אני מנסה להבין האם יש שיעור אינפלציוני שיביא לתוצאה שווה בכל תרחיש, או שנקודת השוויון תלויה גם בשיעור הרווח באותה תקופה.
זה הרבה יותר מסובך מכמות הרווח - התוצאה תשנתה בהתאם ל-"רווח ההון הממומש" (כמובן שרצוי להתחשב במיסוי דיבידנדים במקור שגם משפיע על שתי ההשקעות הללו בצורה שונה אבל הוא כבר מצריך בדיקה יותר ספציפית לגבי ההשקעה בפועל).
נניח ויש למשקיע נייר שמחירו התחיל ב-100 שח ואחרי רווחי הון מחירו עלה ל-110 שח.
בחישוב הפשוט של מיסוי נומינלי של 15% מס על כל הרווח הממומש המשקיע מוכר במחיר של 110 שח עם עלות בסיס של 100 שח כך שהרווח שלו הוא 10 שח ולכן חובת המס היא 1.5 שח כך שהמשקיע נשאר עם 108.5 שח לאחר מס.
החישוב של 25% מס על הרווח הריאלי טיפה יותר מסובך.
בשביל לחשב אותו צריך קודם להבין מה הרווח הריאלי ולצורך כך מכפילים את עלות הבסיס ב-[1+אינפלציה שמוצגת בצורה עשרונית].
במקרה של אינפלציה של 2% אנחנו מכפילים ב-1.02 ומקבלים עלות בסיס לצרכי מס ריאלי של 102 שח.
מכיוון שהמשקיע מוכר ב-110 אז הרווח הריאלי שלו הוא 8 שח ליחידה ולכן המיסוי שלו יהיה 2 שח ליחידה ולכן המשקיע נשאר עם 108 שח.
במקרה של אינפלציה של 10% אנחנו מכפילים ב-1.1 ומקבלים עלות בסיס לצרכי מס ריאלי של 110 שח.
גם כאן המשקיע מוכר ב-110 אבל במקרה זה אין לו רווח ריאלי כלל כך שהוא נשאר עם כל ה-110 שח.
נקודת השוויון במקרה זה תהיה ב-4% אינפלציה שבה עלות הבסיס לצרכי מס ריאלי תהיה 104 שח ותדרוש תשלום של 1.5 שח למיסוי כך שהמשקיע ישאר עם 108.5 שח.
אם נשנה את מחיר המניה הסופי ל-120 שח כך שהרווח הממומש עולה ל-20% ללא שינוי בעלות הבסיס אז נקודת האיזון תהיה ב-8% אינפלציה.
במיסוי 15% רגיל המשקיע נשאר עם 117 שח.
במיסוי ריאלי עלות הבסיס לצרכי מס ריאלי תהיה 108 שח והרווח של 12 שח ידרוש תשלום מיסוי של 3 שח כך שהמשקיע שוב יישאר עם 117 שח.
ככל שהרווח הממומש עולה כך האינפלציה צריכה להיות יותר גבוהה בשביל להגיע לנקודת האיזון.
אם נניח רווח נומינלי שנתי
ממומש של 8% אז נקודת האיזון תתקבל באינפלציה שנתית של 3.2%.
מהי האינפלציה שממנה והלאה עדיף מבחינת מיסוי להשקיע במכשיר השקעה הממסה 25% ריאלי על פני מכשיר השקעה הממסה 15% נומינלי (כגון תיקון 190 לזכאים).
באופן כללי אני חושב שעדיף להימנע משתי ההשקעות הנ"ל.
כל החישובים הללו מתבססים על
מימוש רווחי הון וככל שההון גדל כך קטן הצורך
לממש רווחי הון ובמקביל קטנה ההסתברות שגם כשיהיה מימוש הוא יתבצע
עם רווחי הון.
אני לא בעד לתת לשיקולים של חסרי אמצעים להשפיע על תהליך קבלת ההחלטות שלנו בדרך להיותינו בעלי אמצעים.