שוב סליחה על החפירות, אבל אני באמת לא מבין לוגית,
בפורום הזה, מותר לשאול כשלא מבינים גם אם הדברים נשאלו בעבר.
אותי לא אמור לעניין מה אחוזי ההצלחה של הקבוצה או של כל המשתתפים, או של כל החברות בעולם שיכולות להיות טובות למטרותיי,
נכון מאוד ולכן לא ניתן להניח שכל המשתתפים שהחליפו חולצה "הפסידו" כפי ש
@talco הציע בעקבות הרצון שלך לא להתחקות אחרי אצנים שמחליפים חולצות.
תחשוב על זה כך (מתורגמן מרתון/בורסה):
* כל החברות בעולם (משפחתיות, פרטיות וציבוריות) = כל האנשים בעולם
* כל החברות במדד = כל האצנים במרתון עם חולצות בכל הצבעים האפשריים (צריך להגיע להישג משמעותי בשביל להיכנס למדד - הפיצריה השכונתית הכי טובה שהיית בה בחייך עדיין לא הצליחה לעשות זאת)
* כל החברות שמגדילות את הדיבידנד בהתמדה = כל משתתפי המרתון שמתחילים את הריצה עם חולצה שחורה
* כל החברות ששינו שמות, התמזגו, התפצלו וכו' = כל משתתפי המרתון שהחליפו חולצה באמצע המרוץ ולא ניתן לדעת מה התוצאה שלהם בלי להתחקות אחרי החלפת החולצות של כולם
מכיוון שאתה לא רוצה לבצע את ההתחקות כי היא דורשת ממך מחקר מעמיק (בדיקה של ההיסטוריה כל החברות המקוריות כולל נבירה בדו"חות בשביל להבין אם חברה שלא קיימת היום עדיין הניבה למשקיע תוצאה חיובית) אז
@talco הציע להגדיר את כולן כ-"גרמו למשקיע להפסיד".
בלי ההתחקות אחרי החברות: 6 חברות שהיו עם תשואת דיבידנד
נמוכה מפי
-1 מתשואת הדיבידנד של המדד גרמו למשקיע נזק.
עם ההתחקות: רק 2 חברות מתוך כל החברות שהיו עם תשואת דיבידנד
נמוכה מפי-2 מתשואת הדיבידנד של המדד גרמו למשקיע נזק.
בשל ההנחה ש-"כל מי שהחליף חולצה אוטומטית הפסיד" קיבלת שכמות "המפסידים" גדולה בהרבה ממה שהיא היתה במציאות אפילו כשהקטנת את הקבוצה לתת-קבוצה יותר בטוחה.
ההנחה הזו שוברת את המחקר ולא ניתן להסתמך על תוצאות של מחקר שכזה.
נ.ב.
באופן כללי לא ניתן להסתמך על תוצאות של מחקרים היסטוריים כשבאים לקבל החלטות על העתיד.
כשמלכתחילה מתבססים על מחקר שבור אז המצב גרוע פי כמה.
אותי מעניין שבתוך 75%, אני בסבירות הגבוהה ביותר לסיים את המרתון בהצלחה. אלו החברות שהוכיחו ללא ספק שהן מנצחות (אבל לא כולן).
נכון, אבל במקרה הזה אתה מגביל את עצמך לתת-קבוצה הרבה יותר גרועה.
אם נקביל את זה למקרה שלנו - בשביל להגיע למצב שבו אתה חוזר לרמת סיכון לאי-הגדלת דיבידנד של 1.7% (שזו הרמה שהגעתי אליה עם הגדרת מכפיל תשואת דיבידנד של עד פי-2 מתשואת הדיבידנד של המדד הרחב) אתה צריך להגביל את עצמך למכפיל תשואת דיבידנד של פחות מ-1 לעומת המדד הרחב (מכפיל של 1 הוביל אותנו לסיכון של 14.7%).
אני לא אתפלא בכלל אם במחקר שכזה אתה תגיע בסוף למכפיל של פחות מחצי במקום "עד פי-2".
אם אני צריך לבחור רץ אחד, אני בסבירות גבוהה, שמי שבעל חולצה שחורה, יסיים בהצלחה,
אתה לא יודע את זה.
דווקא לפי הדוגמא ההיפוטתית שסיפקתי לך:
1. יש לך סבירות של 100% שאדם שהתחיל עם חולצה שחורה והחליף חולצה יצליח
2. יש לך רק 93.75% הצלחה אם תבחר באדם התחיל עם חולצה שחורה וסיים עם חולצה שחורה
93.75% זה פחות טוב מ-100% ולכן דווקא בדוגמא הזו אתה תעדיף לבחור אדם שהתחיל עם חולצה שחורה ואז החליף חולצה.
הבעיה היא שלפי ההנחה שהוצעה, אתה תניח שכל מי שעשה זאת הוא כישלון ולא סיים את המירוץ.
בנוסף, אין לך יכולת לדעת בתחילת המרוץ מי יחליף חולצה באמצע המירוץ כך שהדרך היחידה שלך למדוד את התוצאה שלך היא לבדוק מספרי חולצות בסוף מול ההתחלה (אין לך איך להבדיל בין ה-5 חולצות שחורות שלא הגיעו כי האצן לא סיים את המירוץ לבין ה-20 שלא הגיעו כי האצן החליף חולצה).
"המחקר שלך" יוביל אותך למסקנה המוטעית לגמרי שאחוזי ההצלחה של "אצנים עם חולצות שחורות" הם רק 75% ולא 95% (המציאות של כל הקבוצה בלי קשר להחלפת חולצה), או 93.75% (מי שלא החליף חולצה) או 100% (מי שכן החליף חולצה).
רק מצמצמת את המבחר שאני צריך לבחור ממנו, לא את איכותו.
אין לך שום יכולת לדעת את ההשפעה על האיכות בלי לדעת.
עד כמה שאתה יודע, ה-20 שהחליפו חולצות הם בדיוק ה-20 שסיימו את המרתון במקומום 1-20.
בנוסף, עד כמה שאתה יודע, ה-75 הנוספים שסיימו את המרתון בלי להחליף חולצה הם היו ה-75
האחרונים מתוך כמה אלפי אצנים כך שהם יכולים להיות הכי גרועים.
אם אלו היו התוצאות למשל אז היה ניתן להניח שעצם לבישת החולצה השחורה בתחילת הריצה מסייעת להגברת הקצב כשהאצן עדיין מלא באנרגיה ושהחלפת החולצה משחורה ללבנה באמצע (כשהאצן מתחיל להתעייף) מספקת לאצן אנרגיה מחודשת בשל קירור הגוף ביחס לטמפרטורה שאיתה הוא רץ עד אותה הנקודה.
במקרה המציאותי יכול להיות שמצאנו דרך לשפר את תוצאות אצני המרתון בעולם אבל עם הנחת המוצא "כל מי שהחליף חולצה לא סיים את המירוץ" לא היינו רואים את הקשר.
כל מי שצלחה את משבר 2000, משבר 2008 ואם אפשר גם את אינפלציית שנות ה 80 וכו (מחלקות ומגדילות 50 שנה)
שעומדת בשאר הפרמטרים (חוב הון, הגדלות מעל 5%, יחס חלוקה וכו וכו) היא בהכרח בעלת הסבירות הגבוהה יותר להצלחה,
למרות ! שיכול להיות שיש עוד חברות כאלה.
בשביל לדעת אם היא צלחה את המשברים או לא
אתה צריך להתחקות אחרי החלפות החולצות בדרך וזה בדיוק מה שאתה טענת
שאתה לא רוצה לעשות ומה ש
@talco בא לחסוך לך עם ההנחה שהוא הציע.
בשביל לדעת מה קרה לאצן שהתחיל את הריצה עם חולצה שחורה, לא מספיק לבדוק מה קרה למי שסיים את הריצה עם חולצה שחורה וחייבים לבדוק את כל החלפות החולצה שבדרך.
כל הרצים עם חולצה שחורה מסיימים מירוצים,
נתון לך שזה לא נכון - 5 מתוך 100 לא סיימו.
יש רצים עם חולצה שחורה שבמהלך הריצה מחליפים ללבנה וגם מסיימים,
נתון לך שכל מי שעשה זאת סיים אבל אתה רוצה להניח שכל מי שעשה זאת לא סיים.
תבחר צבע של חולצה שלדעתך תסיים את המירוץ הבא
אנחנו לא עוסקים בבחירת צבע של חולצה (לא רוצה להשקיע בפיצריות שכונתיות).
אנחנו תמיד מתחילים עם שחור (רק החברות שהגדילו את הדיבידנדים בהתמדה) כי אנחנו בודקים את השפעת קליטת החום של הצבע השחור על האצנים
אני משווה בין (לא כל) החברות הטובות בוודאות, מה הן עשו, שהבטיח להן (בעבר) הצלחה, ביחס לשאר העולם.
ברגע שאתה מוחק קבוצה
לפי (אי-)השרידות שלה אז אתה נופל ב-"
הטיית השורדים".
במלחמת העולם השניה זה הוביל למוות מיותר של המון אנשים וכאן הנזק הוא רק פיננסי אז אתה יכול לעשות מה שמתחשק לך
זה הפרמטר (אחד מהם ברשימה שלנו) בסבירות הגבוהה ביותר להצלחה, לא ?
לא אם מחקת קבוצה גדולה של חברות.
לדוגמא:
נניח והיו 100 חברות והתוצאות שלהן ידועות ככאלו:
* 50 חברות פשטו רגל
ואין עליהן מידע בסוף התקופה
* 48 חברות שגשגו וייצרו רווח של פי-2 למשקיע
ויש עליהן מידע בסוף התקופה
* 2 חברות שרדו והמשקיע לא הפסיד ולא הרוויח סכומים משמעותיים
תוצאות אמת:
* 50% סיכון לאבדן כל ההון
* 48% סיכוי להכפיל את ההון
* 2% סיכוי להישאר כמו שהתחלנו+-
לפי תוצאות האמת, אני לא רוצה להשקיע בהשקעה שכזו כי היא הפסדית בתוחלת:
יש לנו 100,000 שח ואנחנו משקיעים אותו בכל 100 ההשקעות הללו כך שבכל אחת מהן יושקע 1000 שח:
* ב-50 השקעות נאבד את כל הכסף = 50,000 שח הפכו ל-0 שח
* ב-48 השקעות נכפיל את הכסף = 48,000 שח הפכו ל-96,000 שח
* ב-2 השקעות נשארנו כמו שהתחלנו = 2,000 שח נשארו 2,000 שח
תוצאה: 100,000 שח הפכו ל-98,000 שח.
קרי: הפסדנו 2% מההשקעה!
אתה מציע להתעלם מכל החברות שאין עליהן מידע בסוף התקופה ולכן המקרה שאתה תבחן הוא כזה:
היו 100 חברות אבל על 50 אין מידע מסוף התקופה אז אנחנו מתעלמים מהן.
כעת אנחנו בודקים מה קרה ל-50 החברות שיש עליהן מידע מלא שלא צריך לחפש קשה ואנחנו רואים:
* 48 חברות שגשגו וייצרו רווח של פי-2 למשקיע
* 2 חברות שרדו והמשקיע לא הפסיד ולא הרוויח סכומים משמעותיים
התוצאות של המחקר שלך:
* 96% סיכוי להכפיל את ההון (48 חברות מתוך 50)
* 4% סיכוי להישאר כמו שהתחלנו+- (2 חברות מתוך 50)
* 0% סיכוי להפסיד כסף (מתוך ה-50 שיש עליהן מידע, אף אחת לא הפסידה כספים)
לפי התוצאות שלך, אתה מאוד רוצה להשקיע בהשקעה שכזו כי היא רווחית בענק בתוחלת:
יש לנו 100,000 שח ואנחנו משקיעים אותו בכל 50 ההשקעות הללו כך שבכל אחת מהן יושקע 2000 שח:
* ב-48 השקעות נכפיל את הכסף = 96,000 שח הפכו ל-192,000 שח
* ב-2 השקעות נשארנו כמו שהתחלנו = 4,000 שח נשארו 4,000 שח
תוצאה: 100,000 שח הפכו ל-196,000 שח.
קרי: הרווחנו 96% על ההשקעה!
אין היגיון בהתעלמות מקבוצה גדולה ולהמשיך לצפות לתוצאות קרובות לאמת.