סוף העולם מתומחר בימים האחרונים

daat99

מייסד
מנהל
כמה אנשים יכולים להתמודד עם ירידה של 40% בתיק מחקה מדד בלי לעשות שום דבר
רובם כבר עשו עוד קודם לכן - קנו אג"חים, שמו כסף בפיקדונות והתמנפו מעבר לכל היגיון על גוש אבנים.

כשמכל עבר אתרי החדשות והמבזקים מבשרים על 'התרסקות' בבורסה ?
וזו בדיוק הבעיה הגדולה של עולם ההשקעות בכללותו.
התבוננות בתזרים שממשיך להגיע מסייעת בכך אבל היא לא מעלימה את הבעיה אם המשקיע במקביל עסוק בלבדוק מה מחיר המניות (כמו למשל משקיע שמשלב גם תיק מדדי וגם תיק תזרימי).

הזכיר לי את המשפט הזה, נראה שזה נכון גם כאן:
משפט מאוד נכון ובסיסו בחינוך בעיקר.
רוב האנשים הבוגרים מחנכים את ילדיהם לפי לקחים שהם הסיקו ממאורעות שקרו להם.
דור משבר הייאוש הגדול בארצות הברית ודור הונאת הבנקים בארץ חינכו את ילדיהם לברוח ממניות כל עוד נפשם בם.
דור ניפוח בועת ההייטק חינך את הילדים להשקיע במניות כל אגורה זמינה.
דור התפוצצות בועת ההייטק ומשבר 2008 חזר לחנך את הילדים להימנע ממניות כל עוד שכל בראשם.
דור "התאוששות ממשבר 2008" חוזר שוב לחנך את הילדים להשקיע בבורסה ואפילו עם מינוף.

הדבר הזה לא מוגבל לשוק ההון ובעולם הפסיכולוגיה והסוציולוגיה הראו שזוגות נוטים לתת לילדיהם "את מה שהיה חסר להם בילדותם" אבל שוכחים לתת לילדיהם "את מה שכן היה להם בילדותם".

מומו

Well-Known Member
בסוף זה פסיכולוגיה. כרגע הירידות יחסית זניחות. אבל כמה אנשים יכולים להתמודד עם ירידה של 40% בתיק מחקה מדד בלי לעשות שום דבר, כשמכל עבר אתרי החדשות והמבזקים מבשרים על 'התרסקות' בבורסה ? :)
אולי אדייק את השאלה שלי, האם אתה חושב שהטריגר הוא X אחוזים של ירידה? או כמות החדשות (=ההפחדות)?

כדיון נוסף בנושא - האם המשבר הבא יהיה יותר חזק מהקודמים?
לענ"ד התשובה היא כן. כי:
1. האוכלוסיה רוכשת יותר ויותר השכלה פיננסית
2. לימדו אותם "לא למכור בירידות" כי היסטוריה...
3. הם יחזיקו מעמד עד X מסוים ואז ישברו כי פסיכולוגיה...
4. שהם ישברו וימכרו, הכדור שלג יגדל והירידות יהפכו למימדים מפלצתיים

ניסיון להוכחת הדברים:
1. "משבר הקורונה" (כל העולם נסגר) במרץ 2020 ונחשב כ"עקיצת יתוש" - דקירה עם כאב לזמן קצר מאוד, תיקן בצורה כ"כ מהירה שכולם שאלו "היה בכלל יתוש?"
2. "המשבר" בשבוע שעבר...

daat99

מייסד
מנהל
האם אתה חושב שהטריגר הוא X אחוזים של ירידה? או כמות החדשות (=ההפחדות)?
אני חושב שאלו שני דברים שמזינים אחד את השני:

מכיוון אחד: יותר ירידות => יותר אנשים שמדברים על ירידות => יותר הפחדות בחדשות.

מכיוון שני: יותר הפחדות בחדשות => יותר אנשים שמדברים על הירידות => יותר אנשים שמוכרים מניות => יותר ירידות

זה גלגל שמזין את עצמו ולא ברור מה הצליח לעצור אותו בעבר כך שלא בהכרח ניתן לנבא מה יעצור אותו בעתיד.

האם המשבר הבא יהיה יותר חזק מהקודמים?
לא בהכרח - אני לא באמת יודע.

1. האוכלוסיה רוכשת יותר ויותר השכלה פיננסית
זה דווקא מוביל למסקנה שהמשבר יהיה יותר מתון כי ככל שיודעים יותר איך עובדת הכלכלה, כך מבינים יותר טוב שאנחנו מחזיקים בעלות על חברות ולא סתם רצף אותיות שנמכר במחיר נמוך מבעבר.

2. לימדו אותם "לא למכור בירידות" כי היסטוריה...
זה גם מחזק את המסקנה ההפוכה.

3. הם יחזיקו מעמד עד X מסוים ואז ישברו כי פסיכולוגיה...
כאן אני באופן אישי חושב שזה לא ש-"הם יחזיקו מעמד עד X" אלא שרוב האנשים שכרגע מחזיקים תיק מנייתי משמעותי (ברובו SP500 או נאסדק), לא באמת מבינים מה הם מחזיקים ומה המשמעות של זה.
לעניות דעתי, בתאריך עתידי כלשהו, התמונה שיש להם בראש תתנפץ והם פתאום יבינו שהם לא הבינו כלום וזה יוביל את חלקם המשמעותי למכור "בכל מחיר".

אין לי מושג מתי זה יקרה.
בשל כמות המידע השגוי שמופצת ברחבי האינטרנט בנושא השקעות מחקות מדד, אני בהחלט משוכנע שזה אכן יקרה.

4. שהם ישברו וימכרו, הכדור שלג יגדל והירידות יהפכו למימדים מפלצתיים
אני מסכים - השאלה הקשה היא מתי זה יקרה (זה לא בהכרח יהיה "במשבר הבא" ויכול להישאר עוד עשור+- גם אחריו).

ניסיון להוכחת הדברים:
1. "משבר הקורונה" (כל העולם נסגר) במרץ 2020 ונחשב כ"עקיצת יתוש" - דקירה עם כאב לזמן קצר מאוד, תיקן בצורה כ"כ מהירה שכולם שאלו "היה בכלל יתוש?"
2. "המשבר" בשבוע שעבר...
:)

דחילק

Active Member
אולי אדייק את השאלה שלי, האם אתה חושב שהטריגר הוא X אחוזים של ירידה? או כמות החדשות (=ההפחדות)?
זה הולך יד ביד. התקשורת אוהבת לייצר פאניקה כי מזה הם עושים את הכסף ומוכרים פרסומות..
אף אחד לא מעוניין לשמוע חדשות טובות, אז גם אם היה משהו טוב ידאגו להכניס איזה עקיצה :)
אגב היה בעבר נסיון לייצר עיתון שכזה (שמתמקד בחדשות טובות) זה לא ממש תפס...

כדיון נוסף בנושא - האם המשבר הבא יהיה יותר חזק מהקודמים?
אולי ואולי לא, אין לאף אחד את כדור הבדולח הנכון.
מה שכן, צריך לזכור ששוק ההון בסוף מורכב מקונים ומוכרים, ואם אתה אומר שכולם ימכרו בפאניקה זה אומר שהמצד השני יש מי שקונה בזול.
ואלו בד"כ יהיו הגופים הגדולים שנכון לעכשיו יושבים על ערימות של מזומנים ורק מחכים להזדמנויות.

daat99

מייסד
מנהל
אגב היה בעבר נסיון לייצר עיתון שכזה (שמתמקד בחדשות טובות) זה לא ממש תפס...
חבל שזה לא תפס - הייתי רוצה לעקוב אחריו.

מה שכן, צריך לזכור ששוק ההון בסוף מורכב מקונים ומוכרים, ואם אתה אומר שכולם ימכרו בפאניקה זה אומר שהמצד השני יש מי שקונה בזול.
ואלו בד"כ יהיו הגופים הגדולים שנכון לעכשיו יושבים על ערימות של מזומנים ורק מחכים להזדמנויות.
לא בהכרח.
חלק גדל והולך של הכספים בגופים הגדולים הוא כסף שמנוהל בשם הציבור (כגון פנסיות, קרנות השתלמות וקופות גמל במדינות השונות בעולם המערבי).
חלק גדל והולך מהכספים הללו כרגע מנותב לקרנות מחקות מדדים כגון SP500 ונאסדק, בלי שיש לאנשים הבנה אמתית של מה שהם משקיעים בו (בעיקר הלא אמריקאים שבחבורה).

המשבר יכול להתחיל "בהלת עדר" שתגרום לכמות עצומה של לקוחות להסיט את הכספים מהקרנות המחקות בחזרה למסלולים הישנים (אג""חים, פקדונות וכו').
במקרה שכזה עיקר המוכרים יהיו גופי ענק וצפוי להיות מאוד קשה לשוק לאזן את רצף המכירות הזה.

daat99

מייסד
מנהל
נכון אבל יש עדיין המון כסף מזומן שיושב בצד ורק מחכה להיכנס
זה סכום זניח ביחס לסך הכספים שהופקדו בפנסיות/קופות גמל/קרנות השתלמות ברחבי העולם ע"י אנשים שמדקלמים "רק מדד SP500" בלי שהם אי-פעם טרחו לקרוא את התשקיף ;)

מספיק לראות שהמחזיקים הכי גדולים בחברות הענק הם הגופים שמנהלים קרנות מחקות (כגון בלאקרוק, ספיידר ומתחרותיהן) בשביל להבין שאם תהיה מכירה המונית של הקרנות המחקות יהיה לשוק כמעט בלתי אפשרי להכיל את הנפח הזה.

כולל לחברות טכנולוגיה שישמחו לבלוע שחקנים קטנים יותר
זה בכלל כסף קטן ואם המשבר שאנו דנים עליו יתממש אז אני בספק רב אם ישאר להן מספיק הון בשביל תפקוד שוטף - קל וחומר בשביל רכישות ענק.

daat99

מייסד
מנהל
מה קורה אם כולם רוצים למכור ואף אחד לא רוצה לקנות ? השוק "קפוא"
זה מה שקורה:
* יום שני השחור, אוקטובר 1987 עם המניות של המדדים
* ה-"פלאש קראש" ב-2011
* ה-5 באוקטובר 2018 עם הקרנות שביצעו שורט על ה-VIX
* מרץ 2020 עם מחירי הנפט שהפכו לשליליים (שילמו לאנשים הון בשביל שהם "יסכימו לקבל נפט")
ואלו רק חלק מהמקרים שקרו אחרי שנולדתי...

השוק ממש לא קופא - הוא מתרסק לכיוון ה-0 וכמו במקרה של הנפט בקורונה אפילו לכיוון מחיר שלילי (משלמים לך בשביל שתיקח).

בקרנות המחקות אין חשיבה.
אם קרן מחקה מדד צריכה למכור מיליון מניות של החברה ה-500 בגודלה אז מנהל ההשקעות לא יכול לבחור להפר את ההתחייבות החוזית לחקות את המדד והוא חייב להיפטר מכל המיליון מניות אפילו אם זה אומר שהוא צריך לשלם למישהו אחר שיקח אותם ממנו (אחרת הוא חשוף לתביעה משפטית).

אף גוף שמנהל קרנות מחקות לא יחשוף את עצמו לתביעה משפטית בשביל להגן על ההון של הלקוחות - זה התפקיד של מנהלי הקרנות המנוהלות וקרנות הגידור.

למעלה תחתית