אז מה קניתם החודש ?

daat99

מייסד
מנהל
לא רציתי לדעת את הנתון הזה :) , הייתי שמח לא להיחשף אליו, זה יפריע לי אם ארכוש את החברה עכשיו, כשאני מכיר אותו, פסיכולוגיה..
ברוך הבא ל-analysis paralysis ;)

לפני ספוילר: לא אתעקש לקנות מניות.

אחרי:
:D :D
בדיוק בשביל זה יש ספוילרים :)

בעולם הפיננסי אף נתון לא יכול לעמוד בפני עצמו.
גם אחרי שנתתי לך שני נתונים חשובים (ריבית ותשואת דיבידנד) הגעת למסקנה שנתון שלישי (אינפלציה) הפך אותה על פיה.

אתגר:
תוסיף אתה נתון שלישי שמלרות הספוילר יגרום לי לעבור לפיקדון בבנק.

19yoboy

Well-Known Member
If you find yourself plagued by analysis paralysis, first define your goals and then narrow your options to include only those few that best match it.

והנתון הזה לא באמת חשוב לי כל עוד שאר הדברים עברו סינון. התגברתי?

תוסיף אתה נתון שלישי שמלרות הספוילר יגרום לי לעבור לפיקדון בבנק.
היתרון הברור של הפיקדון בבנק הוא הביטחון.
לכן, אני יכול להכתיב לך שהבורסה תצנח עקב מלחמת עולם שלישית ושווי התיק שלך יתרסק. אף אחד לא מבטח אותך בשוק ההון.
נתון מספרי? נראה לי שאני צריך קצת עזרה..

daat99

מייסד
מנהל
הנתון הזה לא באמת חשוב לי כל עוד שאר הדברים עברו סינון
זו החלטה אישית שלך :)

תלוי במעשיך - אתה ממשיך לקנות או מחכה למשהו/מישהו?

היתרון הברור של הפיקדון בבנק הוא הביטחון.
לא בהכרח.
פיקדון בבנק בעזה מול מניות של קוקה קולה - איפה אתה תרגיש יותר בטוח שתקבל את הכסף בחזרה?

לכן, אני יכול להכתיב לך שהבורסה תצנח עקב מלחמת עולם שלישית ושווי התיק שלך יתרסק
הבנק לא יהיה כאן - לא שכנעת אותי לשים כסף בבנק :)

אף אחד לא מבטח אותך בשוק ההון.
אם אין בנק ואין מדינה אז אין גם פיקדון ;)

נ.ב.
תבדוק מה קרה לפיקדונות של זרים בבנקים באיסלנד במהלך משבר 2009 - אפילו בלי מלחמה.

נתון מספרי? נראה לי שאני צריך קצת עזרה..
יש הרבה אבל אני בכל זאת אתן לך רמז לנתון אחד קריטי (בלי סוף עולם):
מטבע.

19yoboy

Well-Known Member
יש הרבה אבל אני בכל זאת אתן לך רמז לנתון אחד קריטי (בלי סוף עולם):
מטבע.
התחזקות/היחלשות הדולר/שקל? (מודה שזה נושא שאני לא מבין בו ואת ההשפעות שלו וארצה לדעת יותר)

daat99

מייסד
מנהל
התחזקות/היחלשות הדולר/שקל?
בדיוק.

מודה שזה נושא שאני לא מבין בו ואת ההשפעות שלו וארצה לדעת יותר
תחשוב על זה כך:
נניח ותשואת הדיבידנד היא 1% בלבד.
נניח שהריבית על פקדונות היא 100%.

דוגמא ראשונה - רק ריבית ודיבידנד ללא שינוי במחירי הנכסים - משקיעים 100 שח בכל מוצר:
* במניות נקבל דיבידנד של שקל בודד כך ששווי התיק עלה ל-101 שח
* בפיקדון נקבל ריבית של 100 שח כך ששווי התיק עלה ל-200 שח
ברור שנעדיף פיקדון.

דוגמא שניה - מוסיפים אינפלציה (נזכור שהחברות מייצרות את האינפלציה ולכן אנו מניחים שגם הדיבידנד וגם מחירי המניות גדלים כמו האינפלציה):
יש אינפלציה של 900%:
* מחירי המניות והדיבידנדים עולים ב-900% כך ששווי התיק עלה ל-1010 שח (1000 שח מחיר מניות ו-10 שח דיבידנד)
* בפיקדון נמשיך לקבל ריבית של 100 שח כך ששווי התיק עלה ל-200 שח
ברור שנעדיף מניות.

דוגמא שלישית: מוסיפים שערי מטבע:

נניח ששער השקל/דולר בתחילת התקופה הוא 4 שח ושהמניות הן דולריות בעוד הפיקדון שקלי
* במניות המרנו את 100 שח ל-25 דולר ורכשנו מניות בשווי 25 דולר שמספקות דיבידנד של 0.25 דולר.
* בפיקדון הפקדנו 100 שח עם ריבית של 100% כמו מקודם

מקרה ראשון השקל מתחזק: אחרי ההפקדה השקל התחזק ביחס לכל המטבעות בעולם באופן זהה ושער השקל/דולר ירד ל-0.04 שח:
* במניות יש לנו שווי תיק של 25.25 דולר ובמונחים שקליים סיימנו את השנה עם 1.01 שח.
* בפיקדון נשארנו עם 200 שח כמו בדוגמאות הקודמות
ברור שנעדיף פיקדון.

מקרה שני השקל נחלש
: אחרי ההפקדה השקל נחלש ביחס לכל המטבעות בעולם באופן זהה ושער השקל/דולר עלה ל-4000 שח:
* במניות יש לנו שווי תיק של 25.25 דולר ובמונחים שקליים סיימנו את השנה עם 101,000 שח.
* בפיקדון נשארנו עם 200 שח כמו בדוגמאות הקודמות
ברור שנעדיף מניות.

תשים לב איך בכל פעם שהתווסף פרט מידע בודד ההחלטה מתהפכת לגמרי בין מניות לפיקדון.

יש עוד אינסוף דברים שמשפיעים על ההחלטות הללו ולכן יש עוד אינסוף אפשרויות להוסיף שינוי מוקצן במשתנה אחר שלא חשבנו עליו כך שהבחירה שלנו תתהפך.

אין לזה סוף - לטוב ולרע.

דוגמא שניה - מוסיפים אינפלציה (נזכור שהחברות מייצרות את האינפלציה ולכן אנו מניחים שגם הדיבידנד וגם מחירי המניות גדלים כמו האינפלציה):
יש אינפלציה של 900%:
* מחירי המניות והדיבידנדים עולים ב-900% כך ששווי התיק עלה ל-1010 שח (1000 שח מחיר מניות ו-10 שח דיבידנד)
מה ?
איך אתה קושר את האינפלציה ביחס ישר לעליה במחירי המניות בבקשה ?

daat99

מייסד
מנהל
איך אתה קושר את האינפלציה ביחס ישר לעליה במחירי המניות בבקשה ?
היפוטזת השוק היעיל:
רווחי החברה עלו ב-900% (היא ייצרה את האינפלציה של ה-900% לפני שהלמ"ס סיפרו לנו על האינפלציה) דבר שהעלה את הדיבידנד גם ב-900% ומכיוון שהשוק יעיל הוא מעלה את מחיר המניה ב-900%.

היפוטזת השוק היעיל
אז בעצם, היום, כשאנחנו מחזיקים את ההון במניות מחלקות ומגדילות,
האינטרס שלנו הוא שתהיה אינפלציה גבוהה,
ההון שלנו גדל בהתאם ומשמר את כח הקניה, בעוד ששאר העולם נשחק ?
אנחנו מגדילים באופן יחסי את כח הקניה שלנו מול מי שמחזיק את ההון בנדלן או עו"ש, או כל השקעה שאינה צמודה פלוס ?

daat99

מייסד
מנהל
האינטרס שלנו הוא שתהיה אינפלציה גבוהה,
בהחלט שלא :)

אדם שמרוויח 10 דולר מדיבידנדים ומוציא 10000 דולר בחודש מעדיף שלא תהיה אינפלציה בכלל כי הוא משלם אותה יותר מאשר מרוויח אותה.
אדם שמרוויח 10000 דולר מדיבידנדים ומוציא לכל היותר 10000 דולר בחודש ניטרלי מבחינת אינפלציה כי "יותר כסף בחשבון בלי להשתמש בו" לא עוזרת לו בכלל והוא גם ככה משאיר את יתרת הדיבידנדים בחשבון וקונה איתה עוד מניות שעכשיו עולות יותר בגלל אותה האינפלציה.

במלים אחרות - עבור משקיעי המניות:
או שאינפלציה לא עוזרת (כי הם מרוויחים יותר ממניות מאשר מוציאים בשוטף) או שהיא פוגעת (כי הם מרוויחים פחות מהמניות מאשר מוציאים בשוטף).

ההון שלנו גדל בהתאם ומשמר את כח הקניה
בדיוק - הוא גדל בהתאם ולכן אין כאן יתרון.

בעוד ששאר העולם נשחק ?
את מי מעניין שאר העולם?
"צרת רבים נחמת טיפשים"...

אנחנו מגדילים באופן יחסי את כח הקניה שלנו
הוא לא גדל: אנחנו משמרים את כח הקניה שלנו.

מי שמחזיק את ההון בנדלן
גם נדל"ן זה נכס ריאלי שמייצר את האינפלציה (ותזכור שיש מניות של חברות נדל"ן כך שגם מכאן הנדל"ן מייצר אינפלציה לחברות שמייצרות אינפלציה לבעלי המניות) כך שברמת הדיון מצב משקיעי הנדל"ן זהה למצב משקיעי המניות.

תזכור שבדיון המופשט הזה אנחנו הנחנו הנחה סמויה שאין רווחי הון מעבר לאינפלציה עצמה.
במלים אחרות אין התפתחות של חברות שזה המנגנון שגורם להן לייצר תשואה עודפת על פני הנדל"ן (שרק מתדרדר בשל בלאי טבעי).

האינפלציה רוצחת את העו"ש.

או כל השקעה שאינה צמודה
נכון.

19yoboy

Well-Known Member
נזכור שהחברות מייצרות את האינפלציה
לא יצא לי לחשוב על זה.
אין אינטרס של הבנק הראשי לעורר אינפלציה?
אני כן מבין שמי שתכלס גורם לאינפלציה זו החברה של הבמבה שאני רואה על המדף.

הדיבידנד וגם מחירי המניות גדלים כמו האינפלציה
אפשר לשמוע על זה עוד?

מקרה ראשון השקל מתחזק: אחרי ההפקדה השקל התחזק ביחס לכל המטבעות בעולם באופן זהה
-למה ציינת ביחס לכל המטבעות בעולם?
-איך הוא מתחזק(מי גורם לכך ואיך)? אפשר דוגמה?

ושער השקל/דולר ירד ל-0.04 שח:
אחרי ההפקדה השקל נחלש ביחס לכל המטבעות בעולם באופן זהה ושער השקל/דולר עלה ל-4000 שח:
השקל התחזק והשער ירד ולהפך? אשמח להסבר.

* במניות יש לנו שווי תיק של 25.25 דולר ובמונחים שקליים סיימנו את השנה עם 1.01 שח.
לא הבנתי את החישוב שבאמצעותו הגעת מ25 ל25.25 בהינתן ששער השקל/דולר ירד ל-0.04.

חוץ מזה שאני רואה ש0.25 מייצג 1% מ100 + 0.04 * 100 = 4 שזה השער המקורי..
אבל ההיגיון מאחור לא ברור לי עדיין.

25.25 דולר ובמונחים שקליים סיימנו את השנה עם 101,000 שח.
-גם כאן, למה 25.25?
-ראיתי שהגעת ל101,000 שח באמצעות הכפלה של 4000 ו25.25.
נניח שהבנתי (ואני עדיין לא, מדוע הכפלת?), הדיבידנד הוא רק אחוז מהסכום הזה. אז את השנה אני אמור לסיים עם 1,010.

תשים לב איך בכל פעם שהתווסף פרט מידע בודד ההחלטה מתהפכת לגמרי בין מניות לפיקדון.
ממש רואה.

אסיים עם עוד שאלה: עדיף להיות צמוד לשקל/לדולר? או שאולי זה לא משנה כי שניהם מושפעים אחד מהשני (ואיכשהוא תמיד יפגשו)?

daat99

מייסד
מנהל
אין אינטרס של הבנק הראשי לעורר אינפלציה?
הבנק המרכזי רוצה אינפלציה מתונה (לרוב בטווח של בין 2% ל-3% בשנה).
הבנק המרכזי עושה זאת על ידי הפעלת מניפולציה על הצרכנים באמצעות שינויי הריבית.

תחשוב על זה כך (מקצין בכוונה):
אם אתה חושב שהמחיר של קופסת טונה יעלה ב-10% והריבית על פיקדון היא 0.1% אז אתה רץ מהר לקנות כמה שיותר קופסאות טונה לשים בממ"ד ותעדיף לשלם בתשלום אחד בלי ריבית.

אם לעומת זאת אתה חושב שהמחיר של קופסת טונה יעלה ב-0.1% והריבית על הפיקדון היא 10% אז אתה תקנה כמה שפחות קופסאות טונה ותעדיף לשלם בתשלומים כך שתוכל להפקיד כמה שיותר כסף בפיקדון בבנק ולקבל את אותם 10% (ובאמצעותם לקנות אפילו יותר קופסאות טונה מחר).

השיקול הזה הוקצן עם הטונה אבל הוא ממחיש את השאלה "האם כדאי לי לקנות מוצר X היום ולאבד את הריבית על הפיקדון או לקנות את אותו המוצר במחיר של חודש הבא ובינתיים לקבל ריבית על פיקדון?"

אני כן מבין שמי שתכלס גורם לאינפלציה זו החברה של הבמבה שאני רואה על המדף.
והחברה של הטונה :)

אפשר לשמוע על זה עוד?
נניח ו:
1. לחברה יש יחס חלוקת רווחים של 50% והיא תמיד נסחרת במכפיל רווח של 20.
2. החברה מייצרת כמות מוצרים זהה לכמות המניות שלה (אם יש לה מיליון מניות אז היא מייצרת מיליון מוצרים) - הנחה זו נועדה להקל על המעבר מ-"רווח למוצר" ל-"רווח למניה".
(בפועל מכפילים את ה-"רווח למוצר" ב-"סך המוצרים שהחברה ייצרה" ומקבלים "רווח כולל".
את ה-"רווח כולל" מחלקים ב-"כמות מניות" ובכך מקבלים "רווח למניה".
ברגע שהגדרנו: "כמות מוצרים" = "כמות מניות" אז בשל חוקי החשבון מבי"ס אנחנו מקבלים "רווח למוצר" = "רווח למניה")

עד כאן הנחות ועכשיו לדוגמא:
בתחילת הדרך מחיר חומרי הגלם שהחברה משלמת על ייצור מוצר בודד הוא 10 דולר ומחיר המוצר לצרכן הוא 20 דולר כך שלחברה יש רווח של 10 דולר לכל מוצר (לפי ההנחות זה גם 10 דולר למניה).
מכיוון שהחברה מחלקת חצי מהרווח כדיבידנד אז בעלי המניות מקבלים 5 דולר למניה.
מכיוון שה-PE הוא תמיד 20 אז מחיר המניה הוא "כפול 20 מהרווח" שזה אומר 200 דולר למניה (20*10).

בשנת 2021 כל החברות בעולם החליטו להעלות את מחירי המוצרים ב-10% וזה אומר:
1. מחיר חומרי הגלם עלה מ-10 דולר ל-11 דולר
2. מחיר המוצר הגולמי שהחברה מוכרת עלה מ-20 דולר ל-22 דולר
3. הרווח של החברה עלה מ-10 דולר ל-11 דולר
4. מחיר המניה עלה ל-220 דולר (22 כפול המכפיל שהוא 20)

מכאן אנחנו רואים שבגלל האינפלציה לא רק שהרווח של החברה עלה ב-10% אלא גם הדיבידנד ומחיר המניה.
(תשים לב שנטרלנו את תנודות תמחור השוק ושינויים במכפיל הרווח לצורך ההדגמה).

-למה ציינת ביחס לכל המטבעות בעולם?
קוקה קולה מוכרת משקאות בכל העולם ולכן הרווחים שלה מגיעים מכל העולם.
בשביל שאני אקבל חשיפה לשקל אני צריך שהשקל יעבור שינוי דרסטי לעומת כל המטבעות ולא רק לעומת הדולר.

תחשוב על זה כך:
נניח שהחברה מרוויחה את הרווחים הבאים לכל מניה:
* דולר בודד
* יורו בודד
* ין בודד
* יואן בודד
* פאונד בודד
* שקל בודד
* רופי בודד
* .............
* רובל בודד
וכו' :)

בשביל לחשב את "מחיר הקופסה" (כמה החברה בפועל הרוויחה) צריך להמיר את כל המטבעות למטבע בודד - לא משנה איזה.
בגלל שהחברות שאנחנו משקיעים בהן הן לרוב אמריקאיות ונסחרות בדולרים אז ההמרה הזו מבוצעת ביחס למטבע הדולר.

לצורך חישוב "הרווחים של החברה" מישהו (או תכנה) בחברה (או בבנק שבו יש לחברה חשבון) מבצע המרות של כל המטבעות האלו לדולר ואז מחזיר מספר בודד "סך כל המטבעות שווה היום X דולרים".

לצורך הדוגמא (אין לי כוח להמיר את כל המטבעות) אנחנו נמצא מנקודת הנחה שסך כל המטבעות שבקופסה הוא 1000 דולר לפי מחירי המטבעות היום.

בוא ונניח שמחיר הדולר מתרסק ל-1% מערכו היום בין לילה ביחס לכל המטבעות ביחד (מאורע שאין לו תקדים היסטורי)

אם נחריג את הדולר הבודד מהקופסה אנחנו נגלה שבתוך הקופסה היו מטבעות זרים בשווי של 999 דולר לפני ההתרסקות.
מכיוון שהדולר התרסק ב-99% אבל שאר המטבעות לא זזו אז (חוקי חשבון מבי"ס) שאר המטבעות למעשה הוכפלו פי 100 ביחס לדולר (כמות היורו שמקבלים היום עבור כל דולר היא מאית ממה שקיבלנו אתמול ובהתאם כמות הדולרים שאנחנו מקבלים מכל יורו היא פי 100 ממה שקיבלנו אתמול).

לפי חוקי החשבון, שווי סך המטבעות בקופסה למעט הדולר עלה מ-999 דולר ל-99,900 דולר.
עכשיו נכניס את הדולר שהרווחנו (הוא נשאר דולר בודד!) וקיבלנו שבתוך הקופסה יש מטבעות בשווי דולרי של 99901 דולר.

בוא ונמיר את המקרה לשקלים לפי שער שקל/דולר של 4 מלפני התרסקות הדולר.
היה לנו בקופסה שווי של 1000 דולר שזה אומר ששווי הקופסה היה 4000 שח.
מכיוון שהדולר התרסק למאית אז עכשיו כל דולר שווה 4 אגורות.
מכיוון שהשווי החדש של הקופסה הוא 99901 דולר אז נכפיל ב-4 אגורות ונקבל שהשווי של הקופסה הוא 3,996.04 דולר.
במלים אחרות השווי של הקופסה התכווץ במונחים שקליים רק ב-3.96 שח (99% מהמחיר של דולר בודד מלפני ההתרסקות) למרות שהדולר התרסק כמעט לחלוטין.

איך הוא מתחזק(מי גורם לכך ואיך)?
תמחור השוק.
כשקונים יותר שקלים (באמצעות מטבעות אחרים) מאשר מוכרים אז ההיצע וביקוש מעלה את מחיר השקל ובכך הוא "מתחזק".
מהצד השני כשמוכרים יותר שקלים (בשביל לקנות מטבעות אחרים) מאשר קונים אז ההיצע וביקוש מוריד את מחיר השקל ובכך הוא "נחלש".

בשוק החופשי, תמיד חוזרים להיצע וביקוש :)

אפשר דוגמה?
אתה רוצה להמיר מיליון שח ל-250 אלף דולר במחיר של 4 אבל אף אחד לא מוכן למכור 250 אלף דולר במחיר של 4 שח.
אז אתה מתעצבן ומסכים לשלם 4.1 שח ואז בא מישהו ומסכים למכור לך 250 אלף דולר = השקל התחזק ;)

לא הבנתי את החישוב שבאמצעותו הגעת מ25 ל25.25
גם כאן, למה 25.25?
דיבידנד של 1% בדולרים:
מניות בשווי 25 דולר שמספקות דיבידנד של 0.25 דולר.
מדוע הכפלת?
נניח ואני רוצה להמיר את הדולרים לשקלים וכל דולר שווה 4000 שח.
מה פעולת החשבון שאני צריך לעשות?
היה לי שווי של 25.25 דולר - איך אני מחשב את השווי השקלי שלו בהינתן שער שקל/דולר של 4000 שח לדולר?

אסיים עם עוד שאלה: עדיף להיות צמוד לשקל/לדולר? או שאולי זה לא משנה כי שניהם מושפעים אחד מהשני (ואיכשהוא תמיד יפגשו)?
אני לא נביא.
אני יודע שבתוך הקופסה שקוראים לה "רווחים של מניות בינלאומיות" יש את כל המטבעות.
כל היצמדות למטבע בודד היא הימור שהמטבע הזה ישתנה לטובה ביחס לכל שאר המטבעות גם יחד.

אם כח הקניה שלנו נשמר (במינימום) וכח הקניה של שאר העולם נשחק, באופן יחסי, אנחנו מטפסים בסולם העושר, בלי לעשות כלום בעוד שאר העולם יורד.
אז מה? צרת רבים נחמת טפשים.

תתבונן במראה: מצבך משתפר או מתדרדר?
אם לא אהבת את התשובה אז הגיע הזמן לעשות משהו (ואולי זה דורש ללמוד משהו).

תתבונן במראה: מצבך משתפר או מתדרדר?
ברור שמצבי משתפר,
וכח הקניה שלי גדל ביחס לסביבה,
מה שמבטיח לי יותר ימים בים מאשר במפעל

צרת רבים נחמת טפשים
זאת לא הכוונה במשפט,
הכוונה להבנתי היא, שאם אני טובע, וכולם גם טובעים, אז לא כל כך רע לטבוע...
אבל זה לא מה שקורה במה שתיארתי.
במה שתיארתי, צרת רבים, היא צרה של רבים שלא מוכנים לשבת ולהקשיב למה שאתה מסביר בסבלנות,
והנחמה שלהם היא נחמת הטיפשים, כי גם השכן, בן הדוד, רפי מהמכולת ושולה מהבנק, קנו דירות ליד האוניברסיטה בבאר שבע להשקעה במינוף של המון שנים של זיעה במפעל, תוך אמונה שזאת ההשקעה הכי טובה בעולם חוץ מההשקעה של מוטי מהבננות ואבי מהמטקות שקנו אס אנד פי אחי שרק עולה בכל העולם כולו...

נערך לאחרונה ב:

daat99

מייסד
מנהל
ברור שמצבי משתפר,
וכח הקניה שלי גדל ביחס לסביבה,
מה שמבטיח לי יותר ימים בים מאשר במפעל
מעולה!
כל שנותר לעשות הוא להסביר לאנשים שיקרים לליבך למה כדאי להם לפעול כמוך ולהמשיך בחייך גם אם הם יסרבו :)

הכוונה להבנתי היא, שאם אני טובע, וכולם גם טובעים, אז לא כל כך רע לטבוע...
אבל זה לא מה שקורה במה שתיארתי.
במה שתיארתי, צרת רבים, היא צרה של רבים שלא מוכנים לשבת ולהקשיב למה שאתה מסביר בסבלנות,
והנחמה שלהם היא נחמת הטיפשים, כי גם השכן, בן הדוד, רפי מהמכולת ושולה מהבנק, קנו דירות ליד האוניברסיטה בבאר שבע להשקעה במינוף של המון שנים של זיעה במפעל, תוך אמונה שזאת ההשקעה הכי טובה בעולם חוץ מההשקעה של מוטי מהבננות ואבי מהמטקות שקנו אס אנד פי אחי שרק עולה בכל העולם כולו...
:)

19yoboy

Well-Known Member
הבנק המרכזי רוצה אינפלציה מתונה (לרוב בטווח של בין 2% ל-3% בשנה).
הבנק המרכזי עושה זאת על ידי הפעלת מניפולציה על הצרכנים באמצעות שינויי הריבית.

תחשוב על זה כך (מקצין בכוונה):
אם אתה חושב שהמחיר של קופסת טונה יעלה ב-10% והריבית על פיקדון היא 0.1% אז אתה רץ מהר לקנות כמה שיותר קופסאות טונה לשים בממ"ד ותעדיף לשלם בתשלום אחד בלי ריבית.

אם לעומת זאת אתה חושב שהמחיר של קופסת טונה יעלה ב-0.1% והריבית על הפיקדון היא 10% אז אתה תקנה כמה שפחות קופסאות טונה ותעדיף לשלם בתשלומים כך שתוכל להפקיד כמה שיותר כסף בפיקדון בבנק ולקבל את אותם 10% (ובאמצעותם לקנות אפילו יותר קופסאות טונה מחר).

השיקול הזה הוקצן עם הטונה אבל הוא ממחיש את השאלה "האם כדאי לי לקנות מוצר X היום ולאבד את הריבית על הפיקדון או לקנות את אותו המוצר במחיר של חודש הבא ובינתיים לקבל ריבית על פיקדון?"
תודה על הדוגמה.

בשנת 2021 כל החברות בעולם החליטו להעלות את מחירי המוצרים ב-10% וזה אומר:
1. מחיר חומרי הגלם עלה מ-10 דולר ל-11 דולר
2. מחיר המוצר הגולמי שהחברה מוכרת עלה מ-20 דולר ל-22 דולר
3. הרווח של החברה עלה מ-10 דולר ל-11 דולר
4. מחיר המניה עלה ל-220 דולר (22 כפול המכפיל שהוא 20)

מכאן אנחנו רואים שבגלל האינפלציה לא רק שהרווח של החברה עלה ב-10% אלא גם הדיבידנד ומחיר המניה.
(תשים לב שנטרלנו את תנודות תמחור השוק ושינויים במכפיל הרווח לצורך ההדגמה).
אז האינפלציה חשובה מאוד כדי לשמור על הרווחים של החברה, למדתי משהו חדש.
גם אם נראה שהחברה הגדילה את הדיבידנד, אפשר לומר שהיא פשוט שמרה על הרווחיות שלה ולא קפצה מעל הפופיק בהגדלה.

אם נחריג את הדולר הבודד מהקופסה אנחנו נגלה שבתוך הקופסה היו מטבעות זרים בשווי של 999 דולר לפני ההתרסקות.
למה להחריג דולר 1 מתוך 1000?

מכיוון שהדולר התרסק ב-99% אבל שאר המטבעות לא זזו אז (חוקי חשבון מבי"ס) שאר המטבעות למעשה הוכפלו פי 100 ביחס לדולר (כמות היורו שמקבלים היום עבור כל דולר היא מאית ממה שקיבלנו אתמול ובהתאם כמות הדולרים שאנחנו מקבלים מכל יורו היא פי 100 ממה שקיבלנו אתמול).
מדוע כתבת שהדולר התרסק ב1% ואז ב99%?

לפי חוקי החשבון, שווי סך המטבעות בקופסה למעט הדולר עלה מ-999 דולר ל-99,900 דולר.
עכשיו נכניס את הדולר שהרווחנו (הוא נשאר דולר בודד!) וקיבלנו שבתוך הקופסה יש מטבעות בשווי דולרי של 99901 דולר.
-אני מניח שההתרסקות של ה99% הובילה אותי למצב בו הדולר שווה למאית ממה שהיה.
-הוספת את הנתון שכלל המטבעות ביחס לדולר התחזקו פי 100. זה בגלל שהדולר הפך למאית ממה שהיה (חולק ב100)?
-אם היו 999 דולרים, כעת הם (מה זה הם? כל המטבעות ביחד בתצוגה דולרית?) 99,900. למה החזרת עוד דולר? ומדוע הוצאת אותו מלחתכילה?

מכיוון שהשווי החדש של הקופסה הוא 99901 דולר אז נכפיל ב-4 אגורות ונקבל שהשווי של הקופסה הוא 3,996.04 דולר.
במלים אחרות השווי של הקופסה התכווץ במונחים שקליים רק ב-3.96 שח (99% מהמחיר של דולר בודד מלפני ההתרסקות) למרות שהדולר התרסק כמעט לחלוטין.
ואיך זה הגיוני?
הוא התרסק ב99% אבל בסופו של דבר הירידה היא רק 3.96 שח.
את התהליך אני מבין חלקית.
-האם שאני כותב שהדולר התרסק, הוא צריך להתרסק ביחס למטבע אחר?
-אם הדולר התכווץ במאית, למה אני צריך להכפיל ב100 את הקופסא (999$)? למה לא להשאיר 999$ וככה באמת יוצג לי ההשפעה הדרסטית של ה99%? אז מה אם שאר המטבעות התחזקו. עכשיו דולר 1 שווה 4 אגורות לעומת יורו שנשאר כפי שהוא, היחס נשמר.

כשקונים יותר שקלים (באמצעות מטבעות אחרים) מאשר מוכרים אז ההיצע וביקוש מעלה את מחיר השקל ובכך הוא "מתחזק".
מהצד השני כשמוכרים יותר שקלים (בשביל לקנות מטבעות אחרים) מאשר קונים אז ההיצע וביקוש מוריד את מחיר השקל ובכך הוא "נחלש".

בשוק החופשי, תמיד חוזרים להיצע וביקוש :)
ממש כמו מניות, תודה על הפישוט.

אתה רוצה להמיר מיליון שח ל-250 אלף דולר במחיר של 4 אבל אף אחד לא מוכן למכור 250 אלף דולר במחיר של 4 שח.
אז אתה מתעצבן ומסכים לשלם 4.1 שח ואז בא מישהו ומסכים למכור לך 250 אלף דולר = השקל התחזק ;)
ניסיתי לצייר את זה כדי להבין אבל לא הבנתי בעצמי איך השקל התחזק:
(במרובעים: היחס שהפך מ1:4 ל1:4.1)
585

אני רואה באיור שהדולר שווה יותר שקלים.
-אז אפשר להגיד שהשקל נחלש? זה קצת קשה לי הגיונית להבין.

היה לי שווי של 25.25 דולר
מאיפה? למה הוספת את הדיבידנד (0.25) לסך הסכום הדולרי שהיה לך (25$)?

daat99

מייסד
מנהל
אז האינפלציה חשובה מאוד כדי לשמור על הרווחים של החברה, למדתי משהו חדש.
ממש לא.
מה ההבדל מבחינתך בין:
להרוויח 100 שח כשההוצאות שלך הן 100 שח.
לבין להרוויח 110 שח כשההוצאות שלך עלו ל-110 שח?

מבחינת ההשקעות הריאליות (השקעות שמנוטרלות לאינפלציה מכיוון שהן מייצרות אותה כגון מניות ו/או תשלומי שכר דירה), האינפלציה היא ניטרלית.
היא לא "עוזרת" ולא "פוגעת".

מבחינת שאר האלטרנטיבות, האינפלציה יכולה לגרום לנזקים כבדים (ריבית של 100% על פיקדון בבנק עדיין גורמת נזק אם האינפלציה היתה 200%).
גם אם נראה שהחברה הגדילה את הדיבידנד, אפשר לומר שהיא פשוט שמרה על הרווחיות שלה ולא קפצה מעל הפופיק בהגדלה.
תלוי מה קרה לרווחים.
תזכור - הדיבידנד זה סימפטום של הרווחים (בגדול - לא בהכרח באופן ישיר).
רווחים שגדלים צריכים להימדד מול האינפלציה (אינפלציה של 100% ורווחים שגדלו ב-50% מייצגים חברה שמתכווצת).
למה להחריג דולר 1 מתוך 1000?
כי את הדולר עצמו לא "ממירים" לדולר חדש (זה לא כמו "שקל" ל-"שקל חדש") - הוא נשאר דולר בודד כמו שהוא היה קודם :)
ההבדל הוא ששאר העולם לא רוצה לקנות את הדולר הזה באותו המחיר יותר.

מדוע כתבת שהדולר התרסק ב1% ואז ב99%?
התרסק ל-1% == התרסק ב-99%.
החיים והמוות ביד הלשון ואות אחת משנה את המשמעות ;)

-אני מניח שההתרסקות של ה99% הובילה אותי למצב בו הדולר שווה למאית ממה שהיה.
זו בדיוק המשמעות של "התרסקות ב-99%" או "התרסקות ל-1%".

-הוספת את הנתון שכלל המטבעות ביחס לדולר התחזקו פי 100. זה בגלל שהדולר הפך למאית ממה שהיה (חולק ב100)?
נכון.

אם היו 999 דולרים
לא היו 999 דולרים.
היו "כל שאר המטבעות שאם נמיר אותם לדולרים לפי השער המקורי אז נקבל 999 דולר".
כעת "נשארו כל שאר המטבעות אבל עכשיו כשנמיר אותם לדולרים לפי השער החדש נקבל 99900 דולר"

למה החזרת עוד דולר?
המטבע המקורי של הדולר הבודד נשאר דולר בודד ולא מושפע בכלל מכמה אנשים מוכנים לשלם על כל דולר.

מדוע הוצאת אותו מלחתכילה?
בשביל להבין את השווי של שאר המטבעות לפי שער ההמרה החדש.

איך זה הגיוני?
חוקי החשבון :)

הוא התרסק ב99% אבל בסופו של דבר הירידה היא רק 3.96 שח.
הדולר עצמו התרסק ב-99% אבל כל שאר המטבעות לא השתנו בכלל שזה אומר שהם שווים פי-100 ממה שהם היו שווים קודם.
מכיוון ששווי הדולר "בשקלים" היה 4 שח אז התרסקות של מטבע בודד ב-99% שהיה שווה 4 שח מתורגמת להפסד של 3.96 שח בלבד.

-האם שאני כותב שהדולר התרסק, הוא צריך להתרסק ביחס למטבע אחר?
בוודאי וזו בדיוק הנקודה החשובה.
בשביל שיגרם נזק "בר מדידה" הוא צריך להשתנות ביחס לכל המטבעות ביחד.

למשל נניח ויש לנו שלוש מטבעות בשווי זהה:
שקל אחד, דולר אחד ויורו אחד.

נניח שבהתחלה שער ההמרה בין כל שלושת המטבעות הוא 1:1.

שווי הקופסה הוא בו זמנית:
* 3 שקל (ממירים דולר אחד לשקל אחד, ממירים יורו אחד לשקל אחד, מוסיפים את השקל עצמו)
* 3 דולר (ממירים שקל אחד לדולר אחד, ממירים יורו אחד לדולר אחד, מוסיפים את הדולר עצמו)
* 3 יורו (ממירים שקל אחד ליורו אחד, ממירים דולר אחד ליורו אחד, מוסיפים את היורו עצמו)

אם עכשיו נגדיר שהיורו שווה 2 שח וגם 2 דולר אז שווי הקופסה משתנה:
* 4 שקל (ממירים דולר אחד לשקל אחד, ממירים יורו אחד ל-2 שקל, מוסיפים את השקל עצמו)
* 4 דולר (ממירים שקל אחד לדולר אחד, ממירים יורו אחד ל-2 דולר, מוסיפים את הדולר עצמו)
* 2 יורו (ממירים שקל אחד לחצי יורו, ממירים דולר אחד לחצי יורו, מוסיפים את היורו עצמו)

תשים לב ששווי הקופסה תמיד זהה.
אם ננסה להמיר 4 שח או 4 דולר ליורו אנחנו נקבל 2 יורו.
אם ננסה להמיר 2 יורו לשח או לדולר אנחנו נקבל 2 שח או דולר בהתאמה.

השקעה במניות היא אותו הדבר רק שרווחי החברה משקפים קופסה עם הרבה מאוד מטבעות מהרבה מאוד מדינות בו-זמנית שבכל שלושה חודשים מישהו יושב ומחשב "כמה שווה הקופסה היום אם אני אמיר את כל המטבעות ל-X".

אם הדולר התכווץ במאית, למה אני צריך להכפיל ב100 את הקופסא
מכיוון ששאר המטבעות נשארו כמו שהם אבל כשממירים אותם לדולר מקבלים פי-100 דולרים מאשר מה שקיבלנו קודם לכן.

למה לא להשאיר 999$ וככה באמת יוצג לי ההשפעה הדרסטית של ה99%?
מכיוון ששאר המטבעות לא התרסקו ב-99% אלא רק הדולר.

אז מה אם שאר המטבעות התחזקו. עכשיו דולר 1 שווה 4 אגורות לעומת יורו שנשאר כפי שהוא, היחס נשמר.
נכון מאוד.
אם אתה רוצה לנקוב במחיר הקופסה בדולרים אז אתה צריך להמיר את התוכן של הקופסה לדולרים ולהשתמש בשער החדש.

-אז אפשר להגיד שהשקל נחלש
מטבע הוא "חלש" אם צריך יותר ממנו בשביל לקנות מטבע אחר.
מטבע הוא "חזק" אם צריך פחות ממנו בשביל לקנות מטבע אחר.

תחשוב על זה כמו משקל:
מטבע הוא "חזק" אם הוא "שוקל יותר"
מטבע הוא "חלש" אם הוא "שוקל פחות".

אם דולר אחד שוקל 4 שקל (אפשר לקנות דולר ב-4 שקלים או למכור דולר ולקבל 4 שקלים) אז איזה מטבע "יותר חזק/כבד"?

אם היחס משתנה ופתאום אפשר לקנות דולר ב-2 שקלים: איזה מטבע הפך להיות יותר חזק/כבד ממה שהוא היה קודם?

תניח שהמשקל של דולר הוא קילו.
אם דולר אחד התחיל במשקל של קילו ואותו אפשר להמיר ל-4 שקלים אז זה אומר ש-4 שקלים שוקלים קילו - כל שקל שוקל 250 גרם.
אחרי השינוי כל דולר שווה 2 שקל אבל הדולר עדיין שוקל קילו - כמה שוקל השקל אחרי השינוי?

מאיפה? למה הוספת את הדיבידנד (0.25) לסך הסכום הדולרי שהיה לך (25$)?
כי החברה מחלקת דיבידנד והמשקיע מקבל אותו ולכן השווי של המשקיע בסוף השנה הוא "מחיר מניה + דיבידנד שחולק במהלך השנה".

19yoboy

Well-Known Member
מבחינת ההשקעות הריאליות (השקעות שמנוטרלות לאינפלציה מכיוון שהן מייצרות אותה כגון מניות ו/או תשלומי שכר דירה), האינפלציה היא ניטרלית.
היא לא "עוזרת" ולא "פוגעת".
תודה!

כי את הדולר עצמו לא "ממירים" לדולר חדש (זה לא כמו "שקל" ל-"שקל חדש") - הוא נשאר דולר בודד כמו שהוא היה קודם :)
ההבדל הוא ששאר העולם לא רוצה לקנות את הדולר הזה באותו המחיר יותר.
לא ברור לי.

התרסק ל-1% == התרסק ב-99%.
החיים והמוות ביד הלשון ואות אחת משנה את המשמעות ;)
היו "כל שאר המטבעות שאם נמיר אותם לדולרים לפי השער המקורי אז נקבל 999 דולר".
כעת "נשארו כל שאר המטבעות אבל עכשיו כשנמיר אותם לדולרים לפי השער החדש נקבל 99900 דולר"
תודה על הביאור.

המטבע המקורי של הדולר הבודד נשאר דולר בודד ולא מושפע בכלל מכמה אנשים מוכנים לשלם על כל דולר.
בשביל להבין את השווי של שאר המטבעות לפי שער ההמרה החדש.
הדולר הזה משמש בתור בקרה לתרגיל? כי אינני מבין עדיין מדוע הוא הוצא.

שזה אומר שהם שווים פי-100 ממה שהם היו שווים קודם.
ביחס לדולר.

מכיוון ששווי הדולר "בשקלים" היה 4 שח אז התרסקות של מטבע בודד ב-99% שהיה שווה 4 שח מתורגמת להפסד של 3.96 שח בלבד.
וזהו ההפסד ביחס לשקל.
מתחיל להבין.

למשל נניח ויש לנו שלוש מטבעות בשווי זהה:
שקל אחד, דולר אחד ויורו אחד.

נניח שבהתחלה שער ההמרה בין כל שלושת המטבעות הוא 1:1.
הקדימון לא ברור לי.
כולם שווים את אותו הסכום?

* 3 שקל (ממירים דולר אחד לשקל אחד, ממירים יורו אחד לשקל אחד, מוסיפים את השקל עצמו)
לא הבנתי שום פרט, כנל לכלל ההסבר :(

השקעה במניות היא אותו הדבר רק שרווחי החברה משקפים קופסה עם הרבה מאוד מטבעות מהרבה מאוד מדינות בו-זמנית שבכל שלושה חודשים מישהו יושב ומחשב "כמה שווה הקופסה היום אם אני אמיר את כל המטבעות ל-X".
אשמח להבין את זה אבל כנראה שקודם אצטרך להבין את התרגיל עם הקופסה...

אם דולר אחד שוקל 4 שקל (אפשר לקנות דולר ב-4 שקלים או למכור דולר ולקבל 4 שקלים) אז איזה מטבע "יותר חזק/כבד"?
הדולר כי הוא קונה יותר?

אם היחס משתנה ופתאום אפשר לקנות דולר ב-2 שקלים: איזה מטבע הפך להיות יותר חזק/כבד ממה שהוא היה קודם?
אם לא היה לי את הנתון שהשקל לפני כן מקיים את המשוואה:
4 ש"ח = 1$ לא הייתי יכול לענות על השאלה הזאת.
אני לא יודע לענות על זה.

daat99

מייסד
מנהל
לא ברור לי.
תדמיין קופסה עם מטבע של דולר, מטבע של שקל ומטבע של יורו.
תניח שכל יורו שווה 2 דולר.
בנוסף תניח שכל דולר שווה 4 יורו.

1. בשביל לחשב את המחיר של "כל הקופסה" בדולרים - מה הפעולות שאתה מבצע? (תפרט!)
2. בשביל לחשב את המחיר של "כל הקופסה" בשקלים - מה הפעולות שאתה מבצע? (תפרט!)
3. בשביל לחשב את המחיר של "כל הקופסה" ביורו - מה הפעולות שאתה מבצע? (תפרט!)

הדולר הזה משמש בתור בקרה לתרגיל?
לא - הוא חלק מהתוכן של הקופסה.

כי אינני מבין עדיין מדוע הוא הוצא.
מה עשית עם הדולר כשהמרת את מחיר הקופסה לדולרים?
מה עשית עם השקל כשהמרת את מחיר הקופסה לשקלים?
מה עשית עם היורו כשהמרת את מחיר הקופסה ליורו?

זהו ההפסד ביחס לשקל.
לא רק ביחס לשקל - ביחס לכל המטבעות.
אם בהתחלה הדולר היה שווה חצי יורו (כל יורו = שני-דולר, לצורך הדוגמא) אז עכשיו הדולר שווה 0.005 יורו (כל יורו שווה 200 דולר).

כולם שווים את אותו הסכום?
כל המטבעות שווים.
אם יש לך 100 שקל ואתה רוצה יורו: אתה מקבל 100 יורו.
אם יש לך 100 שקל ואתה רוצה דולר: אתה מקבל 100 דולר.
אם יש לך 100 דולר ואתה רוצה יורו: אתה מקבל 100 יורו.
וכו'

לא הבנתי שום פרט, כנל לכלל ההסבר :(
תמיר את מחיר הקופסה לפי המטבעות שבתוכה.

אם לא תבצע בעצמך את פעולות החשבון אתה מאוד תתקשה להבין זאת.

הדולר כי הוא קונה יותר?
הוא לא "קונה יותר" לחם - הלחם נשאר לעלות דולר...
הוא "שווה יותר שקלים" - הוא "יותר חזק מהשקל" - הוא "שוקל יותר מהשקל" וכו'.

אם לא היה לי את הנתון שהשקל לפני כן מקיים את המשוואה:
4 ש"ח = 1$ לא הייתי יכול לענות על השאלה הזאת.
תמיד יש לך את הנתון "מה היה אתמול" - *זה כבר היה אתמול*.

אני לא יודע לענות על זה.
תבצע את פעולת החשבון על דף.

19yoboy

Well-Known Member
תניח שכל יורו שווה 2 דולר.
בנוסף תניח שכל דולר שווה 4 יורו.
זה לא הגיוני אבל אני אמשיך כי ביקשת שאניח.

1. בשביל לחשב את המחיר של "כל הקופסה" בדולרים - מה הפעולות שאתה מבצע? (תפרט!)
*אירו = 2$ + דולר = $ + שקל = 0.27$ (שער אמיתי) = 3.27$

2. בשביל לחשב את המחיר של "כל הקופסה" בשקלים - מה הפעולות שאתה מבצע? (תפרט!)
*אירו = 4.07 שח + דולר = 3.72 + שקל = 1שח = 8.79שח

3. בשביל לחשב את המחיר של "כל הקופסה" ביורו - מה הפעולות שאתה מבצע? (תפרט!)
*אירו = 1אירו + דולר = 4 אירו(נתון) + שקל = 0.25אירו = 5.25אירו.

מה למדתי מהתרגיל הזה?

מה עשית עם הדולר כשהמרת את מחיר הקופסה לדולרים?
מה עשית עם השקל כשהמרת את מחיר הקופסה לשקלים?
מה עשית עם היורו כשהמרת את מחיר הקופסה ליורו?
השארתי אותם כפי שהם.. מטבע בודד - נתון.

אם בהתחלה הדולר היה שווה חצי יורו (כל יורו = שני-דולר, לצורך הדוגמא) אז עכשיו הדולר שווה 0.005 יורו (כל יורו שווה 200 דולר).
אין כאן באמת הפסד מבחינת היורו.
כלומר, הוא נשאר בדיוק כפי שהוא.
הוא פשוט שווה יותר דולרים עכשיו, הוא קונה בדיוק (ביורו) אותו הדבר.

תמיר את מחיר הקופסה לפי המטבעות שבתוכה.

אם לא תבצע בעצמך את פעולות החשבון אתה מאוד תתקשה להבין זאת.
אנסה לרגע לחזור לתרגיל:

שווי הקופסה הוא בו זמנית:
* 3 דולר (ממירים שקל אחד לדולר אחד, ממירים יורו אחד לדולר אחד, מוסיפים את הדולר עצמו)
* 3 יורו (ממירים שקל אחד ליורו אחד, ממירים דולר אחד ליורו אחד, מוסיפים את היורו עצמו)

מובן.

אם עכשיו נגדיר שהיורו שווה 2 שח וגם 2 דולר אז שווי הקופסה משתנה:
* 4 שקל (ממירים דולר אחד לשקל אחד, ממירים יורו אחד ל-2 שקל, מוסיפים את השקל עצמו)
* 4 דולר (ממירים שקל אחד לדולר אחד, ממירים יורו אחד ל-2 דולר, מוסיפים את הדולר עצמו)
* 2 יורו (ממירים שקל אחד לחצי יורו, ממירים דולר אחד לחצי יורו, מוסיפים את היורו עצמו)

תשים לב ששווי הקופסה תמיד זהה.
אם ננסה להמיר 4 שח או 4 דולר ליורו אנחנו נקבל 2 יורו.
אם ננסה להמיר 2 יורו לשח או לדולר אנחנו נקבל 2 שח או דולר בהתאמה.

בהגדרה השניה כתבת: ("אם עכשיו נגדיר שהיורו שווה 2 שח וגם 2 דולר אז שווי הקופסה משתנה:")
ואז הוספת: תשים לב ששווי הקופסה תמיד זהה.

בנוסף:
"אם ננסה להמיר 2 יורו לשח או לדולר אנחנו נקבל 2 שח או דולר בהתאמה."
כוונתך היא ל: אנחנו נקבל 4 שח או דולר בהתאמה." ולא 2.

"השקעה במניות היא אותו הדבר רק שרווחי החברה משקפים קופסה עם הרבה מאוד מטבעות מהרבה מאוד מדינות בו-זמנית שבכל שלושה חודשים מישהו יושב ומחשב "כמה שווה הקופסה היום אם אני אמיר את כל המטבעות ל-X"."

מה הקשר בין התרגיל שבוצע לבין רווחי חברה?

הוא לא "קונה יותר" לחם - הלחם נשאר לעלות דולר...
הוא "שווה יותר שקלים" - הוא "יותר חזק מהשקל" - הוא "שוקל יותר מהשקל" וכו'.
אם כך הוא כמעט תמיד יהיה יותר חזק מהשקל, כל עוד שוויו (של ה$) יהיה גדול מ > 1 ש"ח.
אז להניח שהדולר הבודד תמיד יהיה חזק יותר מהשקל הבודד כל עוד הוא "שוקל" יותר שקלים?

ואם לא היית מוסיף "חזק/כבד ממה שהוא היה קודם?"?
הייתי עונה לך שהדולר חזק יותר(הייתי צודק?). ביחס ליחס שהשתנה, השקל התחזק.

daat99

מייסד
מנהל
אירו = 2$ + דולר = $ + שקל = 0.27$ (שער אמיתי) = 3.27$
*אירו = 4.07 שח + דולר = 3.72 + שקל = 1שח = 8.79שח
*אירו = 1אירו + דולר = 4 אירו(נתון) + שקל = 0.25אירו = 5.25אירו.
מה אלו הפעולות הללו?
מה הפעולות שביצעת בשביל לרשום את הדברים האלו (תפרט! ובאופן מילולי).

מה זה אומר בכלל?
"דולר שווה דולר"?
"חביתה שווה חביתה"?
"תפוח שווה תפוח"?

לפי ההגדרה כל דבר תמיד יהיה שווה לעצמו :)

מה למדתי מהתרגיל הזה?
שאם אתה לא מפרט כשאתה מתבקש לפרט אז אתה לא באמת לומד ;)

השארתי אותם כפי שהם.. מטבע בודד - נתון.
ומה עשית עם כל השאר?
אין כאן באמת הפסד מבחינת היורו.
כלומר, הוא נשאר בדיוק כפי שהוא.
הוא פשוט שווה יותר דולרים עכשיו, הוא קונה בדיוק (ביורו) אותו הדבר.
נכון.
לעומת זאת הוא קונה פי-100 דולרים.
עכשיו השאלה היא האם היורו השתנה לעומת כל המטבעות (הוא שווה פי-100 מכל המטבעות) או שהדולר השתנה מול כל המטבעות (הוא שווה מאית מכל המטבעות).
במקרה הראשון "היורו התחזק" ובמקרה השני "הדולר נחלש".
בשני המקרים יורו אחד שווה 100 דולר ;)

בהגדרה השניה כתבת: ("אם עכשיו נגדיר שהיורו שווה 2 שח וגם 2 דולר אז שווי הקופסה משתנה:")
ביחס לשווי הקופסה מלפני שינוי שווי היורו.

ואז הוספת: תשים לב ששווי הקופסה תמיד זהה.
אחרי שעדכנו את מחיר היורו אז שווי הקופסה תמיד זהה בלי קשר למטבע שבו ננקוב במחיר הקופסה.
אם ננקוב במחיר הקופסה ביורו אנחנו נקבל X
אם ננקוב במחיר הקופסה בשקלים ואז נמיר את השקלים ליורו אנחנו נקבל את אותו ה-X
אם ננקוב במחיר הקופסה בדולרים ואז נמיר את הדולרים ליורו אנחנו נקבל את אותו ה-X
מחיר הקופסה זהה בכל המחירים הללו.

בנוסף: "אם ננסה להמיר 2 יורו לשח או לדולר אנחנו נקבל 2 שח או דולר בהתאמה."
כוונתך היא ל: אנחנו נקבל 4 שח או דולר בהתאמה." ולא 2.
נכון מאוד - טעות שלי.

מה הקשר בין התרגיל שבוצע לבין רווחי חברה?
חברה שמרוויחה יורו אחד, שקל אחד ודולר אחד שמה את כל המטבעות בקופסה אחת.
* אם החברה אירופאית אז היא מחשבת את שווי הקופסה ביורו ומחלקת חלק מזה כדיבידנד ביורו.
* אם החברה אמריקאית אז היא מחשבת את שווי הקופסה בדולר ומחלקת חלק מזה כדיבידנד בדולר.
* אם החברה ישראלית אז היא מחשבת את שווי הקופסה בשקלים ומחלקת חלק מזה כדיבידנד בשקלים.

אחרי שהמשקיע מקבל את הדיבידנד וממיר אותו למטבע של אותו המשקיע אז הוא תמיד יגיע לאותו הסכום במטבע שלו (ראה הסבר על "מחיר קופסה זהה - תמיד X יורו ממקודם).

אם כך הוא כמעט תמיד יהיה יותר חזק מהשקל, כל עוד שוויו (של ה$) יהיה גדול מ > 1 ש"ח.
כל עוד מטבע בודד שווה יותר ממטבע בודד אחר אז הראשון חזק מהשני.

תשים לב שיש הבדל בין "חזק/חלש" לבין "מתחזק/נחלש".

למשל אם דולר אחד שווה 4 שקלים ואחרי שבוע דולר אחד שווה 3 שקלים אז "הדולר נחלש והשקל התחזק" (אחד ביחס לשני - לא בדקנו את שאר המטבעות).
אם לעומת זאת דולר אחד יהפוך להיות 5 שקלים אז "הדולר התחזק והשקל נחלש" (שוב, אחד ביחס לשני - לא בדקנו את שאר המטבעות).

כמובן שיש יותר משני מטבעות בעולם כך שיכול להיות מצב שהדולר מתחזק לעומת השקל ונחלש לעומת היורו בו זמנית (במקרה שכזה - לפי חוקי החשבון הבסיסיים מבי"ס יסודי - היורו התחזק לעומת השקל אפילו יותר מהדולר).

הייתי עונה לך שהדולר חזק יותר(הייתי צודק?). ביחס ליחס שהשתנה, השקל התחזק.
אם התחלנו בכך ש: דולר אחד = 4 שקלים.
זה אומר שיש לנו "מאזניים" וכאשר שמים דולר אחד בצד ימין ו-4 שקלים בצד שמאל אז ה-"מאזניים" מאוזנים.

אם היחס השתנה ל: דולר אחד = 2 שקלים.
לאיזה צד ב"מאזניים" צריך להוסיף מטבע/ות בשביל לחזור לאיזון?

התחלנו עם דולר אחד ו-4 שקלים במאזניים.
האם נוכל להגיע לשוויון ע"י הוספת שקלים? כמה?
האם נוכל להגיע לשוויון ע"י הוספת דולרים? כמה?

למעלה תחתית