם החברה עם חשיפת היתר תפגע בדיבידנד.
במקרה שכזה הסבירות שהחברה הלא רצויה תפגע בדיבידנד היא 10% (אחת מתוך 10, נניח לצורך הפשטות שבדיוק אחת פגעה בדיבידנד אחרת החישוב מסתבך ואני לא יודע מספיק סטטיסטיקה בשביל להסביר אותו בפורום אבל זה לא משנה את התוצאות).

במקרה שכזה הסבירות לנזק בלתי פרופורציונלי היא 10% (שבה נאבד 91% מהתזרים!) והסבירות לנזק סביל היא 90% (כל אחת מ-9 החברות הנותרות היא "נזק סביל" כי כל אחת מהן גורמת לנזק של 1% מהתזרים בלבד).

תשים לב שגם כאן, גובה הסבירות לפגיעה בדיבידנד מלכתחילה (בתוך/מחוץ "לטווח הבטוח") אינה משפיעה במאומה על הסבירות לספיגת נזק תזרימי בלתי פרופורציונלי.

יש הבדל בין להתעלם לבין לקחת סיכון מחושב
בהחלט אבל כפי שהדגמתי - אין כאן מה לחשב.
הם לא משפיעים על החישובים אחד של השני...

שאלת הסיכון הסביר היא האם סביר שזה יקרה בשנה ה-61, 62 וכו'.
השאלה הזו לא קשורה לגובה תשואת הדיבידנד ולכן לא משפיעה על היכולת לפרוש מוקדם/מאוחר.
הסבירות לפגיעה בדיבידנד ע"י חברה X מבחינתי היא זהה בתוך "הטווח הבטוח".
הסבירות לנזק לא פרופורציונלי אינה מושפעת מהסבירות של חברה X לפגוע בדיבידנד.

במלים אחרות: ההסתברות שפרארי תבצע ריקול לא משפיעה ולא מושפעת מההחלטה של האדם לרכוש שני פרארי ולמבורגיני במקום פרארי, למבורגיני וסוסיתא.
אם יבוצע ריקול אז הנזק של הראשון יהיה אבדן 66.66% מהרכבים המשפחתיים בעוד הנזק של השני יהיה אבדן של 33.33% מהרכבים המשפחתיים.
היכולת של המשפחה להתמודד עם אבדן של 66.66% מהרכבים המשפחתיים בבת אחת לא מושפעת מהסבירות להתממשות מקרה שכזה.
אם לא יבוצע ריקול והמשפחה לא תעמוד במבחן זה לא אומר שהמשפחה מסוגלת להתנהל רק עם רכב בודד.

כאן אנחנו נכנסים לשאלה של האם המשפחה מוכנה לקחת את הסיכון או לא והיא אינה קשורה לשאלה של הסבירות להתממשותו.
לצורך הדוגמא של הרכבים, הסבירות לביצוע ריקול בלמבורגיני וסוסיתא היא זהה לסבירות לביצוע ריקול בפרארי (כולן בתוך "הטווח הבטוח" של הרכבים שלא עשו ריקול כל חיי - כן, כן, אפילו סוסיתא לא עשתה ריקול מלפני שנולדתי!)

ההחלטה המשפחתית לפזר את הרכבים על פני יצרנים שונים עם סבירות זהה לביצוע ריקול צריכה להתבצע לאחר התחשבות ביכולת להתמודד עם ביצוע ריקול שכזה.

אני פשוט חושב שמאחר והסיכוי לזה כל כך נמוך כי מראש מדבר במניות שעברו סינון קפדני עם פרמטרים נוקשים, לימדו אותי שאולי זה נקרא "בטל בשישים".
תשים לב שאין כאן שום קשר לגובה תשואת הדיבידנד ושאנחנו שוב מדברים על דברים שונים מסוג שיח-חרשים לצערי.

SIN

Well-Known Member
לעניות דעתי, ההסבר וגם ההמחשה באמצעות מגוון החישובים, היה מובן גם קודם (הגם שאני לא מסכים איתו ועם חלק מהגדרותיך, אבל זה עדיין מותר :) ).
הניתוק בין הסיכון הלא פרופרציונלי לפגיעה תזרימית כהגדרתך, לבין תשואת הדיבידנד (ככול שברמה העקרונית אנו מסכימים שככול והחברה בעלת דיבידנד גבוה יותר היא מסוכנת יותר), עדיין תמוה בעיני מהטעם שאם מבוצעת פגיעה ברמת החברה הבודדת זה בהכרח גוזר פגיעה תרימית קטנה או גדולה (זה תמיד יבוא ביחד, אף סיכון לא עומד בפני עצמו (פשוט כי בעיני אין שום משמעות לסיכון של פגיעה בדיבידנד שלא בהקשר המיידי של הפגיעה התזרימית, ולא כי הוא לא יכול לעמוד בפני עצמו).
בעיני, לב הדיון הוא באיזה רמה הפגיעה, ואת זה ניתן להמחיש טוב גם באמצעות הדוגמאות שציינת.
כדוגמא אחרת, תחשוב שבעקבות רכישת המנייה שיצרה חשיפה תזרימית קיבלנו במשך 10 שנים 10 שח תזרים יותר מאשר יכולנו לקבל באלטרנטיבה, ובשנה העשירית נפגענו תזרימית ב-95 ש"ח. האם הסיכון היה סביר ליצור חשיפת יתר תזרימית לאותה מניה?).

באמירה כללית, אני סבור שאנחנו מנהלים סיכונים מחושבים כל הזמן, מרגע פקיחת העיניים, ולכן בעיני מה שכתבת על השקעה במניות (אף אחד לא התכחש להתממשות סיכונים בשוק ההון בכלל ובמניות דיבידנדים גדלים בפרט), בדיוק כמו טיסה במטוס, היא סיכון מחושב וסביר (בעיני כמובן לפחות).
אגב, הסיכון בחוסר השקעה בשון ההון, גבוה משמעותית בעיני בשחיקת הכסף.

אני חושב שהמיקוד של הדיון אצלך הוא על דברים חשובים ונכונים שלא לגביהם אני שואל.
אני אנסה בדרך אחרת ברשותך - את הסיכון, ניסיתי לאורך כל השרשור, להגדיר כרכישה של מניה אשר מגדילה כמות מניות בחברה נתונה בתיק , ונמצאת בטווח הבטוח (עד פי 1.5), אשר מייצרת חשיפת יתר תזרימית הואיל והיא נבחרה על פני אלטרנטיבה (מניח שקרובה לתשואת המדד) בגלל תשואתה הגבוהה יותר אך עדיין בטווח הבטוח (תחת ההנחה אגב שאני מסכים איתה, שהסיכוי להתממשות הסיכון של פגיעה בדיבידנד בלבד, תמיד זהה הואיל ואנחנו בטווח הבטוח, אבל לא על זה הדיון).

אולי אם נפתח את ההגדרה של הסיכון הלא פרופרציונלי, למשהו כמו סיכון לא פרופורצינלי בגבולות הסביר :), יתן מענה (אם אקח את הדוגמא שלך אז המשקולות הן לא 90 ו10, אלא נגיד מ2% ל-4%). אני תוהה מתי הפער בין המשקולות איננו סביר עבור גידול בתזרים בהווה.
במילים אחרות, האם הסיכוי/סיכון לפגיעה במניה הוא X, אשר מייצר לך תזרים 1.5Y (כאשר Y תשואת המדד), ואשר בתורו יממש פגיעה גדולה יותר בתזרים כך שבמקום פגיעה של מ1/50 ל-2/50 (בהנחה שסידרי הגודל המושקעים הם פחות או יוותר זהים בכל 50 המניות), הוא סיכון סביר?

daat99

מייסד
מנהל
הניתוק בין הסיכון הלא פרופרציונלי לפגיעה תזרימית כהגדרתך, לבין תשואת הדיבידנד (ככול שברמה העקרונית אנו מסכימים שככול והחברה בעלת דיבידנד גבוה יותר היא מסוכנת יותר), עדיין תמוה בעיני מהטעם שאם מבוצעת פגיעה ברמת החברה הבודדת זה בהכרח גוזר פגיעה תרימית קטנה או גדולה (זה תמיד יבוא ביחד, אף סיכון לא עומד בפני עצמו (פשוט כי בעיני אין שום משמעות לסיכון של פגיעה בדיבידנד שלא בהקשר המיידי של הפגיעה התזרימית, ולא כי הוא לא יכול לעמוד בפני עצמו).
אם התזרים שמתקבל ע"י המשקיע מכל החברות זהה (גם אם רמת ההון שהוא השקיע בהן שונה!) אז הנזק הוא זהה בלי קשר לאיזו חברה פגעה בדיבידנד.

כדוגמא אחרת, תחשוב שבעקבות רכישת המנייה שיצרה חשיפה תזרימית קיבלנו במשך 10 שנים 10 שח תזרים יותר מאשר יכולנו לקבל באלטרנטיבה, ובשנה העשירית נפגענו תזרימית ב-95 ש"ח. האם הסיכון היה סביר ליצור חשיפת יתר תזרימית לאותה מניה?).
כאן אתה מכניס ניחוש שבעשור הקרוב דווקא החברה הזו לא תפגע בדיבידנד.
אני לא מכניס ניחוש שכזה לתיק ההשקעות שלי ומבחינתי כל אחת מהחברות יכולה לפגוע בדיבידנד בכל רגע נתון.
מבחינתי הפגיעה יכולה להיות 10 שניות אחרי שרכשתי את המניות האחרונות...

הסיכון בחוסר השקעה בשון ההון, גבוה משמעותית בעיני בשחיקת הכסף.
זו גם דעתי האישית.

מייצרת חשיפת יתר תזרימית הואיל והיא נבחרה על פני אלטרנטיבה (מניח שקרובה לתשואת המדד) בגלל תשואתה הגבוהה יותר
אני טוען שאין קשר בין השניים.
חברה X יכולה להיות עם תשואת דיבידנד גבוהה יותר ועדיין להוות חשיפת חסר תזרימית בתיק.
העובדה שתשואת הדיבידנד של החברה הנרכשת גבוהה יותר לא מחייבת שהמשקיע נמצא בחשיפת יתר תזרימית אליה מלכתחילה.

לראייתי: אם אני כבר נמצא בחשיפת יתר תזרימית לחברה X אז אני לא מוכן להקצות לה הון נוסף מכיוון שכבר עכשיו אם דווקא היא תפגע בדיבידנד אז הנזק שאני אספוג יהיה לא פרופורציונלי לרעתי והגדלת ההחזקה בחברה הזו תעמיק את הנזק אפילו יותר.

אם נפתח את ההגדרה של הסיכון הלא פרופרציונלי
הסיכון הוא פרופורציונלי: זה הסיכון לפגיעה בדיבידנד של חברה X.
הנזק התזרימי הוא לא פרופורציונלי: זה נובע מחשיפת יתר תזרימית לחברה X.

על הסיכון אני משפיע באמצעות הצמדות לחברות "בטווח הבטוח".
על הנזק התזרימי אני משפיע באמצעות רכישת חברות שאני נמצא אליהן בחשיפת חסר תזרימית בלבד.

אם אקח את הדוגמא שלך אז המשקולות הן לא 90 ו10, אלא נגיד מ2% ל-4%
נכון - הדוגמא המוקצנת נועדה להבהיר שהסבירות לנזק לא פרופורציונלי היא זהה בלי קשר לסבירות לפגיעה בדיבידנד (בתנאי שהסבירות זהה בכל החברות ובשביל זה יש לנו את "הטווח הבטוח").

אני תוהה מתי הפער בין המשקולות איננו סביר עבור גידול בתזרים בהווה.
מכיוון שהפער הוא דולרי ולא אחוזי אז המשקיע צריך להחליט עבור עצמו אם הוא מוכן להתמודד עם התממשות הנזק הלא פרופורציונלי לאחר אותה הרכישה או לא.

למשל כאשר הממוצע של התיק הוא 99 דולר בשנה מכל חברה:
אם החשיפה התזרימית של חברה X עוברת מ-100 דולר בשנה ל-101 דולר בשנה אז המשקיע צפוי להגיע למסקנה שונה מאשר אם החשיפה התזרימית עוברת מ-100 דולר בשנה ל-200 דולר בשנה.
בשני המקרים המשקיע היה בחשיפת יתר תזרימית לחברה X אבל במקרה הראשון חשיפת היתר לאחר הרכישה היא זניחה בעוד שבמקרה השני היא יותר ממוכפלת.

כמובן שהתשובה יכולה להשתנות גם אם המשקיע בדיוק התחיל לבנות את התיק שלו לעומת משקיע שכבר מחזיק בתיק שמפוזר תזרימית על פני 1000 חברות כמקרה קיצוני אחר.

לעניות דעתי, אין כאן נוסחה מתמטית נכונה כלשהי.

האם הסיכוי/סיכון לפגיעה במניה הוא X, אשר מייצר לך תזרים 1.5Y (כאשר Y תשואת המדד), ואשר בתורו יממש פגיעה גדולה יותר בתזרים כך שבמקום פגיעה של מ1/50 ל-2/50 (בהנחה שסידרי הגודל המושקעים הם פחות או יוותר זהים בכל 50 המניות), הוא סיכון סביר?
אין כאן מספיק מידע בשביל להגיע לתשובה.
מה גודל התיק של המשקיע?
כמה תזרים כולל הוא מקבל?
מה הנזק התזרימי הדולרי שהמשקיע יספוג לפני ואחרי הרכישה בהנחה ודווקא החברה הזו תפשוט את הרגל?
האם המשקיע מוכן להתמודד עם הנזק התזרימי של אחרי הרכישה?

גם אם כל המידע לעיל יסופק, אני בטוח שאנשים שונים יגיעו למסקנות שונות כך שבכל מקרה מדובר בדעה אישית שהמשקיע צריך לגבש עבור עצמו.

SIN

Well-Known Member

daat99

מייסד
מנהל
זאת התהיה בדיוק - מתי זה הופך מזניח ללא זניח
זה סובייקטיבי.

לטובת הגדלת התזרים בהווה.
זה לא באמת מגדיל את התזרים בהווה כי זה לא מחזורי.
אם זה היה מחזורי אז המשקיע היה מקבל תיק שבו כל המניות הן רק של החברה עם הדיבידנד הכי גבוה וזה מתכון לאסון.

למעלה תחתית