מישהו שקורא לעצמו משקיע ערך לא חייב למכור נכס איכותי... הוא פשוט מתגאה בכך שהוא קנה לפני X שנים את החברה במחיר Y ומאז יש לו הרבה רווחים על הנייר, ממתין לעשות את המכה ולצאת עם מזוודות של שטרות שיספיקו לו, לבניו, לנכדיו ולניניו...
בנוסף, ישנם הרבה שמשקיעים כסף של אחרים - המטרה שלהם להראות את הרווח על הנייר...(לפעמים) הם עושים את זה נהדר ומציגים גרפים יפים של עליות לאורך זמן וחלקם חוגגים על ההצלחה שהיתה להם לפני עשור (או שניים) ומאז לא מצליחים לשחזר אותה
תיאורטית, אתה צודק בהחלט.
מעשית, רוב האנשים שמגדירים את עצמם משקיעי ערך הם בסך הכל "סוחרים לטווח הבינוני" במסווה של משקיעי ערך.
מה ההבדל בינם לבין משקיעי תזרים
אין הרבה, אחים חורגים
לענ"ד בעניין זה אין הבדל בין משקיע ערך למשקיע תזרים - כולם שואפים מהר. יש כאלו שהפנימו שבמציאות זה לא כך ויש כאלו שלא
אני ממש לא שואף להתעשר, קל וחומר
להתעשר מהר.
אני כן שואף לקבל תזרים שגדל בצורה עקבית כך שאני לא אצטרך לדאוג איך אני אוכל לממן הוצאות מחיה.
שיש לך 18B לא ממש משנה לך איך אתה הולך לקבל את הכסף בחזרה (תזרים\דיבידנד\משיכה חלקית), אתה ודורות אחריך מסודרים לכל החיים.
אולי הגישה היא "קנה ועזוב בשקט למשך מספר שנים - אני אסדר לך וליורשיך מספיק הון שגם אם תתאמצו מאוד לא תצליחו לבזבז"
ממליץ בחום על הסרטים "
המיליונים של ברוסטר" והאדפטציה הסינית "
שלום מר מיליארדר" שהתאימה את עצמה לאינפלציה
ובנימה יותר רצינית - רוב היורשים שמקבלים הון בירושה ולמדו לנהל הון
לפני קבלת הירושה, מאבדים את הירושה בשל מעשים שגויים.
גם על באפט אם הוא היה מפסיד במסחר באופציות ("אקשן" מנקודת מבטי) בתחילת הדרך לא היינו שומעים.
אין לנו מושג איך "באפט הצעיר" קרא לזה לפני כמה עשורים, אולי "משחק השקעות" אולי "אקשן". מה שברור שבסופו של דבר - הצליח לו מעל המצופה.
מסתבר שלא שמעת על
עסקת השורט של באפט בן ה-13 
ממליץ בחום גם על הסרט שעשו עליו:
1. ממש לא.
2. אנשים לא יודעים אפילו את מה שאתה מגדיר כ-"פשוט".
הדוגמא הקלאסית מגיעה מעולם משקיעי הנדל"ן.
הרוב המוחלט של האנשים שאי-פעם קנו דירה ושוחחתי איתם על הרכישה חישבו רווח בצורה הבאה:
1. בחוזה רכישה רשום X משנת ___
2. ביד 2 רשום Y היום
3. הרווחתי [חשב את הפער בין Y ל-X] בתוך ___ שנים...
* אין התחשבות בעלויות רכישה
* אין התחשבות בעלויות מכירה
* אין התייחסות לעובדה שהסבירות היא שהם לא יצליחו לקבל את מה שרשום ביד 2 גם אם הם יחליטו למכור ויצטרכו
להוריד כמה מאות אלפי שקלים במחיר בשביל לסגור עסקה
* אין התחשבות בתשלומי ריבית
* אין התחשבות
בקבלת שכר דירה
והכי משמעותי:
* אין התחשבות בתשואה האלטרנטיבית שהיה ניתן להשיג עם ההון העצמי אפילו אם הוא היה מושקע באג"ח מדינה - קל וחומר במדד המניות הרחב יותר.
בשביל לבדוק אם השקעה X היא רווחית צריך קודם כל לחשב את התשואה האלטרנטיבית שהיה ניתן לקבל אם לא היינו מבצעים אותה ובמקום זאת משקיעים בהשקעה אלטרנטיבית כגון מדד ה-SP500 או אפילו סתם אג"ח מדינה (בהתאם לרמת הסיכון הגלומה בהשקעה שבחרנו) - לזה קוראים השוואה ל-"מדד ייחוס" ויש לנו דוגמא מעולה לכך בפנסיות ובקרנות ההשתלמות.
אחר כך צריך לבצע התאמות ברמת המינוף והסיכון של שתי ההשקעות בשביל שנשווה "תפוחים לתפוחים" ולא "תפוחים למלפפונים" (אין להם אפילו אותה הצורה...).
אחרי שהגענו לתוצאות שיכלנו לקבל
אם לא היינו משקיעים אז צריך להתחשב בהוצאות ובהכנסות השוטפות במהלך הדרך.
קח תשואה של הקרן המנוהלת מול תשואה של הקרן המחקה - והרי לך השוואה שתוכל למדוד רווח
לא באמת.
מה העלויות של הקרן המנוהלת?
האם המשקיע היה ממשיך לקנות אותה אם היא היתה יורדת בדרך ב-50% בעוד המדד היה יורד "רק" ב-25%?
מה לגבי התזרים המתקבל (דיבידנדים?) יש או אין בשניהם?
אם יש לפחות באחד אז צריך להשקיע אותו גם ולגבות עמלות.
מה לגבי מיסוי וטקטיקות לצמצום חבות מס בדרך?
אם הקרן המנוהלת יותר תנודתית ומייצרת הפסד יותר גדול במהלך השנה אז אפשר למכור חלק ממנה בשביל לייצר מגן מס שמסייע לצמצם את סך חבות המס של המשקיע מהשקעות אחרות שיש לו וגם זה נכנס לחישובי "מה יותר טוב מבחינה פיננסית גרידא" (אם עושים זאת או לא זה שיקול "פסיכולוגי", עצם קיום היתרון הוא "פיננסי").
לא דוגרים, כל פעם שיש מזומן, ויוצא קובץ עדכני המאפשר לסנן לפי המידע שרלוונטי לי, קונה. הפעם פשוט יצא שהקובץ והמזומן הגיעו אחרי ירידה של 5% במדד. קורה.
שיקרה יותר ולא רק ב-5% בבקשה
לא מכיר יורשים כאלה וטוב שכך
לצערי הרב, יש יותר יורשים שמוחקים הון מאשר יורשים שמשמרים/מגדילים הון.
זו גם אחת הטענות שאני מציג כנגד מתן משקל משמעותי למס ירושה גם למי שבטוח שהוא יאכף על יורשיו.
כמו שרשמתי לא פעם:
הורשת הון למי שלא יודע לנהל הון היא קללה ואני לא רוצה לקלל את יקירי ליבי.
קשה לי להאמין שאפשר להתמיד בקריאה של דוחות ותשקיפים בצורה כזו לאורך זמן כך שאני בספק אם זה מה שקרה בפועל. אלא אם כן כתבת את זה בלשון גוזמא
הוא טיפה הגזים אבל לפי דברי באפט מסתמן שקריאת דו"חות זה שודד הזמן המרכזי בחייו והוא בהחלט טוען שהוא מבלה את רוב שעות ערנותו בקריאה שכזו.