המצב בארץ לא מדליק נורות אדומות?!
לעניות דעתי: בינתיים לא.
אני באופן אישי חושב שהמחאה החברתית גורמת ליותר נזק מוחשי בהווה מנזקי הרפורמה התיאורטיים שבכל מקרה יוכלו להתבטל בנקל לאחר הבחירות הבאות.
בכל מקרה אני לא מזהה שום דבר שמהווה נורת אזהרה מבחינת היכולת שלי להתנהל כקפיטליסט במדינת ישראל עם תיק השקעות שמבוסס על נכסים שנסחרים בבורסה האמריקאית.
המצב שלנו עם בני דודינו, פיגועים בשטחים ובירושלים, איראן והגרעין וכו'...
אני לא יודע בן כמה אתה אבל בילדותי (ובבגרותי) היו דברים הרבה יותר גרועים בארץ ממה שיש היום ועדיין התמודדנו למרות חוסר באמצעים שזמינים לנו היום ואנחנו עדיין כאן.
טריויה:
מי זוכר את משמעות הביטוי "7 בום" ומתי בפעם האחרונה קרה מאורע דומה בארץ?
אתה זוכר את הכור הגרעיני בעיראק?
בכל מקרה אם הסיכון הספציפי הזה יתממש אז לא יעניין את גווייתי מה קרה לתיק ההשקעות שלי.
וסליחה שאני משתדל לא להיות מעורה בענייני החדשות
גם אני נמנע אבל בניגוד לציבור הרחב אני מעדיף לקבל את המידע שעליו אני מתבסס מהמקור ולא מהתקשורת.
לדוגמא:
עוד לפני שהממשלה הנוכחית עלתה לשלטון ההשקעות בהייטק בעולם דעכו ואפילו פסקו לחלוטין בכמה מדינות בשל האינפלציה והמצב הכלכלי בעולם הכללי.
ההייטק הישראלי מתודלק ע"י כספים של אותם משקיעים זרים שכבר הפסיקו להשקיע בחו"ל ולקח עוד כמה חודשים עד ש-"החדשות הרעות" פורסמו בארץ.
הקטע הוא שבאותם כמה חודשים עלתה הממשלה הנוכחית לשלטון ולכן בעלי אינטרסים שנמצאים באופוזיציה החליטו לפרסם שהפסקת ההשקעות היא בגלל הממשלה והרפורמה למרות שבמציאות ההשקעות צומצמו דרסטית קודם לכן.
דוגמא כזו לנזקים שיוחסו לממשלה הנוכחים למרות שמבחינה כרונולוגית הם החלו מעבר לים עוד לפני שהממשלה הנוכחית נבחרה בקלפי בצורה דמוקרטית מראה את הידע השגוי שמופץ לציבור ומתדלק את המחאה.
אני באופן אישי לא תומך ברפורמה אבל אני מאוד מתנגד לגרימת נזק וודאית בהווה בשביל למנוע אותה במקום פשוט לחכות לבחירות הבאות ולהצביע בצורה שתוביל לביטולה.
אף אחד הרי לא מאמין בלב שלם שלא יהיו יותר בחירות במדינת ישראל רק בגלל הרפורמה של הממשלה הנוכחית (לפחות כך אני מקווה).
מתי לדעתך אתה חושב לממש את כל נורות האזהרה שיש כאן בארץ הקודש ולברוח?
כשיתחילו נורות אזהרה במציאות

בוא ונזכור שכל נכסי הועברו לחו"ל בלי שום קשר לרפורמה כזו או אחרת לפני לא מעט שנים.
הסיבה שאני העברתי את הנכסים הייתה נורות אזהרה (שעדיין לא התממשו במלואן) מעצם חוסר קיום התחייבות ביטוחית לכספי האזרחים במערכת הבנקאית בארץ בעוד שבחו"ל קיים ביטוח שכזה (ראה SIPC).
לא - אני מתכנן להישאר כאן גם אם תהיה מלחמה.
אני באופן אישי מעדיף למות בארץ מאשר לגור בחו"ל - פסיכולוגיה במיטבה.
לא כל איום מסוכן הופך להיות גירוש ספרד \ שואה \ מלחמת כושלת (יום כיפור)
נכון מאוד וכאן מגיע תהליך ניהול הסיכונים של האינדיבידואל.
בכל מקרה אין כאן "חכמה בדיעבד" (באופן אישי אני לא מאמין בקיומו של הביטוי במציאות אבל זה כבר דיון נפרד בפני עצמו) אלא ניהול סיכונים.
לשיטתך זה אומר שכל מי שנשאר בארץ עצם את עיניו והתעלם מנורות האזהרה
עם ניסוח טיפה שונה:
"כל מי שנשאר בארץ או שבחר לקחת על עצמו את הסיכון או שעצם את עיניו"
אין לי דרך לדעת מי "עצם את עיניו" ומי החליט (כמוני למשל) שהוא מעדיף להישאר בארץ גם אם זה יגרום לאסון עבורו/משפחתו.
הזכרת את מלחמת יום כיפור שהיתה כשלון טוטאלי לעומת זאת מלחמת ששת הימים שכל "השכנים הטובים שלנו" ניסו למחוק אותנו - היתה הצלחה מסחררת. האם בכל פרוץ מלחמה היה צריך לברוח מהארץ?
לא הזכרתי את המלחמה מבחינת "היינו צריכים לברוח".
הזכרתי את יום כיפור מכיוון שהיו נורות אזהרה ודו"חות מודיעין שהולכים לתקוף אותנו והממשלה בחרה לשחרר את החיילים לחופשות במקום לאייש את הגבול.
ההתעלמות מנורות האזהרה שאני התייחסתי אליהן הן של הממשלה ולא של הציבור.
במלחמת ששת הימים למשל המצב היה הפוך.
היו דיווחים מודיעיניים ובמקום לשחרר את החיילים לחופשות הממשלה החליטה ליזום את התחלת המלחמה באמצעות מבצע צבאי שהוביל להצלחה המסחררת של אותה המלחמה.
אפשר לומר שצבאות ערב עשו לנו "ששת הימים" ביום כיפור - הם פשוט לא הצליחו לשמר את ההצלחה לאורך המלחמה ולכן לבסוף כשלו.
נ.ב.
גם בהתקפה על פרל הרבור שהכניסה את ארצות הברית למלחמת העולם השניה היו נורות אזהרה ודו"חות מודיעין מקדימים על התקיפה אבל ממשלת ארצות הברית התעלמה מהן וגם במקרה הזה המאורע הסתיים באסון.
במילים אחרות, אם הכדור בדולח שלנו עדיין לא עובד, לענ"ד פעמים שהסימנים המחשידים יכולים להתברר כ"נורות אזהרה" או "זאב זאב". מתי נדע? רק אחרי שזה יקרה...
יש הבדל מהותי בין "נורות אזהרה" לבין "זאב זאב".
"נורות אזהרה" אלו סימנים שמעידים שההסתברות למאורע לא רצוי עלתה באופן משמעותי.
"זאב זאב" זה בסך הכל ניסיון הפחדה שנעשה ע"י צד ג' ללא שום שינוי בהסתברויות למאורעות לא רצויים.
במקרה שתואר בשרשור העובדה שמייקל בארי רכש מניות פוט עם השקעת סכום כספי לא ידוע (כפי שהסברתי לא ניתן להסיק כמה כסף הוא הוציא על רכישת האופציות מההודעה התקשורתית) לא משנה את ההסתברות לפשיטות רגל המוניות של חברות ענק בינלאומיות ברחבי ארצות הברית.
משכך לא מדובר ב-"נורות אזהרה" (אין שינוי בהסתברות למאורעות לא רצויים) אלא ב-"זאב זאב" (ניסיון הפחדה ע"י התקשורת).
באותו הרגע.
כל מה שאתה צריך זה לבדוק אם העובדות בשטח השתנו או שסתם מישהו בעל אינטרס מספר סיפור.
האם לדעתך יש מישהו בעולם שיכול להצביע על נקודת הזמן \ תפנית באותו זמן שזה קורה (Real Time) שמאותו רגע צריך לברוח?
לא, אבל אם אדם חושש מכך אז רצוי שהוא יברח לפני תחילת המבצע (או לכל המאוחר ברגע שהוא שומע עליו לראשונה).
האם אתה לא חושב שאם מישהו הצביע על נקודת הזמן הזו אזי זה יהיה כבר מאוחר מדיי ואולי יצליח להציל רק את עצמו ואת הקרובים ביותר (סיכוי קלוש ביותר שיוכל להציל משהו מהרכוש)
לא בהכרח.
ראה למשל מה קורה ברוסיה שאנשים עדיין ממשיכים לעזוב ולהוציא משם רכוש למרות שהמלחמה התחילה מזמן.
האיום התממש לצערנו והתוצאה המרה ידועה... אבל לא כל איום על העם היהודי בהיסטוריה נטבחו 6 מליון יהודים.
נכון מאוד אבל אם אתה כבר יודע שיש יותר "לא-יהודים" שבעולם שמעדיפים שיהודים לא יהיו בקרבתם מאשר ההיפך אז מלכתחילה רצוי להימנע מלהיות בקרבתם ולא לחכות עד שהם יתחילו לצאת במסע הרג.
על אותו משקל על מייקל בארי שמענו רק בגלל שהאיום התממש... אם משבר הסאב פריים לא היה קורה - לא היינו שומעים עליו.
זה יותר גרוע מכך - שמענו עליו רק שהאיום התממש לפני שהוא פשט רגל.
גם אם האיום היה מתממש אפילו חצי שנה אח"כ אנחנו כנראה לא היינו שומעים עליו.
אם נחפש טוב נמצא יועצים \ אנשי מקצוע (שכיום לא ממש מוכרים בעולם) המנבאים שחורות לשוק האמריקאי, בינתיים הם לא הפכו "למייקל בארי הבא"
הביטוי הזה נכון משחר השוק האמריקאי בכל יום מהקמתו ועד כה ומשכך הוא ביטוי חסר משמעות.
לא מעניין אותי מה אנשים מנבאים - מעניין אותי מה העובדות בשטח מדגימות.
* האם כמות גדולה באופן חריג של חברות רווחיות עברו להפסדים משמעותיים?
* האם כמות גדולה באופן חריג של אנשים שעבדו בצורה רציפה ורוצים להמשיך ולעבוד מוצאים את עצמם מחוסרי עבודה למרות נקיטת מאמצים רבים למציאת עבודה?
* האם חנויות התחילו לתלות שלטים "לא זקוקים לעובדים" רק בשביל שאנשים יפסיקו לשאול אותם אם הם מעסיקים עובדים חדשים כמו שקרה בייאוש הגדול?
בינתיים לא קרה שום דבר מהותי בעולם שמעיד על התמוטטות המערכת הפיננסית.
כמובן שזה לא אומר שהיא לא יכולה להתמוטט (היא הרי כמעט התמוטטה עם AIG במהלך 2008) אבל זה כן אומר שהסבירות למאורע הלא רצוי לא השתנתה באופן משמעותי.
אם כלכלת ארצות הברית תקרוס אז מייקל בארי יפסיד הרבה מאוד כסף כי לא יהיה לו איך להרוויח מהשורט כך שאפילו הוא לא מאמין שזה יקרה
האם זו הכמות? כלומר, בתור אנשים פשוטים צריכים להמתין עד ש-X אנשי מקצוע \ יועצים יציגו את מחקריהם איך ארה"ב הולכת לאבדון ורק אחרי שמכסת ה-X יועצים התמלאה אז נחליט לצאת למגננה?
לפי הגישה הזו המשקיע צריך להתחיל במגננה לפני רכישת המניה הראשונה ע"י אי רכישת מניות בכלל.
אין דרך להתגונן מדברים שכאלו וזה ממש לא קשור לנורות אזהרה ו-"זאב זאב".
בכל מקרה תשים לב שלא מדובר על אנשים שחושבים שהכלכלה הקפיטליסטית תעלם אלא על אנשים שחושבים שמחירי המניות ירדו ואלו שני דברים שונים באופן מהותי.
עבור משקיעי תזרים שכמונו ירידה במחירי המניות זה מאורע חיובי ולכן אין סיבה לנקוט בפעולות שמגנות עלינו ממאורעות חיוביים.
הדבר משול לאדם שמנסה "להגן על עצמו" מפני העלאת משכורת בעבודה ע"י גרימת נזק מכוון למעסיק.
ראשית אני רואה לנכון לציין שלצערי הרב האיכות של רוב המחקרים שנחשפתי אליהם עד כה היא מתחת לרצפה.
שנית חשוב מאוד להבין ממה הם מזהירים ואם זה רלוונטי אליך.
בוא ונניח שיש כפר עם המון אנשים ירוקים ומעט מאוד אנשים כחולים.
בוא ונניח שמתחילות להתרוצץ שמועות שהאנשים הירוקים רוצים להרוג את הכחולים בשביל לקחת את רכושם ולחלקו באופן שוויוני בין כל האנשים הירוקים שמתגוררים בכפר.
במקביל נניח שיש דיווחים ממוכר הנשקים של הכפר שחלק גדול מהאנשים הירוקים רכשו רובים אוטומטיים חדשים עם הרבה תחמושת למרות שרובם בעבר לא החזיקו בנשקים בכלל.
האם האדם *הירוק* צריך לברוח מהכפר?
איזה פעולות הגנה אתה ממליץ לאדם *ירוק* לנקוט בשביל להימנע מלמות כשהמון חבריו הירוקים יהרגו את כל מיעוט הכחולים?
אם כל נורות ההזהרה מזהירים מכך שלמישהו אחר יקרה משהו רע אבל לך יקרה משהו טוב, למה אתה זה שצריך להתגונן?
כלומר, אתה לא בטוח שנמצא את אותם היועצים \ אנשי מקצוע שניסיתי לטעון שהם קיימים בפסקה הקודמת?
אתה תמיד תוכל למצוא אנשים שנוקטים מפעולות הגנה מפני מאורעות שהסתברות התממשותם נמוכה עד כדי לא קיימת.
השאלה היא לא אם קיימים אנשים שעושים את הפעולות הללו אלא אם קיימות עובדות שתומכות בכך שהסבירות להתממשות הסיכון *שמשפיע עליך לרעה* עלתה.
בינתיים אני לא מזהה נורות אזהרה שמראות שהסבירות למאורעות שמשפיעים *עלי* לרעה עלתה.
כמעט בטוח שבזמן משבר הברוקר ישנה את יחסי המינוף ולא יאפשר מינופים בסדרי גודל כאלה, מה שיוביל למימוש בכפייה
אני לא בטוח ש-"כמעט בטוח...".
בכל מקרה כפי שציינתי במציאות ההיסטורית הדיבידנדים עצמם הקטינו את המינוף כך שגם עם הרעה סבירה ביחס המינוף עדיין לא היה קורה מימוש בכפיה.
כמובן שאין לנו שום דרך לדעת מה יהיה בעתיד אבל הבנת הפרופורציות שקשורות להתממשות הסיכון בעבר היא קריטית.
ולכן מומלץ מאוד להיות בצד הבטוח, לא להגיע למינופים קיצוניים לאורך זמן
מסכים לגמרי.
תשים לב שהמקרה שתואר הוא כל כך קיצוני שהסבירות להתממשותו שואפת ל-0.
בשביל שהוא יתממש צריכים להתקיים
כל התנאים הבאים ללא יוצא דופן:
1. המשקיע צריך להתמנף ברמה הנ"ל בשיא ממש לפני תחילת ירידות של 80% (מאורע שקרה פעם אחת ב-100 השנים האחרונות) וההסתברות לכך היא 1 מתוך 36,500 לערך
2. השוק צריך לרדת את כל ה-80% בלי לעצור בדרך
3. המשקיע לא יקבל אפילו דיבידנד בודד במשך כל הירידות - זה מאורע שלא קרה מבחינה היסטורית אפילו פעם אחת
4. המשקיע לא יכול להפקיד אפילו שקל אחד בתיק ההשקעות מכספים שהוא קיבל מעבודות מזדמנות - זה גם מאורע מאוד נדיר עם סבירות מאוד נמוכה להתממשות (גם אם המשקיע לא יצליח לעבוד באופן רציף הוא לכל הפחות יקבל קצבאות מהמדינה ו/או עבודה זמנית ו/או ימכור חפצים שיש לו בבית במחירי שפל)
כל אחד מארבעת התנאים הללו הוא בסבירות נמוכה מאוד להתקיים והסבירות שכולם יתקיימו ביחד עבור אותו אינדיבידואל היא באמת שואפת ל-0.
נ.ב.
אם זה כבר התקיים עבור אינדיבידואל אז הוא כל כך חריג כך שהוא יוכל למכור את הסיפור שלו לאיזה עיתון/סרט ובכך להרוויח כסף וזה בפני עצמו יבטל את קיום #4 ואיתו את התממשות הסיכון...