אני מסכים ש"יש סיכוי גבוה" שישאר כך, אבל "בטוח"?!
בוודאי - הרי אם היחסים בין ישראל לארצות הברית יתדרדרו עד כדי כך אז יקרו אחד משני דברים:
1. אני אעבור לארצות הברית (או מדינת חסות אחרת)
2. אני אעביר את התיק מארצות הברית
בשני המקרים *בטוח* שהתיק שלי יהיה במדינה שאוהדת את המדינה שבה אני אגור
רק חכמה בדיעבד היא החכמה כדי להבין שהיה צריך למשוך את הכספים לפני שזה קרה...
זו טעות מאוד נפוצה.
ראיית הנולד לא מצריכה רוח נבואית אלא הבנת ההיסטוריה.
כבר היום כשאתה מתבונן בביצה של נשר אתה יודע שלא יבקע ממנה תנין וזה לא הופך אותך לנביא ו/או רואה עתידות.
לא משנה מה יקרה בעולם אתה יודע שכל עוד מדובר בביצה של נשר אז לעולם לא יבקע ממנה תנין - גם אם תקח את הביצה ותשים אותה בתוך אזור התנינים.
גם כאן אנחנו כבר יודעים שהדברים הללו קורים - מביצה של נשר בוקע נשר ולא תנין - ולכן אנחנו יודעים לא לצפות לתנינים מביצי נשרים.
הלאמת רכוש קרתה בעבר ותקרה גם בעתיד (אלא אם כן האנושות תכחד קודם לכן).
עצימת עיניים ואי-התגוננות ממקרה שכזה לא מייצגת חוכמה.
על אותו המטבע פקיחת עיניים והתגוננות ממקרה שכזה לא מייצגת חוכמה "בדיעבד".
. נגיד שההשערה שלו נכונה וזה ח"ו יגרום לכדור שלג מאוד גדול שארה"ב תיכנס למשבר עמוק מאוד עד כדי כך שיחליטו להלאים כספים
עד היום לא נתקלתי בתקדים היסטורי שבו מדינה הלאימה חברה כלשהי בגלל שהמדינה עצמה נקלעה לקשיים.
חברות לרוב מולאמות או בשל מלחמה כשמדובר בחברה זרה או בשל פשיטת רגל ואז אין שום הבדל מבחינת המשקיע בין הלאמה לסתם פשיטת רגל כך שזה כבר כלול במכלול הנתונים ההיסטוריים שנבחנו עוד לפני תחילת ההשקעה.
חכמה בדיעבד תתגלה ונשאל את עצמינו איך לא ראינו את סימני האזהרה? הרי זה בדיוק מה שמייקל בארי (וחבריו) הזהירו אותנו?
תבדיל בין "הם מזהירים שבטווח הקצר שוק המניות יכול לרדת הרבה" לבין "המדינה תקרוס".
מכיוון שאנחנו משקיעי תזרים לטווח ארוך ומכיוון שהתזרים שלנו מגיע מכל כדור הארץ ולא רק מארצות הברית אז ירידה במחירי המניות בסך הכל מייצגת הזדמנות נוספת לרכוש עוד מניות בחברות המוצלחות הללו בהנחה משמעותית.
אני באופן אישי מאוד אוהב שעושים לי הנחות בשוק - למה אנשים אחרים רוצים שימכרו להם ביוקר?
או במילים אחרות, איך נדע שסימני האזהרה שאנו רואים הם חששות אמיתיים ולא "זאב זאב"?
אתה אף פעם לא תדע אבל חשוב להבין מה הם מייצגים ומה המשמעות של אותו "זאב".
* אם המשמעות של "זאב" היא "50% הנחה על כל המניות" אז שיגיע כבר "הזאב" ושיביא איתו את כל המשפחה...
* הם המשמעות של "זאב" היא שהעולם הקפיטליסטי מתמוטט ואנחנו הופכים להיות עולם סוציאליסטי/קומוניסטי/אחר אז בסבירות מאוד גבוהה לא ישנה לנו מה קרה לשווי תיק ההשקעות (בנית כבר בונקר מתחת לאדמה?)...
זו רק דוגמה אחת שאנו כבר יודעים עליה וממנה אפשר להימנע
זו דוגמא שידענו עליה מראש והזהרנו עליה מראש אבל אנשים התעלמו וכשזה התפוצץ נפל האסימון אבל הכסף כבר הלך.
ממה שאנחנו לא יודעים אין לנו דרך להימנע. אז האם לא תחשוש ל"לא נודע" שכנראה הסיכוי שלו מאוד קלוש שכל חסכונותינו נמצאים במדינה אחת/ברוקר אחד/סל אחד/אסטרטגיה אחת (כל אחד לפי המקרה שלו יכול להתאים כאן)?
אמרת בעצמך שאין לנו איך להימנע אז אני בוחר שלא לבזבז את זמני בחששות מדברים שאני לא יכול להימנע מהם.
מה שאני יודע בוודאות זה שפיצול הכספים לגופים פחות אמינים גורם לנזק וודאי בהווה שיגולגל לעתיד עם ריבית דריבית.
אני לא רואה הצדקה לנקיטת פעולה שתגרום לנזק וודאי בהווה עם נזק עתידי גדל אקספוננציאלית רק בשביל לנסות להתגונן ממאורע שאני לא מצליח לדמיין את התרחשותו (ומשכך, גם אם הוא יתרחש ההגנה שנקטתי בה לא בהכרח תעזור).
שלצערנו יכולה לסייע להימנע רק מהמקרים הדומים שקרו בהיסטוריה ולא מהמקרה החדש הבא שיהיה בעתיד...
לשמחתינו הרבה כל המקרים "החדשים" עד היום היו מקרים "ישנים" שאנשים שכחו שהם קרו

עם ההבנה הזו אני אמשיך ללמוד הרבה על ההיסטוריה הארוכה ולהפיק ממנה לקחים.