נקודת השיוויון

• פותח הנושא Dali
  • פורסם בתאריך

Dali

Active Member
שלום רב,

אני מנסה למצוא את הנוסחה הנכונה עבור חישוב נקודת האיזון האינפלציונית שתתן תוצאה שווה בין השקעה במכשיר השקעה הממוסה במס ריאלי של 25% לבין מכשיר השקעה הממוסה במס נומינלי של 15%.
בנוסף, אני מנסה להבין האם יש שיעור אינפלציוני שיביא לתוצאה שווה בכל תרחיש, או שנקודת השוויון תלויה גם בשיעור הרווח באותה תקופה.

במלים פשוטות יותר אני שואל: מהי האינפלציה שממנה והלאה עדיף מבחינת מיסוי להשקיע במכשיר השקעה הממסה 25% ריאלי על פני מכשיר השקעה הממסה 15% נומינלי (כגון תיקון 190 לזכאים).

תודה

daat99

מייסד
מנהל
אני מנסה להבין האם יש שיעור אינפלציוני שיביא לתוצאה שווה בכל תרחיש, או שנקודת השוויון תלויה גם בשיעור הרווח באותה תקופה.
זה הרבה יותר מסובך מכמות הרווח - התוצאה תשנתה בהתאם ל-"רווח ההון הממומש" (כמובן שרצוי להתחשב במיסוי דיבידנדים במקור שגם משפיע על שתי ההשקעות הללו בצורה שונה אבל הוא כבר מצריך בדיקה יותר ספציפית לגבי ההשקעה בפועל).

נניח ויש למשקיע נייר שמחירו התחיל ב-100 שח ואחרי רווחי הון מחירו עלה ל-110 שח.

בחישוב הפשוט של מיסוי נומינלי של 15% מס על כל הרווח הממומש המשקיע מוכר במחיר של 110 שח עם עלות בסיס של 100 שח כך שהרווח שלו הוא 10 שח ולכן חובת המס היא 1.5 שח כך שהמשקיע נשאר עם 108.5 שח לאחר מס.

החישוב של 25% מס על הרווח הריאלי טיפה יותר מסובך.
בשביל לחשב אותו צריך קודם להבין מה הרווח הריאלי ולצורך כך מכפילים את עלות הבסיס ב-[1+אינפלציה שמוצגת בצורה עשרונית].

במקרה של אינפלציה של 2% אנחנו מכפילים ב-1.02 ומקבלים עלות בסיס לצרכי מס ריאלי של 102 שח.
מכיוון שהמשקיע מוכר ב-110 אז הרווח הריאלי שלו הוא 8 שח ליחידה ולכן המיסוי שלו יהיה 2 שח ליחידה ולכן המשקיע נשאר עם 108 שח.

במקרה של אינפלציה של 10% אנחנו מכפילים ב-1.1 ומקבלים עלות בסיס לצרכי מס ריאלי של 110 שח.
גם כאן המשקיע מוכר ב-110 אבל במקרה זה אין לו רווח ריאלי כלל כך שהוא נשאר עם כל ה-110 שח.

נקודת השוויון במקרה זה תהיה ב-4% אינפלציה שבה עלות הבסיס לצרכי מס ריאלי תהיה 104 שח ותדרוש תשלום של 1.5 שח למיסוי כך שהמשקיע ישאר עם 108.5 שח.

אם נשנה את מחיר המניה הסופי ל-120 שח כך שהרווח הממומש עולה ל-20% ללא שינוי בעלות הבסיס אז נקודת האיזון תהיה ב-8% אינפלציה.
במיסוי 15% רגיל המשקיע נשאר עם 117 שח.
במיסוי ריאלי עלות הבסיס לצרכי מס ריאלי תהיה 108 שח והרווח של 12 שח ידרוש תשלום מיסוי של 3 שח כך שהמשקיע שוב יישאר עם 117 שח.

ככל שהרווח הממומש עולה כך האינפלציה צריכה להיות יותר גבוהה בשביל להגיע לנקודת האיזון.

אם נניח רווח נומינלי שנתי ממומש של 8% אז נקודת האיזון תתקבל באינפלציה שנתית של 3.2%.

מהי האינפלציה שממנה והלאה עדיף מבחינת מיסוי להשקיע במכשיר השקעה הממסה 25% ריאלי על פני מכשיר השקעה הממסה 15% נומינלי (כגון תיקון 190 לזכאים).
באופן כללי אני חושב שעדיף להימנע משתי ההשקעות הנ"ל.
כל החישובים הללו מתבססים על מימוש רווחי הון וככל שההון גדל כך קטן הצורך לממש רווחי הון ובמקביל קטנה ההסתברות שגם כשיהיה מימוש הוא יתבצע עם רווחי הון.

אני לא בעד לתת לשיקולים של חסרי אמצעים להשפיע על תהליך קבלת ההחלטות שלנו בדרך להיותינו בעלי אמצעים.

Dali

Active Member
תודה רבה דעת. הכנסת בי מוטיבציה להכין טבלת אקסל, ואם כבר אז כבר. משתף אתכם236
באופן כללי אני חושב שעדיף להימנע משתי ההשקעות הנ"ל
לא מדובר פה על עצמי, מדובר על כסף שאני מנהל עבור לקוחות. אני מסכים מאוד אם מה שכתבת, אך מבחינה מתמטית. ברגע שאתה מנהל כסף של אנשים אחרים, אתה מבין על אחת כמה וכמה עד כמה חשובה הפסיכולוגיה של המשקיעים.
אם לא תבטל עצמך לגמרי, הלקוח ימצא איש מקצוע אחר.
בתהליך זה נדרשת המון רגישות. בעבר הייתי מנסה לדחוף ל"מחוזות הנכונים", אך מאוד מאתגר לפרוץ את הכספת האנושית.
יש משקיעים שרוצים לראות את הכסף בבנק ולא בשום מקום אחר, יש משקיעים שחושבים שהם סולידים ומשקיעים את רוב כספם במניה אחת.
רבות אני מוצא עצמי מול שוקת שבורה, ואט אט הבנתי שאני מנסה לתת את הכי טוב שאני יכול בתוך גבולות הגזרה המצומצים שיש לי, כך שכאשר עולה נושא שאני מתעסק בו יום יום, חשוב לי להציף אותו.
בסוף, משהו נוסף למדתי, וזה הרווח הכי גדול

daat99

מייסד
מנהל
@Dali תודה רבה על השיתוף.
לפי הטבלה אני מניח שהנחת המוצא שלך היא מימוש מלא של כל הרווחים בכל שנה (אחרת אין משמעות לגובה התשואה שמוצג בטבלה).

Dali

Active Member
@Dali תודה רבה על השיתוף.
בשמחה.
לפי הטבלה אני מניח שהנחת המוצא שלך היא מימוש מלא של כל הרווחים בכל שנה
ואם מדובר על מימוש חלקי ביחס שווה בין 2 ההשקעות, גם אז הכלל יהיה תקף.

אגב, יוצא כלל אצבע כזה:
ברגע שיש הנחת בסיס של צפי אינפלציה, נקודת השוויון בין 2 ההשקעות תהיה בתשואה גבוהה פי 2.5 מגובה האינפלציה!
או הפוך: בהנחה שיש צפי לתשואה במכשיר השקעה ספציפי, האינפלציה בנקודת השוויון תהיה תשואה חלקי 2.5!

daat99

מייסד
מנהל
ואם מדובר על מימוש חלקי ביחס שווה בין 2 ההשקעות, גם אז הכלל יהיה תקף.
בהשקעה שמבוססת על תזרים גדל לא צריך לממש כלום לאורך כל חיי המשקיע (ואפילו בהשקעה בין-דורית) כך שהמשקיע יכול להימנע בצורה כמעט מוחלטת מתשלום מס רווחי הון ולשלם אך ורק מס דיבידנדים.

אגב, יוצא כלל אצבע כזה:
ברגע שיש הנחת בסיס של צפי אינפלציה, נקודת השוויון בין 2 ההשקעות תהיה בתשואה גבוהה פי 2.5 מגובה האינפלציה!
או הפוך: בהנחה שיש צפי לתשואה במכשיר השקעה ספציפי, האינפלציה בנקודת השוויון תהיה תשואה חלקי 2.5!
כפי שציינתי - נקודת השוויון מותנית ברווח הממומש ולא בתשואות עצמן.

לדוגמא מופשטת בהשקעה חסרת תזרים נניח והתשואה היא 1% לחודש (לצורך נוחות החישוב בחרתי במספר "עגול") שזה מייצר תשואה שנתית של 12.68% ולפי כלל האצבע שלך מתאזן עם אינפלציה של 5%.

בחודשים ינואר-נובמבר המשקיע רוכש מניות עם כספים חדשים/דיבידנדים ובחודש דצמבר הוא מושך 3% מהתיק (לפי כלל 3% של מחקר טריניטי על פרישה לטווח של 60 שנה).
מכיוון שהמשקיע יכול לבצע מכירה בשכבות אז הוא מתחיל במכירת המניות שהוא רכש בנובמבר שבהן יש לו רווח של 1% בלבד.
במידת הצורך הוא מוסיף במכירת המניות שנרכשו באוקטובר שבהן יש לו רווח של 2% בלבד וכו'.

כפי שאתה רואה הסבירות שהרווח הממומש הכולל של אותו המשקיע יהווה יותר מ-5% בשווי התיק שואפת ל-0 ולכן במציאות נקודת האיזון לא קרובה לכלל האצבע שהצגת.

בדוגמא טיפה יותר מורכבת שמכילה גם תזרים אז אם נניח תשואת דיבידנד ממוצעת שדומה לתשואת הדיבידנד של מדד ה-SP500 אז המשקיע מקבל מתיק ההשקעות שלו כיום תזרים של 1.55% שזה משאיר לו 1.16% לאחר מס כלומר הוא צריך לממש רק 1.84% משווי התיק באותה השיטה כמו בדוגמא הקודמת כך שסך המס על רווחי הון הוא אפילו קטן יותר.

כמובן שתיק ממוקד תזרים גדל מייתר את כל הצורך במימוש ושם ממש לא משנה מה גובה האינפלציה כי המשקיע לא ישלם מס רווחי הון כלל ולכן לא ימוסה גם לפי האינפלציה.

*נ.ב.*
יש מקום לנסות ולחשב כלל אצבע לפי "התשואה של הנכסים הממומשים" אבל לעניות דעתי זה די מיותר כי אין לנו דרך לדעת מראש מה תהיה "התשואה של הנכסים הממומשים" כי אין לה שום קשר ל-"תשואה של התיק".

Yoav

Member
בהשקעה שמבוססת על תזרים גדל לא צריך לממש כלום לאורך כל חיי המשקיע (ואפילו בהשקעה בין-דורית) כך שהמשקיע יכול להימנע בצורה כמעט מוחלטת מתשלום מס רווחי הון ולשלם אך ורק מס דיבידנדים.
...
מה הכוונה בהשקעה בין דורית? האם הכווונה שאיכשהו להעביר את התיק לילדים? איך אפשר לעשות זאת בלי אירוע מס?

daat99

מייסד
מנהל
מה הכוונה בהשקעה בין דורית?
זה:
להעביר את התיק לילדים
איך אפשר לעשות זאת בלי אירוע מס?
רצוי להתייעץ עם איש מקצוע אבל:
1. העברת נכסים למשפחה מקרבה ראשונה אינה מצריכה מימוש ולכן לא מהווה אירוע מס בפני עצמה
2. עם הון מספק אפשר להכניס את הנכסים לתוך קרן נאמנות (בבעלות פרטית של המשקיע) ואז הבעלות על קרן הנאמנות עוברת בירושה ליורשים ולא המניות עצמן

למעלה תחתית