אתה שאלת על תיאוריה עתידית - אני מעדיף לענות מהמציאות הנוכחית כי היום אין לי קרן כזו, אנחנו באמצע משבר ואני בלי משכורת מתחילת המשבר.כיצד היית נוהג
הפעולות שלי התפרשו על פני כמה מישורים:
1. כאדם סולידי מטבעי ההכנסה החודשית שלי הרבה יותר גדולה מההוצאות השוטפות שלי ואין לי התחייבויות מהעבר שאני צריך לממן בעתיד (אין רכישות בתשלומים).
עקב כך המשכורת האחרונה שקיבלתי לא רק שכיסתה את כל ההוצאות שהיו לי באותו החודש אלא השאירה לי "קרן חירום" נדיבה לשאר המשבר.
2. במהלך משברים ההוצאות יורדות ואני באופן אישי למרות היותי עם הוצאות נמוכות מלכתחילה מוצא את עצמי עם הוצאות שנמוכות ביותר מ-25% מההוצאות הרגילות שלי דבר שמאפשר לי להשתמש ביתרת המשכורת האחרונה למשך יותר זמן.
3. יש לי (וככל הנראה גם לך) זכאות לדמי אבטלה שלמרות שלא מכסה 100% מהמשכורת היא מכסה הרבה יותר מ-100% מההוצאות השוטפות שלי שהן גבוהות יותר מההוצאות שלי היום באמצע המשבר.
קבלת דמי האבטלה לבדן יכולות לממן אותי במשך חודשים רבים (אם לא יותר משנה).
4. אני מקבל דיבידנדים מתיק ההשקעות שלי שבלי קשר לגודלם מסייעים לי להתמודד עם המשבר (במקרה הפרטי שלי זה מספיק בשביל לממן את כל הוצאותיי אבל זו לא דרישה של התנאים הללו).
5. ביררתי לגבי אפשרויות ללקיחת הלוואות לכל מטרה מגופים שונים ופרושות בפני הרבה מאוד אפשרויות שכאלו עם ריביות סבירות ביותר שעלותן המצטברת במשך משבר מתמשך קטנה בהרבה מאובדן התשואה האלטרנטיבית בשל שמירת קרן חירום כל החיים.
6. לאחר מימוש ההלוואות השונות אפשר למקסם את מסגרת האשראי החוץ-בנקאית בכרטיסי האשראי (מסגרת האשראי מכל הכרטיסים החינמיים שברשותי לבדה תוכל לממן אותי ליותר משנה) וגם עלות מסגרת האשראי הזו נמוכה באופן משמעותי מאובדן התשואה האלטרנטיבית.
7. תמיד - אבל תמיד - אפשר למכור חלק מתיק ההשקעות.
גם מכירה בשפל של המשבר שמכסה את ההוצאות שאנחנו חייבים באותו רגע נתון תגרום לפחות נזק מהנזק של אובדן התשואה האלטרנטיבית שמתלווה לשמירת קרן החירום.
ואני אגלה לך סוד שאתה יודע ופשוט לא מייחס לו חשיבות: אם השקעה את קרן החירום כשהמדד היה 100 והמדד ירד בחצי אחרי שהוא הגיע לשיא של 200 אז אתה עדיין נשאר עם ה-100 המקוריים בלי להפסיד כלום.
מבחינה סטטיסטית הסבירות שמחיר המדד בשיא שלפני המשבר יהיה גדול ביותר מפי-2 מהיום הראשון שבו התחלת לשמור קרן חירום גבוהה בהרבה מהסבירות שזה לא יקרה (וככל שעובר הזמן היא שואפת לכיוון הוודאות).
תזכור שככל שקרן החירום שלך יותר קטנה כך גדל הסיכוי שאתה בכל מקרה תהיה חייב להשתמש בכלים שהצגתי למעלה ואחרים כך ששמירת קרן חירום של 10 אלף שח תוביל להפסד תשואה אלטרנטיבית יותר קטן אבל תכריח אותך לחפש אלטרנטיבות שאתה לא רוצה אם ההוצאות שלך ידרשו 11 אלף שח.
ועוד נקודה למחשבה: ממש לא משנה באיזה משבר אנחנו נמצאים - תמיד תהיה עבודה שאנשים אחרים לא ירצו לעשות ואם תחליט שממש חשוב לך לא למכור מניות אז אתה יכול לעשות אותה במקומם.
קח לדוגמה את הקורונה עם הבלגן של הזמנות אונליין מהסופר שאנשים מדווחים שההזמנות מגיעות עם חוסרים ובאיחורים של ימים/שבועות.
האם אתה באמת לא מסוגל להיכנס לאוטו, להגיע לסופר ולבצע קניות באמצעות שיחת וידאו עבור אחד השכנים שנמצא בבידוד תמורת תשלום?
(הרעיון ממש לא יצירתי שלי
1. יכולת לייצר הכנסה נוספת למי שמוכן לעשות זאת
2. יכולת להשיג הון בעלות שנשמעת גבוהה אבל נמוכה באופן משמעותי מאובדן התשואה האלטרנטיבית של שמירת קרן החירום מלכתחילה.
הדיון הזה חזר על עצמו הרבה פעמים כאן בפורום ואני מעודד אותך להתחיל להכניס מספרים למחשבון ולהבין על איזו תשואה אלטרנטיבית אתה מוותר בשביל להימנע מתשלום ריבית שקלית זניחה אבל נקובה באחוזים גבוהים.