לא במקרה שלי, מדובר בקרנות איריות צוברות
גם במקרה שלך.
העובדה שמסתירים ממך את התזרים לא אומרת שהוא לא קיים ותמיד אפשר לממש לפי התזרים של ה-SP500.
אם למשל ה-SP500 חילק דיבידנד של 1.3% אז אתה יכול לממש 1.105% (מה שנשאר מהדיבידנד לאחר מס של 15% בקרנות האיריות).
יש גם את גישת ה-3%/4% שאני מאוד מתנגד לה מכיוון שאנשים לא מבינים שהגיעו אל המספרים הללו בגלל שהדיבידנד הממוצע של המדד היה 4.41% וזה אומר שהמחקר טוען
שניתן למשוך פחות מהדיבידנד בשביל שהתיק יישמר ולא מעבר אליו.
הבעיה המרכזית בקרנות האיריות היא המיסוי הכפול (מס של 25% על יתרת הדיבידנד של ה-85% כך שבפועל נשאר למשקיע בכיס רק 63.75% מהדיבידנד במקום 75% שהיה לו בקרנות האמריקאיות) ויותר מדי אנשים לא מבינים שזה בטווח הארוך עולה להם הרבה יותר מתשלום מס דיבידנדים מלא במקור גם אם מניחים דחיית מס ארוכה מאוד על ה-85% מהדיבידנד הנותר.
פיסה מאחורי התיק הנ״ל היתה שבשלב הצבירה רציתי לצבור ולא לגעת במשך הרבה שנים, ולכן בחרתי קרנות צוברות עם כמה שפחות ״שחיקה עקב מיסוי דיבידנדים״ בדרך, כדי למקסם את קצב הצבירה.
האם 100% מהנכסים שלך עד כה הושקעו באותן קרנות צוברות?
לא הקצת נכסים לאג"חים/פיקדונות/מזומן בכלל? (נתעלם לרגע מנדל"ן למרות שזה גם פוגע בתשואות בטווח הארוך)
אם אכן נמנעת מהקצאת הוא אל האג"חים/פיקדונות/מזומן אז
אולי יהיה לך רווח זעום כלשהו מדחיית המס של הקרנות האיריות.
ככלל אצבע: אסור לגעת בקרנות האיריות הצוברות יותר מ-15 שנה גם אם קרה אסון וחייבים כסף לניתוח מציל חיים, שלא לדבר על סתם לחגוג אירוע משמח במשפחה.
החישוב של כלל האצבע:
דיבידנד של המדד הוא 1.32%.
קרן אירית משלמת מס של 15% במקום 25% כך שהיא מקבלת דחיית מס של 10% מהדיבידנד שזה 0.132% מהקרן עצמה.
במועד המכירה משולם מס של 25% על כל ה-85% הנותרים מהרווחים של הדיבידנד שזה יוצא 21.25% מהדיבידנד המקורי שזה 0.2805%.
בשביל להגיע לנקודת השוויון אתה צריך שהחיסכון בדיבידנד המקורי (0.132% מהקרן) ירוויח יותר מ-0.2805% מהקרן שזה אומר שהוא צריך להרויח 112.5% לפני שקלול דמי ניהול רק בשביל להגיע לנקודת האיזון עם דיבידנד ששולם עליו מס מלא במקור.
בנוסף יש את דמי הניהול של הקרן שנגבים מהדיבידנד המקורי ומתווספים לפער כך שבפועל הדיבידנד המקורי צריך להרוויח הרבה יותר מ-112.5%.
כל זה, רק בשביל
להגיע לנקודת השוויון עם קרן מחלקת רגילה.
הסבירות שאנשים לא יגעו בכספים שלהם בכלל (אסור לאזן עם נכסים חלופיים כגון אג"ח/פיקדונות/מזומן, אסור למכור בשביל לממן הוצאות חירום כגון ניתוח מציל חיים או לחגוג מאורע משמח וכו') למשך תקופה כל כך ארוכה שואף ל-0.
למה בכלל להתעסק במספרים כל כך קטנים מלכתחילה כשהם קושרים את הידיים ומגבילים את הדרך שלנו לחיות את החיים כל כך הרבה כל הזמן?
אני באופן אישי לא מוצא בכך היגיון אבל כל אחד יעשה כרצונו.
רוב האנשים שאני מכיר לא טרחו בכלל לחשב את נקודת השוויון ו/או את הרווח בפועל גם אם הם יניחו שהם הגבילו את עצמם ליותר מנקודת השוויון הזו (מה שאני עדיין לא ראיתי קורה אצל אף אחד).
כל המקרים המציאותיים שבהם נתקלתי עד כה הובילו
להפסד הון בגלל שימוש בקרנות צוברות במקום בקרנות המחלקות.
אם אצטרך להשתמש בחלק הזה, אממש אד-הוק לפי הצורך
כל מימוש גורם לך לשלם אפילו יותר ממה שהיית משלם בקרן מחלקת מלכתחילה.
אם אתה כן מתעתד לממש בעת הצורך אז זה צפוי להיות נזק וודאי לאורך חייך.
אבל אני מקווה שלא יהיה צורך.
מצער אותי לשמוע שאתה מקווה שלא יהיה לך צורך לממש בשביל לחגוג מאורעות משמחים בחייך

בשביל מה עבדת קשה אם לא בשביל לחגוג עם משפחתך ולייצר זכרונות מאושרים שילכו אתך לשארית חייך?
נ.ב.
ואם תגיד "בשביל זה אני שם כסף בצד" אז כל שקל שאתה שם בצד במקום להשקיע בקרן מחלקת
מפסיד את פער התשואות בין המדד לבין הפיקדון/מזומן וההפסד הזה
הרבה יותר גדול מהפער במיסוי הדיבידנדים בין הקרנות הצוברות והמחלקות כך
שהנזק המצרפי לסך הנכסים שלך גדול יותר בגישה הזו מאשר השקעה הכסף בקרן מחקה מחלקת ופשוט לממש כשרוצים.
מבחינה פסיכולוגית זה התאים לי מאוד
אני חושש שכמו רבים לפניךף גם אתה לא הקדשת את הזמן לצורך בדיקת הנתונים לעומק ופשוט הסתמכת על מישהו ששכנע אותך שזה התאים לך בעבר כי בינתיים לא תיארת שום דבר בפסיכולוגיה שלך שתומך בהשקעה בקרנות צוברות.
את החלק החדש אני מייעד לייצר הכנסה שוטפת משלימה ופרדיקטבילית לתקופה שבה לא אעבוד (תחליף רעיוני להשכרת דירה)
כאן אתה בפעם הראשונה מתחיל להציג את הפסיכולוגיה שלך (בחלק שבתוך הסוגריים) וזה משהו שכבר הרבה יותר ברור ומסביר מדוע אתה רוצה להקדיש הון לגישה הזו.
גישת ההשקעה בנדל"ן הנפוצה בארץ מתבססת על:
1. תן לי ת'שכר דירה שלי ותעזוב אותי בשקט...
2. בטווח הארוך "אני משוכנע" שאני אוכל למכור את הדירה ביותר אבל כמעט ואף אחד לא מוכר דירה שמושכרת עם דייר טוב אז זה לא באמת עוזר לאף אחד בפועל
זו בדיוק הגישה הפסיכולוגית של השקעה תזרימית: תן לי תזרים ואל תטריד אותי עם שווי (אבל אני כן מניח שבטווח הארוך הוא יעלה בניגוד לפיקדונות/אג"חים).
ברור לי שההבחנה היא פסיכולוגית בלבד
בהשקעות הפסיכולוגיה מכתיבה את התוצאות - לא בחירת ההשקעה שנראתה יותר טוב באקסל שמישהו אחר כתב תוך התעלמות מהטעויות שלו...
אפשר להשיג אותו דבר ע״י מימושים של התיק הצובר
אני ממש לא חושב שאפשר להשיג את אותו הדבר ע"י מימושים של תיק צובר.
על סמך כל המידע שנחשפתי אליו, אני באופן אישי חושב שמימושים של תיק צובר מובילים לתוצאות
הוליסטיות גרועות יותר - ובהרבה.
בכל מקרה, המידע שאני נחשפתי אליו אינו רלוונטי - רק הפסיכולוגיה שלך רלוונטית.