אני קורא דעות לכאן ולכאן לאן היחס ילך והמסקנה שלי היא שאי אפשר לחזות את זה.
זו גם דעתי.
איך מנהלים את הסיכון של היחלשות מתמשכת של הדולר מול השקל?
בו ונבהיר משהו שנראה לי שאינו ברור לרוב האנשים שאני נתקל בהם:
היחלשות
הדולר מול
כל המטבעות (כמו שקרה לאחרונה) שקולה למשבר פיננסי והיא משפיעה על הכל (מחירי המניות בשקלים, הדיבידנדים בשקלים וכו') ואין לנו דרך אמתית להתגונן מפניו למעט הימנעות מהתשואות של ההשקעה כשאין משברים (או להיות נביא שיודע את העתיד כמובן).
היחלשות
הדולר מול
השקל בלבד (קרי:
כל המטבעות נחלשו מול
השקל) לרוב מנוטרלת ע"י עלויות ייבוא זולות יותר שבטווח הלא-מיידי יתורגמו למחירים זולים יותר (או לחזרת יחסי המטבעות לקדמותם).
איך מנהלים את הסיכון של היחלשות מתמשכת של הדולר מול השקל?
לאורך זמן זה חסר משמעות.
בטווח הקצר זה מצריך התאמות בהתנהלות השוטפת.
יש סיכון שהדולר יגיע ל2 שקל?
איך מנהלים את הסיכון הזה?
קודם מבינים שמדובר בשני סיכונים שונים:
1.
רק הדולר ירד לעומת השקל והגיע ל-2 שקל (כלומר, הדולר ירד ביחס לכל המטבעות ועכשיו הרווחים מכל העולם מייצרים יותר רווחים דולריים ביחס לעבר)
2.
כל המטבעות ירדו לעומת השקל והדולר כדוגמה הגיע ל-2 שקל (כלומר, הרווחים של החברות בכל העולם התכווצו ביחס לשקל)
המקרה הראשון מהווה פגיעה זמנית עד שהחברות יתרגמו את עודף הרווחים הזרים לעודף רווחים דולריים ומשם לעודף דיבידנדים ולאיזון המקורי.
המקרה השני יותר בעייתי מבחינת המשקיע אבל מבחינת הצרכן פתאום כל מוצרי הייבוא עולים פחות כך שעלות הצריכה יורדת (כמובן שיש כוחות אינפלציה לא קשורים שמשפיעים על הכיוון השני וזה לא קשור לשינויי המטבעות).
מצוין ואם תגדיל את סך ההשקעה הכוללת גם הפיחות בדולר לא ישנה לך כהוא זה.
יש הבדל דרסטי בין להגדיל את כמות החברות (לוקחים מיליון ומחלקים ב-100 חברות לעומת 50 חברות) לבין להגדיל את כמות הכסף המושקע (משקיעים 2 מיליון במקום מיליון).
כמובן שעדיף להשקיע 2 מיליון במקום מיליון אבל גם עם 2 מיליון אתה תהיה יותר עמיד עם 100 חברות לעומת 50 כך שזה לא מזיק בפני עצמו (כמובן שישנו קושי למצוא כמות כזו גדולה של חברות איכותיות בפרק זמן נתון).